1

Από τα Αλάτσατα στο Αλίτσι – Μικρασιάτες πρόσφυγες στις Κοκκίνες του Κιλελέρ

2

Της Ασημίνας Ιωάννου, Α” Λυκείου Οι Κοκκίνες είναι ένας μικρός οικισμός δίπλα στο Κιλελέρ. Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Αλίτσι, πιθανόν από την τουρκική λέξη allιk που σημαίνει κοκκινωπός. Στον οικισμό εγκαταστάθηκαν μετά το 1922 πρόσφυγες από ….

μ

Αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα – Συνέντευξη με την γεωπόνο-επιχειρηματία Κωνσταντίνα Χατζή

0

Στα πλαίσια της πάγιας θέσης μας και της πεποίθησής μας ότι πρέπει το σχολείο μας να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στενά συνδεδεμένο μ” αυτήν, η Αρμέ-news ξεκινά ένα αφιέρωμα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται ….

ΜΝΗΜΕΙΟ

Ήθη και έθιμα από το Κιλελέρ

0

Η Όλγα-Μαρία Μπαλλά, της Α” Λυκείου,  μάς παρουσιάζει συνήθειες και έθιμα μιας παλιότερης εποχής από το Κιλελέρ. Πολλά απ” αυτά συνεχίζονται και συνηθίζονται και σήμερα, ενώ άλλα έχουν σβήσει παρασυρμένα από τη δίνη της ορμητικής και τεχνοκρατούμενης ….

πα

Παναγία Αρμενίου (Αρμενιώτισσα)

0

Το πιο φημισμένο σημείο του χωριού μας, του Αρμενίου, είναι ο Ναός της Παναγίας της Αρμενιώτισσας. Η ιστορία που συνδέεται με την ανέγερση του ναού ανάγεται στο 19ο αιώνα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση, το ….

agios-xaralampos-222-1

Η Νίκη και ο πολιούχος άγιός της, ο Άγιος Χαράλαμπος

0

Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία και συγκεκριμένα στο χωριό Μηλιές το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσαν ….

ΚΟΝΑΚΙ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Σωτήριο: Κονάκι μπέη – η επιβίωση της μνήμης

0

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχοντόσπιτων της Θεσσαλίας αποτελεί το Κονάκι μπέη στο Σωτήριο (πρώην Γιαχαλάρ). Σύμφωνα με μαρτυρίες αρχιτεκτόνων, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα Τσιφλικόσπιτου του Θεσσαλικού Κάμπου στο τέλος του ….