Ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας. Είσαι έτοιμος;

Θα ήθελες να πιλοτάρεις ένα μαχητικό αεροσκάφος, να εξερευνήσεις το διάστημα, να ταξιδέψεις  πίσω στον χρόνο, να κάνεις μια βόλτα στο ανθρώπινο σώμα; Ακόμα και αν σου φαντάζουν ακατόρθωτα, ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις την «Εικονική Πραγματικότητα» ή αλλιώς Virtual Reality.

Αν και το VR είναι σχεδόν ταυτισμένο στο μυαλό μας με τα βιντεοπαιχνίδια, τα όρια του διευρύνονται συνεχώς και πλέον καλύπτουν αμέτρητα πεδία, από την αρχαιολογία έως την ιατρική και από την εκπαίδευση έως την καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο εικονικός κόσμος, αποτελείται από αλληλεπιδραστικές εξομοιώσεις μεταξύ του χρήστη και ενός υπολογιστή, ο οποίος  αντιλαμβάνεται τη θέση του ατόμου στο χώρο και τις κινήσεις του , τις οποίες και μεταφέρει ψηφιακά, δίνοντας το αίσθημα της παρουσίας του στην εξομοίωση, σε ένα κόσμο σχεδόν αληθινό! Αυτό που θα χρειαστείς, εκτός από ένα καλό υπολογιστή ή gaming console, είναι ένα ειδικό κράνος στερεοσκοπικής προβολής (3D) με ακουστικά και γάντια-χειριστήρια .

Πεδία Εφαρμογών

  • VR 4Αρχιτεκτονική και Πολεοδομικές Εφαρμογές. Η χρήση του στην αρχιτεκτονική και στην πολεοδομία έχει δώσει λύσεις στην πρόωρη ανίχνευση ατελειών.

 

  • VR 3Στρατιωτικές Εφαρμογές.  Το VR έχει ακόμη δοκιμαστεί με επιτυχία στην εκπαίδευση των στρατιωτικών όλων των σωμάτων (στρατός, αεροπορία, ναυτικό). Οι στρατιωτικοί εξασκούνται σε διάφορες καταστάσεις στρατιωτικής εμπλοκής και μαθαίνουν πώς να αντιδρούν κατάλληλα.

 

  • VR 2Ιατρική.  Εταιρείες αξιοποιούν την εικονική πραγματικότητα για την αντιμετώπιση νοσημάτων ή την ιατρική εκπαίδευση.

 

  • VR 1Εκπαίδευση. Με τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας η ζωολογία, η γεωγραφία, η ιστορία αλλά και η αστρονομία συναρπάζουν με τρόπο που ξεπερνά τη φαντασία μας.Αν και το κόστος ενός πλήρους συστήματος εικονικής πραγματικότητας παραμένει αρκετά υψηλό, όλα δείχνουν πως στο άμεσο μέλλον η χρήση του VR, θα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, καθώς θα αποκτά ολοένα και περισσότερες εφαρμογές.Με αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, θα ήθελα να  «γκρεμίσουμε» τους τοίχους της τάξης και μαζί με τους δασκάλους μας, να εξερευνήσουμε όλο τον κόσμο. Είστε έτοιμοι;

 

ΠΗΓΗ:  Η εικονική πραγματικότητα κατακτά την ιατρικήPopTech https://poptech.gr

 

Πάνος Μ.  ΣΤ2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης