Cern: το «Άνδρο» των θετικών επιστημών

Αρίστος Γιαννακούλας

Διαβάζοντας τον τίτλο η σκέψη  μεταφέρεται απευθείας στη Γενεύη της Ελβετίας και, πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN. Αρκετοί γνωρίζουν την ονομασία αυτή στο άρθρο αυτό, όμως, θα εμβαθύνουμε σε αυτό.

Τι είναι το Cern;

Το CERN είναι ένα ερευνητικό κέντρο στο οποίο διεξάγονται αρκετά πειράματα φυσικής, κυρίως πυρηνικής φυσικής. Εδρεύει στη μεγαλύτερη και πιο γνωστή  πόλη της Ελβετίας, τη μαγευτική Γενεύη. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα  συμμετέχουν είκοσι δύο ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Η λέξη CERN αποτελεί ακρωνύμιο από τις λέξεις  Conseil Européen pour la Recherche Nucleaire (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας). Στο κέντρο από τα δεκάδες πειράματα που έχουν εκτελεστεί, επτά έχουν μείνει στην ιστορία της φυσικής. Το CERN σήμερα απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, αλλά περίπου 6.500 δουλεύουν για πειράματα που ελέγχονται από αυτό.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες.

Το CERN από το 1973, 19 χρόνια μετά την ίδρυση του, σημείωσε την πρώτη του «νίκη», καθώς ανακάλυψε τα ουδέτερα μέτρα  ρευμάτων στον θάλαμο φυσαλίδων Gargamelle. Δέκα  χρόνια μετά δύο μεγάλες ανακαλύψεις συντάραξαν τον κόσμο. Αρχικά η ανακάλυψη των μποζονίων W και Z αλλά και η δημιουργία του παγκόσμιου ιστού, που χρησιμοποιούμε καθημερινώς. Τα επόμενα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν μικρού μεγέθους μέχρι τη δημιουργία του μποζόνιου Χιγκς, σωματίδιο που είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη μάζας, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε βαρύτητα στο Σύμπαν.

Τα πιο αξιοθαύμαστα στατιστικά

Γνωρίζατε ότι η αντί-ύλη παράγεται καθημερινά στο Cern σε ποσότητα περίπου 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ το δευτερόλεπτο; Επίσης, ο μεγαλύτερος μαγνήτης του κόσμου βρίσκεται στο CERN  και ζυγίζει περισσότερο από τον πασίγνωστο πύργο του Άιφελ. Τέλος, κάθε ανιχνευτής του κέντρου έχει μέγεθος όσο ένα τετραώροφο κτήριο.

Μετά από την εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN οφείλω να ομολογήσω ότι ανεξάρτητα από τις γνώσεις που κατέχει ο καθένας  στις θετικές επιστήμες, το ταξίδι θα του μείνει αξέχαστο, καθώς αυτές είναι εμπειρίες που ζει κάποιος μία φορά στην ζωή του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης