Το ημερολόγιο της αλλαγής

Το ημερολόγιο της αλλαγής

 Ματζαρλή Βασιλική

                                                                                                                     9 Ιουλίου 1980, Θεσσαλονίκη

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

μόλις γύρισα από τη Μαδρίτη! Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας. Το ήξερες;

Ούτε εγώ..στην Τετάρτη δημοτικού δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην Παγκόσμια Γεωγραφία! Τέλος πάντων. Πέρασα τέλεια, αλλά δε θέλω να σου πω γι αυτό σήμερα. Θέλω να σου μιλήσω για τις δυσκολίες που περάσαμε πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αρχικά, για να πας σε άλλη χώρα χρειάζεσαι ένα πράγμα που λέγεται διαβατήριο, το οποίο βγαίνει σε περίπου έναν μήνα. Όταν πήγαμε στο αεροδρόμιο, ζήτησαν τα διαβατήριά μας για να δουν ότι αυτοί που φεύγουν από τη χώρα είμαστε εμείς. Παράλογα πράγματα.. Πέρα από αυτό, μόλις φτάσαμε έπρεπε να πάμε σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Στην αρχή, δεν κατάλαβα τι είναι αυτό το μέρος, αλλά ρώτησα την αδερφή μου και μου εξήγησε. Επειδή το δικό μας νόμισμα είναι η δραχμή και το δικό τους είναι η πεσέτα, δεν μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές. Για αυτό τους δώσαμε δραχμές, ώστε να μας δώσουν πεσέτες. Και γω μπερδεύτηκα…

 

 

2 Ιανουαρίου 1981, Θεσσαλονίκη   

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας εν συντομία ΕΟΚ. Από χθες όλοι πανηγυρίζουν, αλλά δεν νομίζω να ξέρουν πως αυτή θα αλλάξει τη ζωή τους.  Ούτε εγώ ξέρω, βέβαια. Οι πολιτικοί λένε, ότι τώρα θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το μόνο που θέλω εγώ είναι να γίνουν πιο εύκολα τα ταξίδια. Έχω την αίσθηση ότι με την ένταξη της χώρας μας σε αυτή την κοινότητα, θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας.

 

23 Νοεμβρίου 2019, Θεσσαλονίκη  

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

σε θυμήθηκα μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Θα ήθελα να σου περιγράψω το σοκ που έπαθα πριν λίγες ώρες. Καθώς βρισκόμαστε στο 2019, αρκετές από τις καθημερινές αγορές πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Έτσι και εγώ με τη σειρά μου, παρήγγειλα προχθές κάτι υπέροχα μαύρα μποτάκια από την Ιταλία. Σήμερα το πρωί έφτασαν στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη. Τότε συνειδητοποίησα πως αν δεν είχαμε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν 40 χρόνια, τώρα θα χρειαζόμαστε διαβατήριο για τις πιο απλές μετακινήσεις και θα πληρώναμε με δραχμές. Ξέχασα να σου πω πως η δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ το 2001 (1€ = 340,750 δραχμές). Συνεχίζοντας, η Κοινότητα μας έχει εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό την ειρήνη και τη δημοκρατία. Επίσης, χάρη στις πολλαπλές Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που έχει λάβει η Ελλάδα, έχουν υλοποιηθεί μεγάλα έργα όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία, η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και άλλα πολλά. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει διάφορα προγράμματα σταδιοδρομίας, όπως το erasmus+. Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα της εργασίας σε οποιαδήποτε χώρα της. Πραγματικά, δεν ξέρω πού θα βρισκόμουν αν δεν είχα εκμεταλλευτεί όλα τα εφόδια που προσφέρονται.

Πηγή Εικόνας: εδώ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης