Στήλη: Επιστήμη και τεχνολογία

Internet Hoax: παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο

Ένας από τους κινδύνους που πηγάζουν από τη χρήση του διαδικτύου είναι η παραπληροφόρηση, η παρουσίαση δηλαδή διάφορων ψευδών ή κατασκευασμένων πληροφοριών σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα, με απώτερο σκοπό την παραπλάνηση του χρήστη.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να λάβετε ένα μήνυμα ή να δείτε στο διαδίκτυο ένα δημοσίευμα που πραγματικά σας θορύβησε και ανταποκριθήκατε στην προτροπή του δημιουργού του να το κοινοποιήσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερους μπορείτε; Κι όμως, με λίγη ψυχραιμία θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε την φάρσα…

Στη γλώσσα του διαδικτύου η παραπληροφόρηση αποδίδεται με τη λέξη Χόαξ (hoax). Αν κοιτάξει κανείς σε ένα λεξικό θα δει ότι hoax σημαίνει φάρσα, εξαπάτηση, κακόγουστο αστείο, κόλπο, μαϊμού, ξεγελώ, απομίμηση. Στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά φάρσες που κάνουν διάφοροι επιτήδειοι προειδοποιώντας για ιούς υπολογιστών, χάκερ και ότι μπούρδα τους κατέβει.

Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί γράφονται. Σωστά. Δεν μπορεί κανένας να απαντήσει με βεβαιότητα τι ωθεί τους συγγραφείς τέτοιων μηνυμάτων να ξεκινήσουν μια τέτοια αλυσίδα. Συνήθως οι λόγοι για τους οποίους γράφονται τα hoaxes είναι:

 • Για ψυχαγωγία του συντάκτη τους που «σπάει πλάκα» με την διάδοση του μηνύματός του.
 • Για να παρενοχλήσουν κάποιο άτομο
 • Για να αποκτήσουν χρήματα συνήθως από οικονομικές «πυραμίδες».
 • Για να σταματήσουν κάποιο άλλο hoax
 • Για να βλάψουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή την φήμη κάποιου οργανισμού ή εταιρείας

Η αλήθεια είναι πως συνήθως αυτοί που την πατάνε είναι οι «απλοί χρήστες» που δεν γνωρίζουν και πολλά για το διαδίκτυο ή για τους υπολογιστές γενικότερα σε αντίθεση με τους πιο προχωρημένους χρήστες.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι πως τα hoaxes δεν είναι κάποια καινούργια ανακάλυψη ή «παράξενο χόμπι» κάποιων περίεργων κομπιουτεράδων, αλλά έχουν τις ρίζες τους πολύ πριν από το διαδίκτυο, όταν ακόμα κάποιες εφημερίδες προκειμένου να πουλήσουν περισσότερα φύλλα, δημοσίευαν εσκεμμένα ψευδείς ειδήσεις και μάλιστα με μεγάλους τίτλους στα πρωτοσέλιδα τους με σκοπό το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τους εκδότες τους.

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας γιατί οι διαφορές από hoax σε hoax είναι τεράστιες, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που αν υπάρχουν στην ανάρτηση που διαβάζετε, θα πρέπει να σας υποψιάσουν, ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μια ψεύτικη είδηση στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με την οποία εάν καλέσουμε το 1990 θα κερδίσουμε δωρεάν MB στο κινητό μας. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς πρόκειται για μια χαζομάρα, η οποία διαδόθηκε μέσω των social media. Η κλήση του τετραψήφιου αριθμού ανοίγει γραμμή στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να φορτώνονται οι γραμμές και να καταλαμβάνονται άσκοπα, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να υπάρχει ανάγκη για επέμβαση σε κάποιο συμβάν. Την είδηση έκανε γνωστή η Πυροσβεστική μέσω του Twitter, όπου ζητά από τους πολίτες να μην καλούν στο τετραψήφιο αριθμό καθώς παρακωλύεται σημαντικά η ορθή λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος και το έργο της υπηρεσίας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το θέμα των ψεύτικων διαγωνισμών που εγγράφουν τους χρήστες σε συνδρομητικές υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο facebook. Δημιουργούν παραπλανητικές σελίδες στο facebook με ονόματα μεγάλων εταιριών και με τους ψεύτικους διαγωνισμούς, εξαπατούν τους χρήστες και προσπαθούν να τους εγγράψουν σε συνδρομητικές υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας με υψηλές χρεώσεις. Για να φαίνεται πιστευτή η απάτη, έχει και ψεύτικα σχόλια χρηστών από αυτόματη μετάφραση, που και καλά, κέρδισαν.

Στο διαδίκτυο υπάρχει η ιστοσελίδα EllinikaHoaxes.gr η οποία έχει ως σκοπό να αποκαλύψει τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με τεκμηρίωση και παράθεση των αληθινών γεγονότων και να προστατεύσει έτσι τους αναγνώστες από την άκριτη υιοθέτηση και αναπαραγωγή τους.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά έναν ωραίο οδηγό επιβίωσης από τα EllinikaHoaxes.gr, δηλαδή πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα αναληθές άρθρο στο διαδίκτυο.

 1. Αναπαραγωγή. Αν το κείμενο σας προτρέπει να το αναπαράγεται αυτό θα πρέπει να σας υποψιάσει. Τα hoaxes υπάρχουν και αναπαράγονται στο ίντερνετ με αυτό τον τρόπο. Τα Hoaxes μηνύματα πάντα ζητάνε αναπαραγωγή
 2. Συντάκτης. Αν δεν υπάρχει συντάκτης, είναι ύποπτο. Όσο πιο μεγάλης σημασίας ισχυρισμοί υπάρχουν σε ένα κείμενο, τόσο και περισσότερο σημαντικό είναι να υπάρχει συντάκτης και να μην είναι φανταστικό πρόσωπο.
 3. Ημερομηνία. Αν αντί για ημερομηνία το κείμενο μας δίνει το χρόνο της ιστορίας που περιγράφει με λέξεις, όπως χθες, προχθές, την προηγούμενη βδομάδα κτλ., αυτό είναι πολύ ύποπτο.
 4. Ονόματα. Αν το κείμενο που διαβάζετε, μιλάει για τη μικρή Μαρία, τον Γιωργάκη και την θεία Καλλιόπη στο χωριό αυτό θα πρέπει να σας υποψιάσει. Η θεία Καλλιόπη, ο Γιωργάκης, η μικρή Μαρία και οποιοδήποτε άλλο όνομα, δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα. Αν μάλιστα, αυτά που περιγράφουν είναι πολύ πολύ σημαντικά αυτό να σας υποψιάσει διπλά.
 5. Ορθογραφία. Αν στο κείμενο υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη είναι μια ακόμη ένδειξη.
 6. Μετάφραση. Αν το κείμενο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης, τότε αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ένδειξη. Όσο πιο σημαντικό μήνυμα προσπαθεί να σας περάσει, τόσο πιο πολύ θα πρέπει να σας υποψιάσει το κείμενο που προέρχεται από αυτόματη μετάφραση.
 7. Φωτογραφίες. Αν το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφίες άσχετες με το θέμα, ή αν το θέμα της ανάρτησης, είναι η φωτογραφία και αυτή έχει άθλια ανάλυση είναι μια καλή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
 8. Ιστορίες. Αν αυτό που διαβάζετε είναι μια ιστορία, χωρίς κανένα στοιχείο, μην το πιστεύετε. Είναι απλά μια ιστορία.
 9. Πικάντικα και πονηρά. Αν το κείμενο περιγράφει μια σεξουαλικού περιεχομένου, πικάντικη ιστορία που φυσικά δεν θα περιέχει στοιχεία, για ευνόητους λόγους, μην την πιστέψετε. Διαβάστε τη αν έχετε την περιέργεια να δείτε τι λέει, αλλά μην την πιστέψετε. 99% αυτές οι ιστορίες γράφονται για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της σελίδας γιατί κινούν την περιέργεια των αναγνωστών.
 10. Μην πιστεύετε ότι αν κοινοποιήσετε μια φωτογραφία ή ένα κείμενο, οποιαδήποτε εταιρία θα διαθέσει ένα ποσό για κάποιο λόγο. Συνήθως αυτά τα μηνύματα αναπαράγονται στο facebook και ισχυρίζονται ότι θα δοθεί ένα ποσό σε κάποια θεραπεία ή άλλο φιλανθρωπικό σκοπό. Καμία εταιρεία ακόμα και το Facebook δεν δίνει λεφτά.
 11. Απίστευτοι ισχυρισμοί. Όσο πιο απίστευτοι και τρελοί ισχυρισμοί υπάρχουν σε ένα κείμενο, τόσο πιο ατράνταχτες αποδείξεις και στοιχεία θα πρέπει να το συνοδεύουν. Αν δεν υπάρχουν τότε η ανάρτηση είναι προϊόν φαντασίας του αρθρογράφου.
 12. Συνομωσιολογίες. Το ίντερνετ και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι το ιδανικό μέσο για τους συνομωσιολόγους που θέλουν να ψαρέψουν οπαδούς. Να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί, ειδικά όταν διαβάζετε ισχυρισμούς χωρίς να υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία.
 13. Μη λειτουργικά – ενεργά λινκ. Σελίδες διαγράφονται καθημερινά από το ίντερνετ και είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε σε αρκετές  αναρτήσεις κάποιο τέτοιο μη λειτουργικό λίνκ επειδή έχει διαγραφή η σελίδα ή από κάποιο λάθος. Όμως αν αυτό συνοδεύεται και με κάποια από τα παραπάνω ή υπάρχουν αρκετά μη ενεργά λινκ στην ανάρτηση, είναι μια ακόμη ένδειξη, ότι κάτι δεν πάει καλά.
 14. Λογικά σφάλματα. Αν στο κείμενο περιέχει λογικά σφάλματα, τότε μην το πάρετε στα σοβαρά. Δεν μπορεί να μας λέει αλήθεια ένα κείμενο που μιλάει για μια ευρωπαϊκή χώρα και να περιέχει τιμές σε δολάρια Καναδά.
 15. Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης. Τίτλοι που περιέχουν λέξεις όπως ΣΟΚ, ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ, ΤΡΟΜΕΡΟ, ΦΟΒΕΡΟ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΣΑΣ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΝΙΛΑ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ κτλ. ή τίτλοι που μετά την ανάγνωση του άρθρου καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν σχέση με την ανάρτηση, ή στον τίτλο υπάρχουν 25 θαυμαστικά (!!!!!!!!!!!!!!!), είναι εύκολο να καταλάβετε ότι μπαίνουν μόνο για να εκμεταλλευτούν την περιέργειά σας και να αυξήσουν την επισκεψημότητα της σελίδας. Αυτό με συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω ανεβάζει τις πιθανότητες, να είναι hoax το άρθρο.
 16. Αδικαιολόγητα λάθη. Δε μιλάμε  για απλά ορθογραφικά λάθη, αλλά για τρανταχτά αδικαιολόγητα λάθη. Δεν μπορεί σε ένα άρθρο που μας εμφανίζει Π.Χ. ένα email  απάντηση από μια εταιρία, το όνομα της εταιρίας να είναι γραμμένο λάθος από την ίδια την εταιρία!
 17. Έρευνες και βαριά ονόματα. Αν το άρθρο αναφέρει κάποια έρευνα/ες χωρίς την παρουσιάζει ή να υπάρχει λινκ για να τη διαβάσετε, αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει. Η αναφορά σε έρευνες, γίνεται για να ανεβάσει την αξιοπιστία του άρθρου και να το πιστέψετε. Το ίδιο συμβαίνει με μεγάλα και γνωστά ονόματα επιστημόνων όπως Αϊνστάιν, Τέσλα κτλ. Αν το είπε ο Αϊνστάιν τότε δεν αμφισβητείται.
 18. Άλλες αναρτήσεις. Αν στη σελίδα που διαβάσατε την ανάρτηση δείτε άλλα γνωστά hoaxes, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ένδειξη, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει έλεγχος στις αναρτήσεις της σελίδας.
 19. Πόσα άρθρα ανά ώρα; Παρατηρήστε πόσα άρθρα ανεβάζουν οι διαχειριστές την ημέρα. Αν κάθε 2-3 & 5 λεπτά ανεβαίνει και νέο άρθρο καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος. Ούτε καν, διαβάζουν αυτό που αναπαράγουν.
 20. Σχόλια. Διαβάζετε πάντα τα σχόλια. Αν στα σχόλια υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η ανάρτηση είναι ψέμα, αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό για την αξιοπιστία του άρθρου.

Όλα τα παραπάνω. Όσο περισσότερα από τα παραπάνω συναντήσετε σε μια ανάρτηση, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες αυτή η ανάρτηση να είναι ένα ακόμη ψέμα ή τουλάχιστον να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες

 

Edmodo: εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης για την τάξη

To EdModo είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που απευθύνεται σε μαθητές και καθηγητές. Σκοπός του είναι να προσφέρει έναν ασφαλή διαδικτυακό χώρο επικοινωνίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα από τον οποίο θα μπορούν να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις ακόμη και έξω από τον χώρο του σχολείου.

Σκεφθείτε ένα ιδιωτικό και περιορισμένο Facebook προορισμένο για την εκπαίδευση, ασφαλές και ελεγχόμενο από το δάσκαλο -καθηγητή.

Η πλατφόρμα EdModo μπορεί να χρησιμεύσει στη δημιουργία μιας ανεστραμμένης τάξης (flipped classroom). Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τάξη, όπου οι μαθητές μελετούν το υλικό κατά τη διάρκεια του μαθήματος και στο σπίτι διεκπεραιώνουν μια σειρά εργασιών, στην ανεστραμμένη τάξη γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν με τους δικούς τους ρυθμούς και από το σπίτι τους το νέο υλικό, συνήθως με τη βοήθεια διαδικτυακών, διαδραστικών εφαρμογών, ενώ στη συνέχεια ο χρόνος μέσα στην τάξη αφιερώνεται για την επίλυση προβλημάτων και την εφαρμογή της γνώσης που αποκτήθηκε σε υλοποίηση σχετικών έργων.

