Ένας προφήτης κοιτάζει τη … Σελήνη

Γιάννης Τζούλης

Ο Ιούλιος Βερν πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του μπόρεσε και προέβλεψε, σχεδόν αψεγάδιαστα, τις μηχανές του μέλλοντος.

Στο βιβλίο του «Γύρω από την σελήνη» παρουσιάζει, κάπως κωμικά, την απόπειρα των ανθρώπων να πάνε στη σελήνη εκτοξεύοντας ένα σκάφος  από ένα γιγάντιο κανόνι στο διάστημα. Παρά την απλοϊκή περιγραφή, το μέλλον τον δικαίωσε: στην πραγματικότητα όταν το 1969 έγινε η πρώτη προσεδάφιση στη σελήνη το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά των αστροναυτών έμοιαζε πολύ με τις περιγραφές του Βερν.

Μάλιστα, το όνομα του σκάφους του χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή του Apollo 11  ήταν Columbia ενώ στο βιβλίο του Βερν το κανόνι που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του σκάφους ονομαζόταν, επίσης, Columbia. Από αυτό το γεγονός συμπεραίνουμε ότι η N.A.S.A ίσως μελέτησε τα έργα του Βερν σχετικά με την σελήνη. Ο κύριος λόγος, που μπορεί να έγινε αυτό, ήταν επειδή ο Βερν εκτός από την φαντασία του χρησιμοποιούσε και νόμους τις φυσικής που ισχύουν μέχρι και σήμερα στα βιβλία του.

Επίσης, ο Βερν προέβλεψε και τα σημερινά υποβρύχια, στο βιβλίο του «20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα» όπου περιγράφει το ταξίδι ενός υποβρυχίου του Ναυτίλου. Σε αυτή την περίπτωση ο Βερν εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα από τα πρώτα υποβρύχια που εφευρέθηκαν εκείνη την εποχή. Όμως προχώρησε, σημαντικά, αυτή την ιδέα η οποία στο βιβλίο του μοιάζει περισσότερο σε ένα μοντέρνο υποβρύχιο καθώς  ο Ναυτίλος διαθέτει τα μοντέρνα χαρακτηριστικά υποβρυχίου, για παράδειγμα το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκεται κάτω από το νερό για μερικές μέρες και έπειτα πρέπει να αναδυθεί για να αντικαταστήσει τον αέρα του.

Η εφεύρεση του ελικοπτέρου είναι από εκείνες που είχαν ως πηγή έμπνευσης πάλι τον Ιούλιο Βέρν; Στο βιβλίο του «Ροβήρος ο Κατακτητής» αναφέρεται στο σκάφος «Άλμπατρος» που είχε πολλές κάθετες και οριζόντιες έλικες και με την ικανότητα  να πετάει. Κι όμως, ναι: ο εφευρέτης του σύγχρονου ελικοπτέρου Igor Sikorsky όταν ήταν μικρός εμπνεύστηκε από το βιβλίο του Βερν και το όνειρο ήταν να κατασκευάσει μια μηχανή σαν αυτή που παρουσιάζεται στο βιβλίο. Το 1939 το όνειρό του έγινε πραγματικότητα και η πρώτη πτήση του ελικόπτερου στέφθηκε με επιτυχία.

Τελικά τι ήταν ο Ιούλιος Βερν; Λογοτέχνης, επιστήμονας ή προφήτης;

Πηγή εικόνας: εδώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης