Αδέσποτα ζώα – ένα δείγμα της απανθρωπιάς μας, μια ευκαιρία για τον ανθρωπισμό μας

Χ1

Του Χάρη Νάχαμου, Γ”  Γυμνασίου

0Ένα συχνό και έντονο πρόβλημα, ιδιαίτερα των μεγαλουπόλεων αλλά όχι μόνο, είναι τα αδέσποτα ζώα. Η ύπαρξή τους είναι απότοκος της αναισθησίας και απερισκεψίας πολλών συμπολιτών μας, που, αντιμετωπίζοντας τα ζώα ως παιχνίδι, αγοράζουν με ευκολία ένα ζώο, αλλά, μόλις κουραστούν να το φροντίζουν ή απλώς βρουν μια νέα απασχόληση, ελαφρά τη καρδία το εγκαταλείπουν στη μοίρα του, αφού αυτό δεν έχει μάθει να επιβιώνει μόνο του.

4

Έτσι αυτά συχνά γίνονται φορείς ασθενειών, υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά και αποτελούν θύματα  κακομεταχείρισης από «ανθρώπους» που δεν τιμούν το όνομα του είδους τους. Με το θέμα ασχολήθηκε ο συντάκτης μας Χάρης Νάχαμος, τον οποίο διακρίνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα αδέσποτα ζώα, όπως αποδεικνύει και η ακόλουθη φωτογραφία που του τράβηξε ο δημιουργός καλλιτεχνικών φωτογραφιών κ. Αντώνης Παπαγιαννόπουλος.

Χ1

Τα αδέσποτα ζώα είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους της Ελλάδας είτε σε αγέλες είτε μόνα.2 Τα ζώα αυτά πιθανόν δεν έχουν δεχτεί ποτέ κτηνιατρική φροντίδα, υποσιτίζονται και μπορεί να έχουν κάποιες ασθένειες τις οποίες μπορούν ακόμα και να μεταφέρουν στον άνθρωπο. Επίσης πολλά από αυτά τα ζώα έχουν υιοθετήσει επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας της κακής μεταχείρισης που έχουν δεχτεί από κάποιον άνθρωπο.

Γυρνάμε την πλάτη μας στα αδέσποτα ζώα και διαμαρτυρόμαστε, αλλά δεν σκεφτόμαστε πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το ότι βρίσκονται στον δρόμο. Διάφοροι ασυνείδητοι πολίτες εγκατέλειψαν τα κατοικίδιά τους με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι γειτονιές με αδέσποτα.

3Σε πολλές περιπτώσεις η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η κυβέρνηση αδιαφορούν για το πρόβλημα. σε ορισμένες ωστόσο περιοχές λειτουργούν δημοτικά κυνοκομεία. Οι φιλοζωικές εταιρίες είναι αυτές που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των αδέσποτων ζώων, καθώς τα περισυλλέγουν, τα στειρώνουν, τα εμβολιάζουν, τα θεραπεύουν και τα επανατοποθετούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει ο καθένας να δώσει την λύση του και να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση του, έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων τα οποία αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος μας.

5

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης