Η Νίκη και ο πολιούχος άγιός της, ο Άγιος Χαράλαμπος

agios-xaralampos-222-1

Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία και συγκεκριμένα στο χωριό Μηλιές το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσαν την πίστη τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των διωγμών.

αγιος χαραλαμπος

Ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου σε πολλά μέρη της Ελλάδος , διότι είναι προστάτης από τις αρρώστιες και ιδίως από την πανούκλα. Επίσης είναι ο προστάτης των ζώων και πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στους γεωργούς.

Πολιούχος του χωριού μας, λοιπόν, είναι ο άγιος Χαράλαμπος. Η Εκκλησία, η οποία τιμά τον άγιο έχει χτιστεί στις αρχές του 8ου αιώνα. Αποτελείται από ένα μικρό καμπαναριό, το οποίο είναι κτισμένο από πέτρα. Ο ναός έχει κτιστεί με ρυθμό βασιλικής. Είναι ορθογώνιο οικοδόμημα με σαμαρωτή ξύλινη στέγη. Υπάρχουν τρεις διάδρομοι που χωρίζονται με κολώνες. Το μεσαίο κλίτος είναι πιο πλατύ από τα υπόλοιπα. Το εσωτερικό είναι αγιογραφημένο με εικόνες πολλών αγίων.

Για τον άγιο Χαράλαμπο υπάρχει και μια παλιά ιστορία. Έλεγαν πως συνήθιζε να βγαίνει έξω και να περπατά τα βράδια. Όταν μια οικογένεια άφησε έναν θησαυρό στην Εκκλησία, ο άγιος Χαράλαμπος τον προστάτευε. Κάποια στιγμή, όμως, τον έκλεψαν και από τότε σταμάτησε να βγαίνει έξω.

Αντιγόνη Χατζοπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης