Erasmus+: Εκδρομή στο Βέλγιο – αληθινή εμπειρία ζωής…

13

68-12 Μαΐου 4 μαθητές, ο Εργκύς Πλάκα, ο Αρμάντ Σουλάι, η Νικολέτα Κουκουμάνη και η Μαρία9 Χιούσα, και 2 συνοδοί καθηγητές, ο Δημ. Πέγκας και ο Δημ. Σακελλαρίου, επισκέφτηκαν το Βέλγιο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το Γυμνάσιο-Λύκειο Αρμενίου τη διετία 2015-2017. Οι μαθητές που ταξίδεψαν καταγράφουν τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους.

Νικολέτα Κουκουμάνη

Όσα είδαμε και κάναμε τις 4 μέρες παραμονής μας στο Βέλγιο

104 μαθητές της Β΄ Λυκείου του Γυμνασίου και Λ.Τ Αρμενίου ταξιδέψαμε στο πανέμορφο Βέλγιο από11α τις 8 ως τις 12 Μαΐου  και οι αναμνήσεις μας θα μείνουν σίγουρα ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό μας. Το πρόγραμμα ‘Erasmus’ μας έδωσε την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και συγχρόνως να αναπτύξουμε τις σχέσεις του σχολείου μας με το εξωτερικό. Αυτές τις στιγμές τις συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε εν συντομία βέβαια.

Οι όμορφες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από την πρώτη στιγμή, καθώς στο αεροδρόμιο μας περίμεναν οι οικογένειες των μαθητών που θα μας φιλοξενούσαν στο Τυέν και μας επιφύλαξαν μια πολύ ζεστή υποδοχή. Ο καλύτερος προάγγελος μια υπέροχης παραμονής!

10β10αΞεκινάμε με την επίσκεψη στην πραγματικά παραμυθένια Μπριζ. Η καλύτερα σωζόμενη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης μας συνεπήρε με την ομορφιά της. Η ξενάγηση ξεκίνησε από την μαγευτική Λίμνη του Έρωτα, συνεχίστηκε στο μεσαιωνικό Μπεγκινάζ, ένα είδος μοναστηριού για πολίτες, και στη γειτονική εκκλησία ρωμανικού ρυθμού. Ακολούθως περιηγηθήκαμε στα γραφικά δρομάκια της πόλης όπου σε κάθε βήμα αναδύεται η ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε σε ένα πλοιάριο και κάναμε βόλτα στα πανέμορφα κανάλια της πόλης με τα γοτθικά και νεοκλασικά κτήρια της πόλης να στολίζουν τις όχθες. Κουρασμένοι αλλά γεμάτοι όμορφες εικόνες πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το Τυέν.

18Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, όπου μας19 εντυπωσίασαν οι πολυάριθμοι πράσινοι χώροι ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Η επίσκεψή μας στον γαλλόφωνο ραδιοτηλεοπτικό σταθμού  του Βελγίου  ήταν καταπληκτική. η κυρία που ανέλαβε την ξενάγηση μας γνώρισε όλους τους χώρους εργασίας του σταθμού. Τα σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις καθώς και οι ξεχωριστοί-άνετοι  χώροι εργασίας  ήταν το κύριο θέμα συζήτησης με «πινελιές» από ιστορικά γεγονότα και χώρους εργασίας. είδαμε τα  στούντιο και του χώρους όπου πλήθος ανθρώπων  οι οποίοι συνεχώς για την ενημέρωση των πολιτών. Παρευρεθήκαμε ακόμη και σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή που μεταδιδόταν και ραδιοφωνικά.

2614Την προτελευταία μέρα η κορύφωση ήρθε με την επίσκεψη στο αναβατόριο πλοίων στο Στρεπί –Τιε.Τι άλλο θα μπορούσε να «μαγέψει»  μικρούς και μεγάλους περισσότερο από ένα ασανσέρ πλοίων! Στο εντυπωσιακό σε μέγεθος τεράστιο ασανσέρ, το πλοίο μας μετέφερε ανέβηκε 73 μέτρα και βρεθήκαμε στο επόμενο κανάλι όπου και ακολούθησε μα σύντομη κρουαζιέρα όπου απολαύσαμε την πανέμορφη και καταπράσινη βελγική ύπαιθρο.

 Στο Βέλγιο υπάρχουν πολλά τεχνητά κανάλια και λιμάνια για την εξυπηρέτηση της οικονομίας της χώρας. Ακόμα και στο κέντρο της πόλης παρατηρούμε πλοία!

35Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε το Μουσείο του τραμ και των τρένων στο Τυέν και κάναμε μια24 βόλτα με το τραμ θαυμάζοντας την πόλη από την περιφέρεια.

Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο του σχολείου και κατευθυνθήκαμε στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά. Εκεί σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας από τα άλλα 3 σχολεία και γεμάτοι με τις ομορφότερες εικόνες στο μυαλό και στις φωτογραφικές μας μηχανές πήραμε την πτήση της επιστροφής, αλλά με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα ξαναεπισκεφτούμε αυτό τον τόπο που συνδέθηκε με τόσο όμορφες αναμνήσεις μας!

5Παράλειψή μας θα ήταν να μην αναφέρουμε την έξοχη συνεργασία όλων των μαθητών (Ελλάδας-11βΒελγίου-Ιταλίας). Θα ήθελα όμως να επισημάνω κάποια στοιχεία που σίγουρα με εντυπωσίασαν. Η οργάνωση και  η νοοτροπία της κοινωνίας είναι αρκετά διαφορετική από την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το σχολείο ήταν εμφανής η πλήρης περιποίηση του κτηρίου και ο διαφορετικός τρόπος διεξαγωγής του μαθήματος. Υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή των μαθημάτων ανάλογα με την κατεύθυνση των μαθητών  και συγχρόνως δεν οξύνεται το φαινόμενο του ανταγωνισμού λόγω του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας της βαθμολογίας και της απουσίας του απουσιολόγου.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές οι οποίοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος γιατί αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας.

Εργκύς Πλάκα

Βέλγιο…ThuimErasmus+ (team) … Όλα τέλεια!

17Από πού να ξεκινήσω… και που να τελειώσω… θα μπορούσα να γράφω ώρες ολόκληρες για αυτήν την εμπειρία ζωής / περιπέτεια / εκδρομή… Θα γράψω όμως για τα ποιο ουσιώδη, για τα μέρη/πράγματα που με εντυπωσίασαν περισσότερο και για αυτό που νιώθω αυτή την στιγμή…

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που «είδα» ήταν η φιλοξενία…   Η φιλοξενία ήταν υπέροχη. Οι οικογένειες μας άνοιξαν το σπίτι τους και μας έκαναν να νοιώσουμε όπως και στο δικό μας.

 Στη συνεχεία οι ξεναγήσεις… το πρόγραμμα που είχαμε για αυτές τις μέρες  το χάρηκα και το έζησα όπως και όλη η ομάδα πιστεύω.  Τα μέρη όπου επισκεφτήκαμε ήταν όλα -ένα προς ένα- χάρμα οφθαλμών  …

Τι μου άρεσε περισσότερο από τις επισκέψεις μας; Όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε  ήταν πολύ ωραία και πρωτόγνωρα για μένα… Εγώ όμως ξεχώρισα από τις επισκέψεις μας  αυτή στην Δημόσια Γαλλόφωνη Ράδιο-Τηλεόραση του Βελγίου καθώς είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά μεγάλα στούντιο εκπομπών αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους… Αλλά, και αυτή στο  Ascenseur De Strepy – Thieux (ανελκυστήρα των ποταμόπλοιων)  διότι ήξερα αρκετές πληροφορίες για αυτό αλλά ποτέ δεν πίστευα πως θα το δω από κοντά…

Εκτός όμως από τα μέρη όπου είδαμε, τα οποία θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν  στο πέρασμα του χρόνου… θα υπάρχει και η φιλία, αυτή η παρέα  που δημιουργήθηκε μεταξύ μας …. Μέσα σε λίγες ώρες γίναμε φίλοι και στο πέρασμα των λίγων αυτών ημερών γίναμε κάτι παραπάνω από πολύ  καλοί  φίλοι.. Καταφέραμε να γίνουμε μια δεμένη παρέα χωρίς καν να  καταλάβουμε πώς, πότε και γατί… δεν μας ένοιαζε όμως γιατί οι στιγμές αυτές ήταν τόσο ευχάριστες, τόσο υπεροχές !

Ήταν όλα υπέροχα … το Erasmus κατάφερε να μας φέρει κοντά και να μας δώσει μια νέα, πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία ζωής!

Αρμάντ Σουλάι

Η καλύτερη ανάμνηση είναι η φιλοξενία

20Η εκδρομή στο Βέλγιο ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες μου μέχρι τώρα. Ήταν κάτι το34 ξεχωριστό γιατί πρώτον πήγαμε σε μια άλλη χώρα και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων της και τον πολιτισμό της. Πήγαμε σε διάφορες πόλεις του Βελγίου και είδαμε τα αξιοθέατα τους. Τα παιδιά από το Βέλγιο φρόντισαν να μας ξεναγήσουν και να μας κάνουν να νιώθουμε άνετα. Είχαν πολύ ωραία μέρη, είδαμε πολλά και όμορφα αξιοθέατα,  αλλά το καλύτερο ήταν το κλίμα ανάμεσα στα παιδιά, δηλαδή το γεγονός ότι ήμασταν όλοι χαρούμενοι, με καλή διάθεση και όλοι μια παρέα.

Το ποιο ξεχωριστό κατά τη γνώμη μου ήταν η φιλοξενία. Αυτό ήταν ξεχωριστό γιατί ήμασταν όλοι μέρα με παιδιά από  το Βέλγιο και έτσι μάθαμε τον τρόπο ζωής τους και την καθημερινότητά τους και έτσι ενταχθήκαμε και εμείς για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε αυτό τον τρόπο ζωής. Αυτό μας άρεσε πολύ γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό και σαν εκδρομή αλλά και σαν τρόπος ζωής και σκέψης.

  

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης