To EdModo είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που απευθύνεται σε μαθητές και καθηγητές. Σκοπός του είναι να προσφέρει έναν ασφαλή διαδικτυακό χώρο επικοινωνίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα από τον οποίο θα μπορούν να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις ακόμη και έξω από τον χώρο του σχολείου.
Σκεφθείτε ένα ιδιωτικό και περιορισμένο Facebook προορισμένο για την εκπαίδευση, ασφαλές και ελεγχόμενο από το δάσκαλο -καθηγητή.
Η πλατφόρμα EdModo μπορεί να χρησιμεύσει στη δημιουργία μιας ανεστραμμένης τάξης (flipped classroom). Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τάξη, όπου οι μαθητές μελετούν το υλικό κατά τη διάρκεια του μαθήματος και στο σπίτι διεκπεραιώνουν μια σειρά εργασιών, στην ανεστραμμένη τάξη γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν με τους δικούς τους ρυθμούς και από το σπίτι τους το νέο υλικό, συνήθως με τη βοήθεια διαδικτυακών, διαδραστικών εφαρμογών, ενώ στη συνέχεια ο χρόνος μέσα στην τάξη αφιερώνεται για την επίλυση προβλημάτων και την εφαρμογή της γνώσης που αποκτήθηκε σε υλοποίηση σχετικών έργων.
Πως λειτουργεί;
Την πρωτοβουλία την έχει ο εκπαιδευτικός. Αρχικά, πρέπει να εγγραφεί στην πλατφόρμα EdModo, δημιουργώντας λογαριασμό «εκπαιδευτικού». Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να δημιουργήσει ομάδες μαθητών ανάλογα με την ηλικία και το μαθησιακό αντικείμενο. Για παράδειγμα μια ομάδα μπορεί να είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ γυμνασίου στο μάθημα των Μαθηματικών.
Ο εκπαιδευτικός προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να εγγραφούν στην ομάδα που δημιούργησε, στέλνοντας τους email ή αν οι μαθητές δεν διαθέτουν email δίνοντάς τους τον κωδικό της ομάδας ώστε να εγγραφούν απευθείας. Μετά από αυτή τη διαδικασία η ψηφιακή τάξη έχει δημιουργηθεί και είναι έτοιμη να ξεκινήσει να λειτουργεί.
Το EdΜodo δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δημιουργήσει 4 διαφορετικούς τύπους αναρτήσεων: Σημείωση, Εργασία, Κουΐζ και
Ψηφοφορία.
Η σημείωση είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ανταλλαγής απόψεων. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω σε κάποιο θέμα ή να προβληθεί χρήσιμο υλικό είτε από τον καθηγητή είτε από τους μαθητές.Για παράδειγμα, ο καθηγητής των μαθηματικών μπορεί να αναρτήσει μια σημείωση με παραπομπή σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο για το πώς γίνεται η μετατροπή των ετερώνυμων κλασμάτων σε ομώνυμα.
Από την καρτέλα Εργασία ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αναθέτει εργασίες στους μαθητές, τις οποίες θα τις επιστρέφουν ολοκληρωμένες μέσω του EdModo. Οι δυνατότητες που μας δίνει η καρτέλα Εργασία είναι παρόμοιες με της Σημείωσης, ωστόσο υπάρχουν επιπλέον χαρακτηριστικά όπως είναι ο ορισμός ημερομηνίας παράδοσης της εργασίας, και η αξιολόγησή της. Μόλις μπούμε στο edmodo, θα ειδοποιηθούμε για την εργασία που μας έχει αναθέσει ο καθηγητής και για την ημερομηνία που πρέπει να την παραδώσουμε. Αφού την ολοκληρώσουμε την επιστρέφουμε «ηλεκτρονικά» στον καθηγητή που έχει μια συνολική εικόνα για το πόσοι μαθητές παρέδωσαν εργασίες. Στη συνέχεια, ο καθηγητής μπορεί να βαθμολογήσει την εργασία μας και εμείς να ενημερωθούμε αυτόματα.
Ο καθηγητής έχει τη δυνατότητα να φτιάξει κουίζ για εμάς και να τα χρησιμοποιήσει είτε στο τέλος ενός μαθήματος για να αξιολογήσει την κατανόηση του είτε σαν κανονικά τεστ –διαγωνίσματα. Ένα κουίζ μπορεί να περιέχει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις Σωστού-Λάθους, συμπλήρωσης κενού, αντιστοίχισης και σύντομης απάντησης. Πιστέψτε μας ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό να απαντάς σε ένα τεστ μέσω του υπολογιστή γιατί η βαθμολογία υπολογίζεται αυτόματα με την υποβολή του. Ωστόσο για να γράψεις καλά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα.
Ο τελευταίος τύπος ανάρτησης είναι η ψηφοφορία, έτσι ώστε ο καθηγητής να καταγράφει τη γνώμη των μαθητών πάνω σε κάποιο θέμα ή να ελέγξει τις πρότερες γνώσεις τους πριν ξεκινήσει την εισαγωγή σε ένα μάθημα. Στην ψηφοφορία βέβαια οι απαντήσεις είναι ανώνυμες. δεν καταγράφονται τα ονόματα των μαθητών, δηλαδή δεν γνωρίζει ο καθηγητής ποιος μαθητής έδωσε την κάθε απάντηση.
Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στο edmodo. Μπορείτε να την κατεβάσετε στην κινητή σας συσκευή (tablet ή smartphone) ώστε να έχετε πρόσβαση στην τάξη σας από όπου και αν βρίσκεστε.
Αν σας άρεσαν αυτά που ακούσατε, δεν έχετε παρά να μιλήστε στον καθηγητή σας για το edmodo.