Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

Δημήτρης Μπακιρτζής

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει εισβάλει στον κόσμο του ποδοσφαίρου και τον αλλάζει προς το καλύτερο. Οι αγώνες είναι πιο δίκαιοι και φέρνουν ορθότερα αποτελέσματα. Το πιο γνωστό και πρωτόγνωρο παράδειγμα τεχνολογίας στα γήπεδα είναι το VAR (Video Assistant Referee). Αυτό το σύστημα έχει αποδειχθεί πολύ βοηθητικό και έχει αλλάξει πολλές εκβάσεις αγώνων.

Πως λειτουργεί το VAR;

To VAR το χρησιμοποιεί ο διαιτητής σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρει μια σοβαρή και κρίσιμη απόφαση μέσα στον αγώνα. Έτσι είναι πιο σίγουρος και αποφεύγονται ενδεχόμενα λάθη. Σε αυτό το σύστημα εργάζονται δύο άτομα, ο VAR και ο AVAR, οι οποίοι εξετάζουν το ριπλέι μιας φάσης και βρίσκονται σε συνεχή ενδοεπικοινωνία με τον διαιτητή καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Εκεί παρακολουθούν το παιχνίδι μέσα από οθόνες από τουλάχιστον 8 κάμερες, οι οποίες τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου. Αφού εξετάσουν προσεκτικά την φάση από όλες τις κάμερες, επικοινωνούν με τον διαιτητή, ο οποίος με βάση την κρίση  του λαμβάνει την τελική απόφαση. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι πολύ δύσκολη, μεταβαίνει ο ίδιος ο διαιτητής στο χώρο όπου βρίσκονται οι δύο συνεργάτες του και ελέγχει το στιγμιότυπο. Μετά από αυτήν τη διαδικασία είναι πλέον έτοιμος να πάρει την σωστή απόφαση.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο χώρος του συστήματος VAR μπορεί να μην είναι μέσα στο γήπεδο αλλά ακόμα και χιλιόμετρα μακριά. Αυτός που το χειρίζεται μπορεί να έχει μέχρι 2 βοηθούς.

Υπάρχουν πιθανότητες να γίνει λάθος;

Σύμφωνα με τις έρευνες το VAR μείωσε τα διαιτητικά λάθη κατά 80%. Φυσικά μπορεί να γίνει κάποιο λάθος, καθώς η τελική απόφαση επαφίεται στον ανθρώπινο παράγοντα, τον διαιτητή, και όχι στο μηχάνημα. Παρά τους περιορισμούς ο διαιτητής μπορεί να αψηφήσει την εισήγηση του VAR. Όμως σε περίπτωση που το κάνει με δόλο, θα τιμωρηθεί αναλόγως στο τέλος του αγώνα.

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν ευθύνεται ο διαιτητής αλλά υπεισέρχονται διαφορετικοί  παράγοντες. Μπορεί, λόγου χάρη, το ριπλέι να μην είναι ξεκάθαρο και η κάμερα να μην έχει απαθανατίσει τα κατάλληλα πλάνα. Τότε η μόνη επιλογή που έχει ο διαιτητής είναι να βασιστεί στην κρίση του, η οποία δεν είναι πάντα σωστή.

Παρόλο που κάποια λάθη μπορούν να συμβούν, το σύστημα VAR έχει βοηθήσει πολύ το ποδόσφαιρο να γίνει ένα πιο δίκαιο άθλημα. Οι περισσότεροι λάτρεις του ποδοσφαίρου είναι ευχαριστημένοι με αυτό το σύστημα και μπορούν να βλέπουν τους αγώνες χωρίς να εκνευρίζονται και να νιώθουν ότι η αγαπημένη τους ομάδα αδικείται.

Βιβλιογραφία: https://www.contra.gr/podosfairo/var-super-league-fifa.7421356.html

Πηγή εικόνας: εδώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης