Στήλη: Γνώμες, σκέψεις, απόψεις

Σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα

Της Βάσως Καλτσογιάννη, Β” Λυκείου

         Η κορωνίδα της θείας δημιουργίας είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει πολιτισμό και να θέσει τους κανόνες στην κοινωνία5 μέσα στην οποία ζει. Δυστυχώς σήμερα η ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα αντικαταστάθηκε από το κυνικό προσωπείο της ανηθικότητας. Τα άτομα μέσα στο στροβιλισμό της αμφισβήτησης έχουν χάσει της πυξίδες τους και έχουν βυθιστεί στο τέλμα. Οι λέξεις βία, εγκληματικότητα, τρομοκρατία, προπαγάνδα, πόλεμος και κοινωνικός αποκλεισμός κλονίζουν τον κοινωνικό ιστό.

       3 Ο άνθρωπος μπορεί να κατάφερε να φτάσει ψηλά αλλά δεν μπόρεσε να διαπιστώσει τη μικρότητα του, γιατί υιοθέτησε άκριτα το δόγμα πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και παραμέρισε τον συνάνθρωπο του. Μέσα σε μια κοινωνία απάτης και απιστίας που επικρατεί το δίκιο της πυγμής, η κοινωνία φαντάζει με ζούγκλα στην οποία ο ισχυρός επιβάλλεται στον ανίσχυρος. Έτσι ο άνθρωπος έχει χάσει την ανθρωπιά του και έχει ξεχάσει πως μόνο με τη βοήθεια του συνανθρώπου του μπορεί να προοδεύσει. Άλλωστε η λύση στο αίνιγμα  της σφίγγας είναι ο άνθρωπος. Έτσι και σε όλα τα προβλήματα η λύση είναι αυτή. Η συνεκτικότητα μεταξύ μας χάθηκε επειδή βλέπουμε στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας ένα εχθρό που πρέπει να πολεμήσουμε, ενώ στη πραγματικότητα θα έπρεπε να βλέπουμε τον αδερφό μας και το φίλο μας που μας κάνει σοφότερους.

         Επιπρόσθετα, άμεση λύση επιβάλλεται να δοθεί στο πρόβλημα του ρατσισμού, που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία. Άτομα με διαφορετικό χρώμα,6 θρησκεία ή διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις τοποθετούνται στο περιθώριο. Η διαφορετικότητα τους αυτή τους κάνει στόχο αρνητικών σχολίων και συμπεριφορών με αποκορύφωμα μάλιστα βίαιες εκρήξεις εναντίων τους. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ρατσιστικών συμπεριφορών από το σχολείο με τους αλλοδαπούς μαθητές ή τους αλλόθρησκους να χλευάζονται από τους συμμαθητές τους, μέχρι και στο δρόμο που η διαφορετικότητας τους τιμωρείται με τον πιο σκληρό τρόπο. Οι ροπές ξενοφοβίας θα εξαλειφθούν μόνο με εξατομικευμένη προσπάθεια και την υιοθέτηση του λόγου του Μένανδρου «ουδέναν δούλον η φύσις πεποίηκε».

         7   Άλλο ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα είναι η βία και η εγκληματικότητα. Ο Φρόιντ έλεγε πως η επιθετικότητα8 εξυπηρετεί «το ένστικτο του θανάτου». Ο άνθρωπος από τη φύση του προσπαθεί να επιβάλλεται στους συνανθρώπους του και οχι πάντα με ειρηνικό τρόπο. Ειδικότερα σήμερα που η βία αποτελεί το ευαγγέλιο της νέας τάξης των πραγμάτων έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βία μέσα στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο ακόμη και μεταξύ των δύο φύλων που ο ανδρικός σωβινισμός καταπιέζει τη γυναικεία ελευθερία. Η βία  μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στην εγκληματικότητα. Η κοινωνία φορώντας το μανδύα του ψεύδους αρνείται να δώσει άμεσες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ίδια.

     2. 2  Ο καταγγελτικός λόγος απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα είναι εύκολος, πλην όμως ανώφελος. Η απάθειά μας απέναντι σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία είναι εγκληματική. Όλοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω. Τα ευχολόγια δεν αποτελούν τη λύση, για αυτό μόνο η δράση θα φέρει την αντίδραση.  Γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο πλήγμα. Έτσι, πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

9

Από την κατανάλωση στον υπερ-καταναλωτισμό – εξέλιξη ή παρακμή;

Με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ πελατών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Black Friday, ημέρας εκπτώσεων σε πολυκαταστήματα των ΗΠΑ και της Αγγλίας,  όπου καταναλωτές έδωσαν πραγματικές μάχες για τη διασφάλιση ποικιλίας καταναλωτικών αγαθών, από τα πιο ακριβά ως τα ευτελούς αξίας, η Γεωργία Αξούγκα της Β’ Λυκείου ασχολείται με το φαινόμενο του υπερ-καταναλωτισμού.

Ενώ η κατανάλωση θεωρείται υγιές φαινόμενο συνδεδεμένο με το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικο-πολιτικό σύστημα, ο υπερ-καταναλωτισμός θεωρείται αρνητική απόκλιση καθώς συνδέει την ανθρώπινη ύπαρξη με το «έχειν» και την απογυμνώνει ηθικά και υλικά από κάθε ανθρωπιστική αξία και γι’ αυτό αξίζει να εγκύψουμε στο φαινόμενο και να το μελετήσουμε ενδελεχώς.

3Στη σύγχρονη  βιομηχανική κοινωνία  η υπερ-κατανάλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο  «έχειν»  και όχι στο «είναι». Ο καταναλωτισμός  που αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στις μέρες μας, είναι η τάση των ανθρώπων να αποκτούν όλο και περισσότερα υλικά αγαθά , απαραίτητα ή μη, οδηγούμενοι στην υπερβολή.

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί το φαινόμενο του καταναλωτισμού  στη σημερινή κοινωνία και για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει πρώρα να αναζητήσουμε τα αίτιά του.

Ένα από τα αίτια  του καταναλωτισμού είναι η διαφήμιση, η οποία  προβάλλει συνεχώς προϊόντα  και δημιουργεί πλασματικές ανάγκες. Επιπρόσθετα,1 η εξάπλωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης  μεγιστοποιεί την εμβέλεια της καταναλωτικής νοοτροπίας. Επίσης,  η υπερκατανάλωση οφείλεται στο καθεστώς της ελεύθερης οικονομίας που ευνοεί  την υπερπαραγωγή αγαθών και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η τάση των ανθρώπων να διακριθούν  και να αποδεχθούν μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ανήκουν βρίσκει  διέξοδο  στα υλικά αγαθά . Με αυτόν τον τρόπο, η δυνατότητα απόκτησης αντικειμένων συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική ανέλιξη του ατόμου.

Θέλω να επισημάνω ότι μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αυξήθηκε θεαματικά το εισόδημα  στα αναπτυγμένα κράτη της Δύσης,  με αποτέλεσμα  να έχουν τη  δυνατότητα για  περισσότερες  αγορές . Τέλος, η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας  επέτρεψε  τη μαζική παραγωγή αγαθών με αποτέλεσμα να γίνουν προσιτά στις  μάζες ,διαθέτοντας  ποικιλία και ελκυστικότητα.

2Ο καταναλωτισμός  έχει αρνητικές συνέπειες που ενίοτε μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Μία από αυτές τις επιπτώσεις είναι ότι τόσο η επιθυμία απόκτησης καταναλωτικών αγαθών όσο και ο κορεσμός  οδηγούν  στην εκδήλωση φαινομένων κοινωνικής  παθογένειας. Αρκετοί δηλαδή οδηγούνται  στη βία ή και στο έγκλημα για να ικανοποιήσουν την επιθυμία απόκτησης ενός πολυδιαφημισμένου αγαθού. Επιπρόσθετα, δυσχεραίνεται  η κοινωνική πρόοδος, αφού η  επιδίωξη του υλικού ευδαιμονισμού αναστέλλει  τη  διάθεση  για  συνεργασία με αποτέλεσμα να μην προωθείται  το κοινωνικό συμφέρον. Ο καθένας  αποσκοπεί στο προσωπικό του κέρδος και πολλές φορές δεν διστάζει  να εκμεταλλευτεί  τους άλλους ανθρώπους .

Ο άνθρωπος διακατέχεται  από άγχος για να αποκτήσει όλο και περισσότερα υλικά αγαθά. Επιπλέον ,το καταναλωτικό πρότυπο ζωής  εγκλωβίζει το άτομο και δεν του επιτρέπει  να ζήσει σύμφωνα με τις βαθύτερες ανάγκες του με αποτέλεσμα  να μην μπορεί  να ζήσει ελεύθερα . Τέλος, ο άκριτος καταναλωτής δεν έχει μέτρο και είναι δέσμιος των ανικανοποίητων  και συνήθως πλασματικών αναγκών του.

Όσον αφορά τις ευρύτερες επιπτώσεις του καταναλωτισμού, σημαντικότερη είναι η μείωση των φυσικών πόρων με αποτέλεσμα να προκαλούνται οικολογικά προβλήματα όπως για παράδειγμα είναι η  μόλυνση  και η αύξηση των απορριμμάτων. Δηλαδή ρυπαίνεται το φυσικό περιβάλλον από τα απόβλητα των βιομηχανιών υλικών αγαθών.

Μια άλλη, αδιόρατη, συνέπεια είναι ότι η εργασία αντιμετωπίζεται, συνήθως, χρησιμοθηρικά  δηλαδή αποκλειστικά ως πηγή κέρδους. Δηλαδή, ο άνθρωπος υπερεργάζεται  με αποτέλεσμα  την έλλειψη ελεύθερου  χρόνου  αλλά και  διάθεσης για ουσιαστική επικοινωνία  με τους  άλλους  και αναπτύσσεται μεταξύ τους ανταγωνιστική και ατομικιστική διάθεση.

4Καταλαβαίνουμε ότι το φαινόμενο  της υπερκατανάλωσης  παρατηρείται σε αρκετούς ανθρώπους .  Όμως, όποιος έχει τη θέληση  να το αποφύγει μπορεί να προβληματιστεί  και να προτείνει κάποιους τρόπους για την περιστολή της υπερκατανάλωσης. Σημαντικό ρόλο για τον ορισμό του φαινομένου αυτού  διαδραματίζει η οικογένεια. Οι γονείς δίνουν συμβουλές  για την ανάπτυξη  της αίσθησης του μέτρου και του εφικτού στις επιθυμίες. Επιπλέον, η οικογένεια  καλλιεργεί το πνεύμα  της ολιγάρκειας ,της εγκράτειας  και της αυτάρκειας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να προβάλουν  θετικά πρότυπα ατόμων που απαλλάσσονται από μικροαστικές αντιλήψεις και να προβάλουν υγιείς αξίες και ιδανικά, με αποτέλεσμα τα άτομα να αγωνίζονται για την πραγμάτωση υψηλών στόχων. Να μην δίνουν έμφαση στο «έχειν»  και στον υλικό πλούτο. Τέλος τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν τη δύναμη να συμβάλουν στην αποδέσμευση του ανθρώπου από τη  ιδεολογία της ευμάρειας.

Ακόμη, η πολιτεία μπορεί να επιβάλει κάποιες δεοντολογικές αρχές στην αθέμιτη και παραπλανητική διαφήμιση  ώστε να λειτουργεί ως παράγοντας παραπληροφόρησης και μαζικοποίησης . Τέλος, ο καταναλωτισμός δεν θα αναχαιτισθεί  αν δεν τεθούν κανόνες στη διαφήμιση αγαθών.

Στην αντιμετώπιση  της καταναλωτικής μανίας συμβάλλει αποφασιστικά η ανθρωπιστική παιδεία, η οποία διαμορφώνει ελεύθερα την προσωπικότητα του ανθρώπου. Επιπλέον βοηθά στην ευρύτητα σκέψης και στην αυτόνομη βούληση. Η παιδεία δεν πρέπει να δίνει προτεραιότητα στα υλικά αγαθά και στον παραγωγικό άνθρωπο αλλά να καλλιεργεί  πνευματικά  και κοινωνικά και πολιτικά  ενδιαφέροντα και να βοηθά τους νέους να αποκτούν  και ηθικές αξίες.

Οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας  με ανθρωπιστικά ιδεώδη και ανάλογους προσανατολισμούς. Οι  πνευματικοί άνθρωποι με το έργο τους, τη συμμετοχή τους σε συζητήσεις σε ραδιόφωνο , τηλεόραση και διαδίκτυο, με διαλέξεις σε σχολεία και  πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν έναν ευρύ προβληματισμό.

Συνοψίζοντας , αυτό το φαινόμενο του καταναλωτισμού  κυριαρχεί στη σημερινή κοινωνία, καθώς οι άνθρωποι αυξάνουν  τις ανάγκες τους. Παρόλα αυτά, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη να προσπαθήσουν να αναπτύξουν λογική, σκέψη και κριτική ικανότητα, ώστε να μην παρασύρονται από το καταναλωτικό ρεύμα.

Γεωργία Αξούγκα

 

 

 

 

 

 

Αδέσποτα ζώα – ένα δείγμα της απανθρωπιάς μας, μια ευκαιρία για τον ανθρωπισμό μας

Του Χάρη Νάχαμου, Γ”  Γυμνασίου

0Ένα συχνό και έντονο πρόβλημα, ιδιαίτερα των μεγαλουπόλεων αλλά όχι μόνο, είναι τα αδέσποτα ζώα. Η ύπαρξή τους είναι απότοκος της αναισθησίας και απερισκεψίας πολλών συμπολιτών μας, που, αντιμετωπίζοντας τα ζώα ως παιχνίδι, αγοράζουν με ευκολία ένα ζώο, αλλά, μόλις κουραστούν να το φροντίζουν ή απλώς βρουν μια νέα απασχόληση, ελαφρά τη καρδία το εγκαταλείπουν στη μοίρα του, αφού αυτό δεν έχει μάθει να επιβιώνει μόνο του.

4

Έτσι αυτά συχνά γίνονται φορείς ασθενειών, υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά και αποτελούν θύματα  κακομεταχείρισης από «ανθρώπους» που δεν τιμούν το όνομα του είδους τους. Με το θέμα ασχολήθηκε ο συντάκτης μας Χάρης Νάχαμος, τον οποίο διακρίνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα αδέσποτα ζώα, όπως αποδεικνύει και η ακόλουθη φωτογραφία που του τράβηξε ο δημιουργός καλλιτεχνικών φωτογραφιών κ. Αντώνης Παπαγιαννόπουλος.

Χ1

Τα αδέσποτα ζώα είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους της Ελλάδας είτε σε αγέλες είτε μόνα.2 Τα ζώα αυτά πιθανόν δεν έχουν δεχτεί ποτέ κτηνιατρική φροντίδα, υποσιτίζονται και μπορεί να έχουν κάποιες ασθένειες τις οποίες μπορούν ακόμα και να μεταφέρουν στον άνθρωπο. Επίσης πολλά από αυτά τα ζώα έχουν υιοθετήσει επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας της κακής μεταχείρισης που έχουν δεχτεί από κάποιον άνθρωπο.

Γυρνάμε την πλάτη μας στα αδέσποτα ζώα και διαμαρτυρόμαστε, αλλά δεν σκεφτόμαστε πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το ότι βρίσκονται στον δρόμο. Διάφοροι ασυνείδητοι πολίτες εγκατέλειψαν τα κατοικίδιά τους με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι γειτονιές με αδέσποτα.

3Σε πολλές περιπτώσεις η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η κυβέρνηση αδιαφορούν για το πρόβλημα. σε ορισμένες ωστόσο περιοχές λειτουργούν δημοτικά κυνοκομεία. Οι φιλοζωικές εταιρίες είναι αυτές που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των αδέσποτων ζώων, καθώς τα περισυλλέγουν, τα στειρώνουν, τα εμβολιάζουν, τα θεραπεύουν και τα επανατοποθετούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει ο καθένας να δώσει την λύση του και να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση του, έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων τα οποία αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος μας.

5

Τόπο στα αειθαλή «νιάτα»!

Αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία σε μια μαθητική εφημερίδα; Κι όμως! Η συντάκτρια της Αρμέ-news Φένια Χατζοπούλου καταγράφει στοιχεία για τους απόμαχους της ζωής, αναζητώντας πληροφορίες ιδιαίτερα για τους υπεραιωνόβιους. Πρόκειται για ανθρώπους που φαίνεται να υπερβαίνουν τους φυσικούς νόμους και με την ικμάδα και τη ζωντάνια τους αποτελούν παράδειγμα για πολλούς νέους που «γέρασαν προώρως», όπως λέει κι ο ποιητής!

Τρίτη Ηλικία

1Το πέρασμα στην τρίτη ηλικία μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή των ανθρώπων. Η αίσθηση ότι παύεις να είσαι ενεργός, χρήσιμος και απαραίτητος για τους άλλους είναι ένα ισχυρό πλήγμα για αυτούς που περνάνε στις τάξεις των συνταξιούχων. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που συνεχίζουν ακατάβλητοι τη ζωή και τις δραστηριότητές τους, ξεπερνούν τον κάβο του αιώνα και συνεχίζουν να αψηφούν τους φυσικούς νόμους δείχνοντας το δρόμο στους νεότερους.

 

Γηραιότερο εν ζωή πρόσωπο στον κόσμο!

Το μακροβιότερο άτομο που έχει ποτέ αναφερθεί και καταγραφεί επίσημα είναι η Γαλλίδα ΖανΚαλμάν (1875-1997), η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών. Ο αναμφισβήτητα μακροβιότερος άνδρας ήταν ο Ιάπωνας Γιορεμόν Κιμούρα (1897–2013), ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 116 ετών και 54 ημερών.

3Από τις 12 Ιουνίου 2013, το γηραιότερο εν ζωή πρόσωπο στον κόσμο με επιβεβαιωμένη ηλικία είναι η επίσης Γιαπωνέζ Μιζάο Οκάουα, γεννημένη στις 5 Μαρτίου 1898, ενώ ο Ιταλός Αρτούρο Λικάτα , γεννημένος στις 2 Μαΐου 1902, είναι, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2013 ο γηραιότερος εν ζωή άντρας. Η Οκάουα είναι επίσης η γηραιότερη εν ζωή γυναίκα μετά το θάνατο της Γιαπωνέζας Κότο Οκούμπο στις 12 Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες  που ξεκίνησε την κατηγορία αυτή μόλις το 2000 ο γηραιότερος άνθρωπος  είναι ο Αρτούρο Λικάτα από τις 13 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, όταν έγινε το μεγαλύτερο σε ηλικία πρόσωπο  και έζησε στην Σικελία της Ιταλίας.

Επίσης το αρχαιότερο υπεραιωνόβιο πρόσωπο (πριν από το 1950) αναγνωρισμένο από το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ήταν ο  γεννημένος στη Ολλανδία Τόμας Πέτερς που γεννήθηκε το 1745 και πέθανε 1857 .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα εθνικά ρεκόρ βρίσκεται και η Ελλάδα. Η Εφημερίδα Μακεδονία, 18 Μαΐου 1971, σελ. 6, αναφέρει ότι η2 Μαρία Ντούρου, από το Κυψελοχώρι της Λάρισας, απεβίωσε σε ηλικία 130 ετών. Απέκτησε 6 παιδιά και μέχρι το τέλος της ζωής της αισθανόταν καλά. Είχε μεγάλη διαύγεια και αφηγούνταν ιστορίες από την τουρκική σκλαβιά. Νωρίτερα, στις 20 Μαΐου 1969 είχε πεθάνει η Αικατερίνη Ευστρατιάδου, σε ηλικία 120 ετών, από το Ζαχαράτο Κιλκίς. Επίσης, ίδιας ηλικίας (120 ετών) ισχυριζόταν ότι ήταν και η Ευθυμία Μπαζιώτη από το χωριό Κρόκος Κοζάνης, που πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 1981 αλλά τα χαρτιά της κάηκαν και δεν μπορούσε να το αποδείξει.

Μια καινούργια μαρτυρία!

1Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο ισχυρίζεται ότι είναι ο Μαχάστα Μουράσι, ο οποίος μετρά 179 χρόνια στον μάταιο τούτο κόσμο. Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1835 στην πόλη Μπανγκαλόρ της Ινδίας. Από το 1903, ζει στην πόλη Βαρανάσι στις όχθες του ποταμού Γάγγη και δούλευε ως τσαγκάρης μέχρι το 1957. Συνταξιοδοτήθηκε -όπως λέει- σε ηλικία 122 χρονών! «Τα δισέγγονα μου έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια. Για κάποιο λόγο, εμένα με ξέχασε ο θάνατος. Και τώρα δεν υπάρχει πια ελπίδα. Δείτε τα στατιστικά, κανείς δεν πεθαίνει μετά τα 150, πόσο μάλλον τα 170. Μάλλον είμαι αθάνατος, οπότε ας το απολαύσω!». Το πιστοποιητικό γέννησης και η ταυτότητά του αποδεικνύουν τα λεγόμενά του, αλλά δεν υπάρχει ιατρική εξέταση που να το επιβεβαιώνει. Ο τελευταίος γιατρός που τον εξέτασε πέθανε το 1971 και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του…

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων

2Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

Ενώ όμως όλοι δεχόμαστε ότι οφείλουμε σεβασμό στους ηλικιωμένους, ο εικονοκλάστης Αρκάς χρησιμοποιεί τον ασεβή Ζαχαρία για να κάνει δύσκολη τη ζωή του γερο-Γεράσιμου!

0

α

δ γ β

 

Αμφιλεγόμενος πολιτισμός

Η Βάσω Καλτσογιάννη της Α” Λυκείου καταθέτει τον προβληματισμό της για την αντιφατικότητα του πολιτισμού μας που δίκαια χαρακτηρίζεται σύγχρονος Ιανός…

7Από τότε που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και τη χάρισε στους ανθρώπους, αυτοί άρχισαν να δημιουργούν πολιτισμό. Και μπορεί η κατασκευή του τροχού, τα τρόφιμα, τα φάρμακα του Ιπποκράτη, η ανακάλυψη του τηλέγραφου από τον Γκράχαμ Μπελ ή η διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Αϊνστάιν  είναι μερικά δείγματα πολιτισμού, όμως στην πραγματικότητα αυτή η έννοια έχει πιο βαθύ νόημα. Είναι «η αρμονία και η τάξη που οδηγεί την ανθρώπινη κοινότητα στην πνευματική καλλιέργεια και την υλική πρόοδο» όπως  διαπιστώνει ο Will Dyrant .

Ο σύγχρονος άνθρωπος χαρακτηρίζεται ως πολιτισμένος και προφανώς αυτός ο χαρακτηρισμός του αξίζει. Μέσα σε λίγα χρόνια με 2 πενιχρά υλικά μέσα και γνώσεις ως πρώτη ύλη τα άτομα κατάφεραν να εξερευνήσουν τόσο τον μακρόκοσμο όσο και τον μικρόκοσμο τα ύλης. Η κβαντική φυσική και η επιστήμη της βιολογίας έφτασαν στο απόγειό τους. Όλα αυτά δίνουν  στους σύγχρονους ανθρώπους  τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Ασθένειες που ταλάνιζαν τις παλαιότερες γενιές σήμερα με ένα εμβόλιο μπορούν να καταπολεμηθούν. Ταυτόχρονα, δόθηκαν πολλές απαντήσεις για καθημερινά φαινόμενα που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν όπως για τις αστραπές ή για το σχήμα του πλανήτη. Όλα αυτά, φαίνονται τόσο απλά, όμως είναι απόρροια του πολιτισμού μας.

3Επιπρόσθετα, ο πολιτισμός είναι η πυξίδα που οδηγεί τους ανθρώπους από το «εγώ» στο «εμείς». Γιατί είναι ο πρωτομάστορας που κτίζει κοινωνίες αγάπης με πρωταγωνιστές τη γνώση , την αρετή και το κοινό συμφέρον. Απότοκος αυτών είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και η μόνιμη ειρήνη μεταξύ των λαών. Και φυσικά υπάρχουν παραδείγματα   να μας θυμίζουν πως ο πολιτισμός είναι η γονιμοποιός δύναμη μιας κοινωνίας. Ο Περικλής βοήθησε τον πολιτισμό να ανθίσει σε περιόδους ειρήνης. Ο Παρθενώνας, οι περίτεχνοι αρχαίοι ναοί ή τα αγάλματα παραμένουν αθάνατα και αναλλοίωτα στο χρόνο για να θυμίζουν την αξία του. Και σήμερα ο πολιτισμός είναι αυτός που  δίνει την δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να εξερευνήσουμε τον κόσμο από άκρη σε άκρη.

Δυστυχώς, όμως πολλά γεγονότα αποτελούν δήγμα στο κορμί του πολιτισμού. Γιατί σίγουρα ένας άνθρωπος που είναι εξαρτημένος από4 την τεχνολογία ή υποχείριο  μιας μηχανής, ένας άνθρωπος που αυτοχειριάζεται για να ικανοποιήσει την καταναλωτική του μανία είναι ανελεύθερος και είλωτας. Όταν ο πλανήτης μας έχει χωριστεί σε νησίδες αφθονίας και πλούτου, άλλα και σε περιοχές με ένδεια όπου οι άνθρωποι  λιμοκτονούν και πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να γιατρευτούν, τότε έχουμε αποτύχει. Όταν οι επιστήμονες κατασκευάζουν πυρηνικές βόμβες ή ακόμη όπλα μαζικής καταστροφής , τότε ισοπεδώνεται κάθε στοιχείο πολιτισμού.

5Μετά από όλα αυτά έρχεται και η βία, η εγκληματικότητα και η διαφθορά. Οι σύγχρονες «πολιτισμένες» κοινωνίες χαρακτηρίζοντας από ανθρώπους δυστυχισμένους, μόνους που φοβούνται να «απλώσουν το χέρι» στο συνάνθρωπο που δεν έχει φίλους και γνωστούς. Ένα μόνιμο προσωπείο έχει ενσωματωθεί στον καθένα μας. Και έτσι, ο άνθρωπος υποβιβάζεται και υπακούει μόνο στο «δίκαιο της πυγμής». Γι’ αυτό και επικρατούν οι ισχυροί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν γίνει ουτοπία και ανεκπλήρωτο όνειρο. Όλα αυτά  στις πολιτισμένες κοινωνίες μας… Η υποκρισία και το ψέμα είναι αντιγόνα του πολιτισμού, όμως αυτό δεν το έχουμε αντιληφθεί.

Δεν είναι λοιπόν απλό να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν ο κόσμος είναι πολιτισμένος. Η αντιφατικότητα είναι μεγάλη. Όμως με 6 γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον που θα στηρίζεται σε ένα παρελθόν και ένα σίγουρο  παρόν, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας. Για μας η Ιθάκη και  το νόστιμο ήμαρ των συντρόφων του Οδυσσέα είναι η ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Γιατί, ο πολιτισμός δεν είναι τρόπος ζωής αλλά δείχνει τον τρόπο να ζήσουμε καλύτερα!!!

Περί του λεγομένου ισχυρού φύλου…

Της Γεωργίας Αξούγκα, της Α” Λυκείου.

Έναν μήνα μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που η Αρμέ-news τίμησε με σχετικό άρθρο, ήρθε η ώρα να ακουστεί ο λόγος περί του άλλου μισού του ουρανού. Περί αντρών το ανάγνωσμα σήμερα. Η Γεωργία Αξούγκα ενέκυψε στο θέμα και το μελέτησε ενδελεχώς! Ιδού τα πορίσματα των ερευνών της! Κατόπιν τούτου, ο λόγος τώρα στους άμεσα θιγόμενους…

4Ο  όρος  «άνδρας» χρησιμοποιείται  για  ένα ενήλικο αρσενικό άνθρωπο. Υπάρχουν  ορισμένες   ανατομοφυσιολογικές   διαφορές του άνδρα  από τη γυναίκα. Το μυϊκό  του σύστημα  είναι πιο ανεπτυγμένο και έχει μεγαλύτερη σωματική  δύναμη. Τα κόκκαλα του είναι πιο χοντρά  και έχει λιγότερο λίπος. Το κρανίο του  είναι  πιο μεγάλο και ο εγκέφαλος του βαρύτερος, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ευφυΐα του. Η λεκάνη του είναι πιο στενή, το δέρμα του είναι πιο τραχύ και υπάρχει τριχοφυΐα σε πολλά μέρη του σώματός  του. Έχει βαθύτερη  φωνή  και η αναπνοή  του  είναι  πιο βαριά. Τα ερυθρά  αιμοσφαίρια στο αίμα είναι περισσότερα. Ο σφυγμός  του  είναι  πιο αργός  και η θερμοκρασία του υψηλότερη. Η εφηβεία  αρχίζει στα δεκατέσσερα χρόνια του.

1Πολλοί  ισχυρίζονται  ότι ο άνδρας  αποτελεί το ισχυρό φύλο. Ειδικότερα, στο παρελθόν η δομή της οικογένειας ήταν Πατριαρχική. Δηλαδή  ο άνδρας  ήταν  ο κύριος  του σπιτιού, είχε την εξουσία  και ο  ίδιος  έπαιρνε  τις αποφάσεις. Ανάλογη συμπεριφορά έχουν και στη σημερινή εποχή  αρκετοί άνδρες, οι οποίοι  έχουν  αυταρχική  συμπεριφορά  και θέλουν  να επιβάλουν την γνώμη τους. Μερικοί χρησιμοποιούν  την βία ακόμη και μέσα  στα πλαίσια  της οικογένειας. Ένα άλλο  μειονέκτημα των ανδρών  είναι  ότι   είναι  ατομικιστές  με απαιτήσεις, καθώς  υπολογίζουν  μόνο  τον εαυτό τους. Επίσης, συχνά  τους διακρίνει ο εγωισμός, γιατί  επιμένουν  στην άποψη  τους και δεν παραδέχονται τα  λάθη τους. Πολλές  φορές  επιδιώκουν  την επιτυχία  και τον  υλικό  πλούτο  με κάθε  μέσο  και λειτουργούν  αλαζονικά και ανταγωνιστικά.

 

Βέβαια, διαθέτουν και κάποια πλεονεκτήματα. Είναι  ισχυροί και γενναίοι, λόγω της σωματικής  τους ρώμης  και θεωρούνται υπερασπιστές

5 της οικογένειας  από οποιαδήποτε απειλή. Συνήθως, βασίζονται στη λογική και στην ευφυΐα  τους και λειτουργούν  πρακτικά και αντικειμενικά. Είναι αποφασιστικοί, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, έχουν αγωνιστικό πνεύμα και δεν εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους, όταν  πρόκειται να πετύχουν το στόχο τους. Ακόμη, αρκετοί άνδρες  είναι ευγενικοί, συμπεριφέρονται με ευπρέπεια, διακρίνονται για την ευαισθησία τους  κι έτσι  μπορούν να αναλάβουν το  ρόλο  του προστάτη των γυναικών και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους!

 

Γυναίκα: Όχι μόνο το Ωραίον αλλά και το παντοδύναμο φύλο!

Με αφορμή τον επερχόμενο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η συντάκτρια της Αρμέ-news Φένια Χατζοπούλου επιμελείται της αναζήτησης για το … άλλο μισό του ουρανού!

       Σύμφωνα με έναν τυπικό ορισμό, γυναίκα είναι ο ενήλικος άνθρωπος που έχει τις ιδιότητες του γυναικείου ανθρώπινου φύλου, όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη.

    Δε χρειάζεται τεράστια ανάλυση για να ορίσεις μια γυναίκα: Αρκούν λίγα λόγια. Η Γυναίκα στην παλαιότερη εποχή ήταν υποβαθμισμένη,αλλά αυτό βέβαια δεν ισχύει και σήμερα – τουλάχιστον παντού… Σήμερα η γυναίκα είναι η ανεξάρτητη, αυτοδύναμη, αυτόνομη, αυτοσυντήρητη, αυτάρκης. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Εξάλλου όπου υπάρχουν κανόνες υπάρχουν και εξαιρέσεις!

ΓΥΝΑΙΚΑ2
               Η Γυναίκα επίσης είναι το τέρμα, η λύτρωση. Οι πιο σημαντικές «έννοιες» στον κόσμο είναι γένους θηλυκού. Έχουμε και λέμε: αγάπη, ελευθερία, ζωή, αρετή, ευτυχία, χαρά, ηρεμία, γαλήνη. Ακόμα και η μητέρα Γη είναι γυναίκα. Με λίγα λόγια γυναίκα είναι η ολότητα!

             Άραγε “Τι εστί γυναίκα;“ Όσο και αν προσπαθούμε είναι  αδύνατο να ορίσουμε την ύπαρξη “γυναίκα’ με λογικούς όρους. Αλλά αυτό είναι όλη η μαγεία. Με βάση τις εμπειρίες του κάθε άνδρας μπορεί να ορίσει τη γυναίκα, αλλά κανείς, ούτε άντρας ούτε γυναίκα δεν ξέρει την σωστή απάντηση.  Αν όντως υπάρχει σωστή απάντηση.

          Το να ορίσεις τη γυναικεία οντότητα, και μάλιστα μέσα σε λίγες λέξεις, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας μιλήσουμε λοιπόν και με γεγονότα. Γυναίκα σημαίνει να βάζεις μπροστά τα θέλγητρά σου κάνοντας τον ανδρικό πληθυσμό να τρέχει από πίσω σου και παράλληλα στα πέντε, δέκα, δεκαπέντε επίπεδα ανάλυσης της σχέσης σου να κουράζεις αφόρητα το έτερο ήμισυ και εκείνος … «να την κάνει Λούης«!

ΓΥΝΑΙΚΑ3

         Γυναίκα σημαίνει να φέρνεις βόλτα το σπίτι και τις ανάγκες της οικογένειας σου δουλεύοντας παράλληλα σαν το σκυλί. Χωρίς να βγάζεις κιχ, γιατί δεν γίνεται αλλιώς και όταν φτάσεις στα όριά σου να σπας τα σερβίτσια που με τόσο κόπο αγόρασες.

ΓΥΝΑΙΚΑ1

               Γυναίκα σημαίνει να τσαντίζεσαι για τη στραβή γραμμή του eyeliner την ώρα που αλλάζεις πάνες, βλέπεις ποδόσφαιρο, σχεδιάζεις πλάνο για το διευθυντή σου μέσα στον πανικό και φτιάχνεις το φαγητό χωρίς να είσαι σίγουρη για το αν θα  σου πετύχει. Εν ολίγοις,  η γυναίκα μπορεί να σημαίνει όλα τα παραπάνω μαζί και τίποτα από όλα αυτά.

Υ.Γ.

Κάποιοι μίλησαν (πολύ) πριν από εμάς, για εμάς. Ευχαριστούμε! Αλλά τώρα είμαστε κι εμείς δυνατές!

we-can-do-it1

Επιμέλεια:  Φένια Χατζοπούλου, Α” Λυκείου

ΕΛΛΑΔΑ!!!

Της Βάσως Καλτσογιάννη, Α”  Λυκείου

      Εκεί  που τελειώνει η χερσόνησος του Αίμου , αρχίζει η Ελλάδα. Το σταυροδρόμι των ηπείρων, η « χώρα του φωτός» όπως έχει ονομαστεί. Ο Αιγαίας  αυτοκτονεί και βαπτίζει έτσι τα καταγάλανα νερά που στολίζουν τη χώρα μας. Διάσπαρτα νησιά, δαντελένιες ακτές, καταπράσινες εκτάσεις και φιλόξενοι άνθρωποι είναι το μόνιμο φόντο της πατρίδας μας. Για αυτό το λόγο το ερώτημα αν αξίζει να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας μοιάζει ρητορικό.

Santorini_Fira_Cyclades_Islands_Greece

         Η πρώτη χώρα που εμφανίζεται στην ιστορία είναι η Ελλάδα. Η αρχαία Ελλάδα  αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους σε όλες τις εποχές. Εκεί αναπτύχθηκε ένας λαμπρός πολιτισμός που αποτελεί ακόμη και σήμερα  αφορμή θαυμασμού της χώρας μας. Οι πρόγονοί μας με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν κατασκεύασαν τεράστια μνημεία πολιτισμού .  Ο Παρθενώνας, η Επίδαυρος και οι Δελφοί  κοσμούν  την εύπλαστη  και αέναα ανπτυσόμενη χώρα μας. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η φιλοσοφία αναπτύχθηκαν στην πατρίδα μας για αυτό και θεωρείται χώρος γονιμοποίησης του πνεύματος. Ότι είναι η καρδιά για τον άνθρωπο είναι  η Ελλάδα για την ανθρωπότητα. Αξίζει να σημειωθεί η άποψη του Γκαίτε ο οποίος τονίζει το θαυμασμό του για την Ελλάδα και παραπέμπει λέγοντας χαρακτηριστικά διαβάστε τους αρχαίους έλληνες. Η Ελλάδα προσέφερε τόμους ιστορίας  και η προσφορά της αυτή είναι απαράμιλλη.  Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής,  ο Ευριπίδης   και ο Αριστοφάνης έδωσαν μια άλλη νότα στις τραγωδίες και κωμωδίες αντίστοιχα και γενικά στον πολιτισμό της. Η πατρίδα μας είναι στην πραγματικότητα ένας πολιτιστικός θησαυρός.

ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ

         Ωστόσο η Ελλάδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την εξαιρετική γεωγραφική της θέση. Δίκαια θεωρείται ως η σύγχρονη γη της επαγγελίας. Έχει μια πολύ καλή γεωγραφική θέση και διαθέτει καταπράσινες εκτάσεις  αλλά και υπέροχες παραθαλάσσιες περιοχές. Εδώ παντρεύονται τα καταγάλανα νερά με τη φυσική βλάστηση της χώρας. Πολλά νησιά  περιβάλλουν και στολίζουν την όμορφη και ξεχωριστή πατρίδα μας κάνοντας την ένα ειδυλλιακό μέρος.  Επίσης  το κλίμα είναι ήπιο και βοηθά τις εργασίες των κατοίκων της. Ο τόπος  παράγει τόσα αγαθά  που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν φτωχοί, μόνο πλούσιοι. Μια πολύπλοκη ακτογραμμή ξεκινά από το ιόνιο πέλαγος, περνά από την όμορφη Κρήτη και καταλήγει στο αιγαίο πέλαγος.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

      Και επίσης αγαπάμε την Ελλάδα για τους υπέροχους έλληνες. Οι κάτοικοι της Ελλάδας χαρακτηρίζονται από φιλοξενία και κατέχονται από κέφι και γλέντι. Τους διακατέχει ειλικρίνεια αλλά και συλλογικότητα .Με μια ιστορική αναδρομή ανακαλύπτει κανείς πως εδώ μεγαλούργησαν σπουδαίοι άνθρωποι. Ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Πρωταγόρας δίνουν τη σκυτάλη στους νεότερους τους όπως τον Καβάφη, τον Ελύτη και τον Σεφέρη για να συνεχίσουν το έργο τους.

ΕΛΥΤΗΣ1

      Συνοψίζοντας, ανακαλύπτει κανείς τη σπουδαιότητα της πατρίδας για αυτούς τους υπέροχους και σοφούς ανθρώπους που την εκπροσωπούν. Αποτελεί μέχρι και σήμερα  αγαπημένο προορισμό για όλους όχι μόνο για τις φυσικές  ομορφιές που διαθέτει αλλά και για την μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία που διαθέτει. Αξίζει λοιπόν να είμαστε υπερήφανοι για αυτήν…

The_Cyclades_Islands_at_Sundown_Greece

 

Ρατσισμός, μια πληγή στο σώμα της κοινωνίας μας.

Στην σημερινή εποχή όταν αναφέρουμε την λέξη «ρατσισμός» δεν εννοούμε μόνο την φυλετική προκατάληψη. Η τυπική θεωρία του ρατσισμού στις περισσότερες έρευνες έχει τις ρίζες της στο έργο του Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινώ που έγραψε το δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών. Το έργο αυτό που δημοσιεύτηκε το 1853, πρόσφερε τη θεωρητική κάλυψη για τη δράση των αποικιοκρατικών δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία κτλ.). Στον 20ό αιώνα ο πιο γνωστός απολογητής αυτής της θεωρίας ήταν ο Βρετανός δημοσιολόγος  Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν (Houston Stewart Chamberlain).

 Houston Stewart Chamberlain

Η πολιτική των φυλετικών διακρίσεων και του συστηματικού διαχωρισμού της λευκής μειονότητας από τον υπόλοιπο έγχρωμο  πληθυσμό, εφαρμόστηκε ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική, όπου πήρε την ονομασία απαρτχάιντ. Η χρήση του όρου καθιερώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, αλλά ήδη από το 1911 ο μαύρος πληθυσμός είχε χαμηλότερους μισθούς από τους λευκούς και δεν του επιτρεπόταν να έχει ιδιοκτησία. Το καθεστώς του απαρτχάιντ καταργήθηκε μόλις το 1991, ύστερα από χρόνια διεθνών πιέσεων και αγώνων των μαύρων με ηγέτη τον Νέλσον Μαντέλα, που φυλακίστηκε για τους αγώνες του και πέθανε πριν λίγες ημέρες, στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Νέλσον Μαντέλα στη φυλακή του Robben Island

 

ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Με βάση τον Οργανισμό Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηριστικές εκφάνσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι ο χλευασμός των κατώτερων ομάδων ανθρώπων, η άσκηση φυσικής ή ψυχολογικής βίας εναντίον των μελών τους και ο εκφοβισμός τους, η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, ο αποκλεισμός τους από τομείς της κοινωνικής ζωής, η ύπαρξη ανισοτήτων και διακρίσεων στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στο σύστημα υγείας κλπ.

Ακραίες μορφές ρατσισμού είναι η γενοκτονία και οι επιχειρήσεις εθνικής εκκαθάρισης, όταν δηλαδή υποχρεώνονται τα μέλη της θεωρούμενης κατώτερης ομάδας να μετακινηθούν από τις εστίες τους για να επιτευχθεί η εθνική καθαρότητα του πληθυσμού μιας περιοχής.

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ2

 ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι, οι ρατσιστές υποστηρίζουν την διαφορετικότητα των φυλών. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους «λευκούς» ανθρώπους ανώτερους από τους «μαύρους». Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν κατά πολύ την καθημερινότητα μας.

Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ρατσισμού αποτελούν οι πεποιθήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος πίστευε ότι η ξανθή Άρεια φυλή (άνθρωποι που κατάγονται από τη φυλή των Αρείων) έχει δικαίωμα να κυριαρχεί στον πλανήτη, εις βάρος όλων των άλλων.

Σπουδαίοι αγωνιστές κατά του ρατσισμού, αναγνωρισμένοι παγκοσμίως, και μάλιστα χωρίς χρήση βίας, είναι οι βραβευμένοι με βραβείο ΝόμπελΝέλσον Μαντέλα που αγωνίσθηκε κατά του Απαρτχάιντ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που αγωνίστηκε ενάντια των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Martin Luther King Jr NYWTS.jpg

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1964, 4 χρόνια πριν από τη δολοφονία του.

 

Τον  περασμένο   αιώνα,  όταν  άρχισαν   να  δημιουργούνται  τα  σύγχρονα  κράτη,  εμφανίζεται  μια  νέα  μορφή ρατσισμού  :

ο  «εθνικός  ρατσισμός»,  που  στηρίχθηκε  σε  ιστορικούς  λόγους,   σε  ιστορικές  εχθρότητες  και  μίση  και στο  σοβινισμό.   Χαρακτηριστι-κό  παράδειγμα,  το  μίσος  μεταξύ   Ελλήνων  και  Τούρκων,   ως  αποτέλεσμα  των ιστορικών  συνθηκών   και  των  σχέσεων   των  δύο  λα-ών.  Επίσης  σήμερα,   παρατηρείται  μια  συντηρητική  εθνικιστική στροφή   σε  πολλούς λαούς,  που  εκδηλώνεται  με  την  ανάλογη   προ-παγάνδα  και  τη  δημιουργία  ομάδων   με  έντονο εθνικιστικό  χρωματισμό.  Εδώ  ακριβώς  βρίσκεται   ο  κίνδυνος  να  αναβιώσει  το  φασι-στικό  πρότυπο,   που  είναι  η χειρότερη  μορφή  ρατσισμού.  Ας  μην  ξεχνάμε   την  άνοδο  τα  τελευταία  χρόνια,   των  ακροδεξιών  κομμάτων   σε αρκετές  χώρες  και  μάλιστα   και  της  Ευρώπης,   καθώς  και  τη  δράση  διάφορων   νεοναζιστικών  οργανώσεων.

 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η  εποχή  μας  διαθέτει   καταπληκτικά  μέσα  και  δυνατότητες.  Οι  άνθρωποι  σήμερα   έχουν  όλες  τις προϋποθέσεις  να είναι  πνευματικά  και  ψυχικά  καλλιεργημένοι.  Η  κοινωνική  και  η κρατική  οργάνωση εκφράζουν δημοκρατικές  ευαισθησίες  και υπεραμύνονται  των

δικαιωμάτων των  πολιτών.  Σήμερα  η τεχνολογία  κάνει  το  σύνολο  των  ανθρώπων  κοινωνούς   των  επιστημονικών  επιτευγμάτων.  Τα  Μ.Μ.Ε.  ενημερώνουν  όλους  τους  ανθρώπους   για όλα  τα  πράγματα, για  όλα   αυτά  τα  θετικά   δεδομένα  της  εποχής   μας .

Παρόλα αυτά όμως,  ο  ρατσισμός  υπάρχει,   καλλιεργείται και  αναπαράγεται.  Εδώ φωλιάζει η  κρίση του  πολιτισμού  μας,

μια  πνευματική  και  ηθική  κρίση,  που  τελικά  μόνο  τον  άνθρωπο βλάπτει.

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ1

Θα  πρέπει   λοιπόν,  να  αναθεωρήσουμε  το  πρότυπο  της  ζωής  μας.  

Να  καλλιεργηθούμε  πνευματικά,  ώστε  να αναζητούμε  στη  ζωή  όχι  τον  υλικό  ευδαιμονισμό,  αλλά  τον  ανθρωπισμό,   που  είναι  ο  μόνος  που  μπορεί  να  σώσει τον  άνθρωπο  αλλά  και  την  ανθρωπότητα.

Δέσποινα Ζιάκα

Top