Πως λειτουργεί;

Την πρωτοβουλία την έχει ο εκπαιδευτικός. Αρχικά, πρέπει να εγγραφεί στην πλατφόρμα EdModo, δημιουργώντας λογαριασμό «εκπαιδευτικού». Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να δημιουργήσει ομάδες μαθητών ανάλογα με την ηλικία και το μαθησιακό αντικείμενο. Για παράδειγμα μια ομάδα μπορεί να είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ γυμνασίου στο μάθημα των Μαθηματικών.

Ο εκπαιδευτικός προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να εγγραφούν στην ομάδα που δημιούργησε, στέλνοντας τους email ή αν οι μαθητές δεν διαθέτουν email δίνοντάς τους τον κωδικό της ομάδας ώστε να εγγραφούν απευθείας. Μετά από αυτή τη διαδικασία η ψηφιακή τάξη έχει δημιουργηθεί και είναι έτοιμη να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Το EdΜodo δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δημιουργήσει 4 διαφορετικούς τύπους αναρτήσεων: Σημείωση, Εργασία, Κουΐζ και
Ψηφοφορία.

Η σημείωση είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ανταλλαγής απόψεων. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω σε κάποιο θέμα ή να προβληθεί χρήσιμο υλικό είτε από τον καθηγητή είτε από τους μαθητές.Για παράδειγμα, ο καθηγητής των μαθηματικών μπορεί να αναρτήσει μια σημείωση με παραπομπή σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο για το πώς γίνεται η μετατροπή των ετερώνυμων κλασμάτων σε ομώνυμα.

Από την καρτέλα Εργασία ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αναθέτει εργασίες στους μαθητές, τις οποίες θα τις επιστρέφουν ολοκληρωμένες μέσω του EdModo. Οι δυνατότητες που μας δίνει η καρτέλα Εργασία είναι παρόμοιες με της Σημείωσης, ωστόσο υπάρχουν επιπλέον χαρακτηριστικά όπως είναι ο ορισμός ημερομηνίας παράδοσης της εργασίας, και η αξιολόγησή της. Μόλις μπούμε στο edmodo, θα ειδοποιηθούμε για την εργασία που μας έχει αναθέσει ο καθηγητής και για την ημερομηνία που πρέπει να την παραδώσουμε. Αφού την ολοκληρώσουμε την επιστρέφουμε «ηλεκτρονικά» στον καθηγητή που έχει μια συνολική εικόνα για το πόσοι μαθητές παρέδωσαν εργασίες. Στη συνέχεια, ο καθηγητής μπορεί να βαθμολογήσει την εργασία μας και εμείς να ενημερωθούμε αυτόματα.

Ο καθηγητής έχει τη δυνατότητα να φτιάξει κουίζ για εμάς και να τα χρησιμοποιήσει είτε στο τέλος ενός μαθήματος για να αξιολογήσει την κατανόηση του είτε σαν κανονικά τεστ –διαγωνίσματα. Ένα κουίζ μπορεί να περιέχει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις Σωστού-Λάθους, συμπλήρωσης κενού, αντιστοίχισης και σύντομης απάντησης. Πιστέψτε μας ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό να απαντάς σε ένα τεστ μέσω του υπολογιστή γιατί η βαθμολογία υπολογίζεται αυτόματα με την υποβολή του. Ωστόσο για να γράψεις καλά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ο τελευταίος τύπος ανάρτησης είναι η ψηφοφορία, έτσι ώστε ο καθηγητής να καταγράφει τη γνώμη των μαθητών πάνω σε κάποιο θέμα ή να ελέγξει τις πρότερες γνώσεις τους πριν ξεκινήσει την εισαγωγή σε ένα μάθημα. Στην ψηφοφορία βέβαια οι απαντήσεις είναι ανώνυμες. δεν καταγράφονται τα ονόματα των μαθητών, δηλαδή δεν γνωρίζει ο καθηγητής ποιος μαθητής έδωσε την κάθε απάντηση.

Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στο edmodo. Μπορείτε να την κατεβάσετε στην κινητή σας συσκευή (tablet ή smartphone) ώστε να έχετε πρόσβαση στην τάξη σας από όπου και αν βρίσκεστε.

Αν σας άρεσαν αυτά που ακούσατε, δεν έχετε παρά να μιλήστε στον καθηγητή σας για το edmodo.

Duolingo: μάθε ξένες γλώσσες στον υπολογιστή σου

Το Duolingo είναι πλατφόρμα ελεύθερης εκμάθησης γλωσσών και εθελοντικής μετάφρασης κειμένων από τους χρήστες του. Η υπηρεσία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε, καθώς οι χρήστες προοδεύουν δια μέσου των μαθημάτων τους, ταυτόχρονα βοηθούν στη μετάφραση ιστοσελίδων και άλλων εγγράφων.

Με σημείο αναφοράς το Δεκέμβριο του 2013, το Duolingo προσέφερε μαθήματα Ισπανικών Λατινικής Αμερικής, Γαλλικών, Γερμανικών, Πορτογαλικών Βραζιλίας και Ιταλικών για αγγλόφωνους, καθώς επίσης και Αμερικανικών Αγγλικών για όσους μιλούν Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Ρωσικά, Πολωνικά, Τουρκικά, Ουγγρικά, Ρουμανικά, Γιαπωνέζικα, Χίντι και Ινδονησιακά. Το Duolingo πρωτοκυκλοφόρησε για το ευρύτερο κοινό στις 19 Ιουνίου 2012 και ως τον Ιανουάριο του 2014 έχει φτάσει τους 25 εκατομμύρια χρήστες, από τους οποίους τα 12,5 εκατομμύρια είναι ενεργοί.

Προσφέρει γραπτά μαθήματα και υπαγόρευση, αλλά επικεντρώνει λιγότερο στην προφορική εξάσκηση. Πρόκειται για ένα δέντρο δεξιοτήτων που έχει τη μορφή του παιχνιδιού όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν πρόοδο και μια ενότητα για λεξιλόγιο όπου μπορείς να εξασκηθείς στις λέξεις που ήδη έχεις μάθει. Οι χρήστες κερδίζουν «πόντους δεξιοτήτων» καθώς μαθαίνουν μια γλώσσα, όπως όταν ολοκληρώνουν ένα μάθημα. Οι δεξιότητες θεωρείται ότι έχουν «αποκτηθεί» όταν οι χρήστες ολοκληρώνουν όλα τα μαθήματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δεξιότητα. Τα μαθήματα μπορούν να διδάξουν μέχρι τις 2.000 λέξεις.

Το Duolingo κάνει χρήση μιας προσέγγισης βαρέως καθοδηγούμενης από δεδομένα ως προς την εκπαίδευση. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, το σύστημα μετράει με ποιες από τις ερωτήσεις οι χρήστες παιδεύονται περισσότερο και τι λάθη έχουν ήδη κάνει. Στη συνέχεια συγκεντρώνει τα δεδομένα και μαθαίνει από τα παραδείγματα που βλέπει. Η αποτελεσματικότητα του Duolingo βασίζεται στα δεδομένα. Σύμφωνα με μια μελέτη του City University της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστήμιου της Νέας Καρολίνας, 34 ώρες στο Duolingo μπορούν να αποδώσουν ως προς την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής όσο και το αντίστοιχο μάθημα του πρώτου έτους σε ένα κολέγιο των ΗΠΑ, το οποίο διαρκεί 130+ ώρες.

Το έργο ξεκίνησε στο Πίτσμπουργκ από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, Luis von Ahn και το μεταπτυχιακό του φοιτητή Severin Hacker, και είναι κυρίως γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού Python. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και για κινητές συσκευές iOS, WindowsPhone και Android. Τον Μάιο του 2013, πρώτο μήνα διάθεσής της για Android συσκευές, το Duolingo κατέβηκε πάνω από ένα εκατομμύριο φορές και γρήγορα έγινε η #1 εφαρμογή εκπαίδευσης στο κατάστημα Google Play.

wikithess project: Ψηφιοποίηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης

Thesswiki-logo-Site_optΣτη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 70 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κυρίως του Τμήματος Φιλολογίας ψηφιοποιούν εθελοντικά την ιστορία της πόλης! Τι ακριβώς όμως κάνουν;

Πρόκειται για έναν λογοτεχνικό περίπατο που συνδυάζεται με τη δράση Thesswiki. To Thesswiki project στοχεύει στην ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της Wikipedia, και παράλληλα στη διασύνδεσή των ηλεκτρονικών λημμάτων με τον αστικό ιστό. Είναι μία δράση διασύνδεσης του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου και έχει προεκτάσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουριστικής προβολής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Κάθε λήμμα της Wikipedia συνδέεται με ένα σημείο της πόλης και κάθε τέτοιο σημείο της πόλης με την επικόλληση QR κώδικα. Έτσι, ενώ είσαι στο Λευκό Πύργο και βγάζεις τις selfies σου… αρκεί να κανείς ένα scan στο QR με το έξυπνο κινητό σου και μεταφέρεσαι στη σελίδα ενός λογοτέχνη της πόλης για να διαβάσεις τις δικές του αφηγήσεις για το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι!

Honda – η πρωτοπόρος της τεχνολογίας των μηχανών

Του Θοδωρή Τσιάντου, Γ” Γυμνασίου

2Η νέα γενιά έλκεται, ως γνωστόν, ιδιαίτερα τόσο από την τεχνολογία όσο κι από την ταχύτητα. Ο πιο κατάλληλος, λοιπόν, να μας μιλήσει και για τα δύο ο Θοδωρής Τσιάντος. Δικυκλιστής ο ίδιος, μας παρουσιάζει την Honda, πρωτοπόρο της ιαπωνικής τεχνολογίας και κυρίαρχο της παγκόσμιας αγοράς σε αυτοκίνητα και μηχανές κάθε τύπου!


4

Η Microsoft «βγάζει από την πρίζα» το λειτουργικό σύστημα Windows XP

Του Εργκύς Πλάκα, Γ” Γυμνασίου

Από τις 8 Απριλίου η Microsoft σταματά την τεχνική υποστήριξη και αναβάθμιση των Windows XP και ο καθ” ύλην αρμόδιος συντάκτης της Aρμέ-news Εργκύς Πλάκα αναλαμβάνει να μας ενημερώσει για τις επιπτώσεις του γεγονότος.

1

0Η Microsoft επιθυμώντας να προωθήσει τη χρήση νέων λειτουργικών της συστημάτων, όπως τα Windows 7 ή τα Windows 8/8.1 παύει την υποστήριξη και αναβάθμιση του δημοφιλούς Windows XP, το οποίο επί 13 χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, και με βάση ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε, προειδοποιούνται οι πελάτες που χρησιμοποιούν το παλιό λειτουργικό  να λάβουν τα μέτρα τους, καθώς από τις 8 Απριλίου η εταιρεία δεν υποστηρίζει πλέον το παλιό λογισμικό από κακόβουλες επιθέσεις «χάκερ». Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν ακόμη κι όταν τα υπολογιστικά συστήματα δεν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο! Περισσότερες πληροφορίες παρέχει το ακόλουθο δημοσίευμα από την Eurokinissi.

Δεκατρία χρόνια μετά το λανσάρισμα των Windows XP, η Microsoft βγάζει από την πρίζα τo παρωχημένο λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μένουν δυνητικά απροστάτευτοι καθώς οι χάκερ συνεχίζουν να ανακαλύπτουν κενά ασφάλειας.

Στο δικτυακό τόπο της Microsoft, το ρολόι μετρά αντίστροφα για τη διακοπή υποστήριξης των XP. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, σημαίνει ότι «πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας», καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ενημερώσεις του λογισμικού και τεχνική υποστήριξη».

 «Χωρίς την υποστήριξη της Microsoft, δεν θα λαμβάνετε πλέον ενημερώσεις ασφάλειας που βοηθούν στην προστασία του PC σας από1 βλαβερούς ιούς, κατασκοπευτικό λογισμικό και άλλο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κλέψει τις προσωπικές πληροφορίες σας» προειδοποιεί η εταιρεία.

Το θετικό πάντως είναι ότι οι ορισμοί των γνωστών ιών στο πρόγραμμα προστασίας Microsoft Security Essentials θα συνεχίσουν να ενημερώνονται μέχρι τις 14 Ιουλίου 2015.

 Η διακοπή της υποστήριξης είναι δυνητικά σοβαρό θέμα, καθώς το 27,7% των PC που παρακολουθεί η εταιρεία NetApplications έτρεχαν XP τον περασμένο Μάρτιο, λιγότερο ένα μήνα πριν από την ώρα μηδέν.

2Σύμφωνα με την StatCounter, τα Windows XP παραμένουν το δεύτερο δημοφιλέστερο OS παγκοσμίως μετά τα Windows 7 με μερίδιο 18% μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου.

 Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους απλούς χρήστες. Ανησυχίες έχουν διατυπωθεί για τα εκατοντάδες χιλιάδες ATM που συνεχίζουν να τρέχουν XP, αν και η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα συνεχίζει να διορθώνει κρίσιμα κενά ασφάλειας στα Windows XP Embedded μέχρι το 2016.

Ακόμα και κυβερνήσεις σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους μέχρι να προλάβουν να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους. Η βρετανική κυβέρνηση πλήρωσε τη Microsoft για να συνεχίσει να λαμβάνει υποστήριξη για τα XP, το Office 2003 και το Exchange 3003 μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

 Σε μια ανάλογη κίνηση υποχρεώθηκε και η κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία πλήρωσε «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» για να συνεχιστεί η υποστήριξη για 34 με 40 χιλιάδες υπολογιστές με XP μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο.

Ένας άλλος κλάδος που έχει λόγο να ανησυχεί είναι οι υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τη NorseCorp, εταιρεία που ανιχνεύει και4 παρακολουθεί κυβερνοαπειλές, το 10% των παρόχων υγείας στις ΗΠΑ, από μεγάλα νοσοκομεία μέχρι προσωπικά ιατρεία, χρησιμοποιούν ακόμα τα XP και θα είναι σύντομα ιδανικός στόχος για χάκερ, καθώς τα κλεμμένα δεδομένα υγείας πωλούνται στη μαύρη αγορά πιο ακριβά από τους κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Πηγή: Eurokinissi

Από πού πήραν τα ονόματά τους οι φυλλομετρητές ιστοσελίδων (web bowsers);

Του Εργκύς Πλάκα, Γ” Γυμνασίου

To διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας με τις άπειρες εφαρμογές του. Σκεφτήκαμε, όμως, άραγε ποτέ πώς προήλθε η ονομασία των φυλλομετρητών, δηλαδή των προγραμμάτων περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό; Ο χρυσοδάχτυλος της πληροφορικής Εργκύς Πλάκα το σκέφτηκε, το έψαξε και μας δίνει τις απαντήσεις!

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που διαβάστηκε αρκετά τις πρώτες μέρες του 2012 ήταν αυτό το Martin Beeby, υπαλλήλου της Microsoft, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των ονομάτων των δημοφιλέστερων browsers – αυτών που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά και τους παλιότερους. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγει απλώς σε εικασίες, ακόμη κι αυτές είναι ωστόσο ενδιαφέρουσες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια από τα σχόλια που έκαναν οι χρήστες του, συμπληρώνοντας κατά κάποιον τρόπο το άρθρο. Ας πάμε να τα δούμε ένα-ένα…!

e  Internet Explorer

  Μάλλον το πιο προφανές όνομα που θα μπορούσε να δώσει κανείς σε έναν browser είναι αυτό του Internet    Explorer.

  Για όσους δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα αγγλικά, σημαίνει «Εξερευνητής του Διαδικτύου» και  περιγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή. Ειδικά, μάλιστα, οι χρήστες του  1995 σίγουρα το είχαν ανάγκη.

 

 

nNetscape Navigator

Για πολλούς ο Netscape Navigator ήταν ο πρώτος browser που χρησιμοποίησαν ποτέ. Αποτελεί συνέχεια του Mosaic browser και ο ακριβής λόγος για τον οποίο πήρε το όνομα Navigator δεν έχει γίνει γνωστός επίσημα. Φαίνεται, ωστόσο, πως όπως και με τον Internet Explorer έτσι κι εδώ, οι δημιουργοί του ήθελαν να δώσουν ένα αρκετά περιγραφικό όνομα, που να δίνει στους χρήστες να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Και η λέξη “Navigator” («πλοηγός» με την έννοια του θαλασσοπόρου) ανταποκρινόταν σε αυτό τον στόχο με επιτυχία.

 

 

fFirefox

Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά το πρώτο όνομα του Firefox ήταν Phoenix. Για όσους δεν πρόσεχαν στο σχολείο, ο Φοίνικας ήταν το γνωστό πουλί που αναγεννιόταν από τις στάχτες του και το όνομα ήθελε, μάλλον, να συμβολίσει την αναγέννηση του νέου browser από τις «στάχτες» των προκατόχων του . Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων, ωστόσο ανάγκασαν τη Mozilla να αλλάξει το όνομα και να το κάνει Firebird, που ως εικόνα ήταν κοντά σε αυτή του Φοίνικα. Και πάλι, όμως, υπήρξαν θέματα με μια open source εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ήδη το όνομα.

Κάπως έτσι καταλήξαμε στον Firefox, που στην πραγματικότητα είναι ένα δεύτερο όνομα για το κόκκινο πάντα και δεν έχει καμία σχέση με το μυθικό πουλί – αλλά ούτε και με αλεπού, όπως ίσως θα φανταζόταν οι περισσότεροι.

o Opera

Οι άνθρωποι του Opera φρόντισαν να εξηγήσουν οι ίδιοι τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα στον browser τους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι η λέξη «Όπερα» είναι γνωστή και αναγνωρίσιμη στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Ο δεύτερος, επειδή η Όπερα έχει συνδεθεί ως έννοια με την ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές.

Τέλος, στην εξήγησή τους οι άνθρωποι του Νορβηγικού browser αναφέρουν κι έναν τρίτο λόγο, που λέει απλά ότι «η Όπερα έχει πλάκα»

sSafari

Αν και η λέξη Safari περιέχει την αίσθηση της περιπέτειας που είδαμε στον Explorer και τον Navigator και είναι σύμφωνη με τη λογική της Apple να δίνει στα λειτουργικά της συστήματα ονόματα αιλουροειδών (Panther, Tiger, Snow Leopard, Lion κ.α.), κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος για την ακριβή πηγή έμπνευσης.

Η επικρατέστερη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από έναν δίσκο των Beach Boys με τίτλο Surfin’ Safari και στηρίζεται από το γεγονός ότι και το blog της Webkit (της μηχανής που χρησιμοποιεί ο Safari) έχει ονομαστεί Surfin’ Safari.

 

cChrome

 Αν και στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του browser της Google είχε πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την ονομασία που θα επιλεγόταν, τελικά δεν προτιμήθηκε καμία. Αντί για αυτό, λέγεται πως ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε τελικά το Chrome ήταν επειδή ένας από τους βασικούς designers της ομάδας ήταν οπαδός των γρήγορων αυτοκινήτων. Αν και αρχικά το συγκεκριμένο όνομα είχε δοθεί μόνο εσωτερικά, κατέληξε να χρησιμοποιηθεί και στο τελικό προϊόν, για 3 λόγους:

• Είχαν πλέον συνηθίσει το όνομα.

• Το είχαν συνδέσει με την ταχύτητα, που ήταν βασικό ατού του browser.

• Η φιλοσοφία του browser ήταν εστιασμένη στο περιεχόμενο και προσπαθούσε να διατηρήσει όσο το δυνατό πιο λιτό το περιβάλλον χρήσης. Στην ορολογία των designer η λέξη “chrome” αναφέρεται στα μέρη του browser εκτός της ιστοσελίδας – τις μπάρες, τα tabs και τα κουμπιά. Το βασικό σύνθημα των ανθρώπων της Google ήταν το “Content, not chrome” κάτι που τους οδήγησε στο να θεωρήσουν, τελικά, σωστό το να κρατήσουν τουλάχιστον τη λέξη “Chrome” ως το ίδιο το όνομα του browser.

 

Αόρατος κατάσκοπος! Πώς σε παρακολουθεί το Facebook ακόμα κι όταν δεν το χρησιμοποιείς…

Ο Εργκύς Πλάκα γράφει για το σκοτεινό πρόσωπο του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Το Νοέμβρη του 2011 το Facebook παραδέχτηκε για πρώτη φορά επίσημα αυτό που ήδη συζητιόταν καιρό πριν: ότι, δηλαδή, παρακολουθεί σε ολόκληρο το διαδίκτυο τις κινήσεις των χρηστών που το επισκέπτονται. Σε συνέντευξη, μάλιστα, που παραχώρησαν 4 στελέχη του Facebook σε συντάκτη της εφημερίδας USA Today, εξήγησαν τους τρόπους με τους οποίους το κοινωνικό δίκτυο ακολουθεί τα ίχνη των χρηστών του κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, είτε αυτοί είναι συνδεδεμένοι στην υπηρεσία είτε όχι.

Από την συνέντευξη των τεσσάρων προέκυψαν τα παρακάτω:

2

 

•Το Facebook δεν παρακολουθεί όλους τους χρήστες με τον ίδιο τρόπο, αφού      χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους για τα μέλη που έχουν ήδη συνδεθεί και  χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους, διαφορετικές για τα μέλη που δεν έχουν συνδεθεί  στην υπηρεσία και διαφορετικές για τα μη μέλη.

 

 

•Την πρώτη φορά που επισκεφθήκατε το facebook.com, η εταιρεία έστειλε στον browser σας cookies. Εάν κάνατε εγγραφή στην υπηρεσία, έστειλε δύο τύπους cookies. Εάν δεν δημιουργήσατε λογαριασμό, έστειλε μόνο τον ένα.

•Τα cookies καταγράφουν κάθε επίσκεψη που κάνετε σε ιστοχώρους που χρησιμοποιούν το Facebook Like ή κάποιο άλλο από τα plugins της υπηρεσίας. Τα plugins δουλεύουν παράλληλα με τα cookies για να καταγράψουν την ώρα, την ημερομηνία και τον ιστοχώρο στον οποίο έγινε η επίσκεψη. Επίσης, καταγράφονται και κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουν τον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε.3

•Το Facebook διατηρεί αρχεία που καταγράφουν τις τελευταίες 90 ημέρες της δραστηριότητάς σας, διαγράφοντας τις παλαιότερες καταχωρήσεις.

•Όσο είσαστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σας στο Facebook, καταγράφονται το όνομά σας, η διεύθυνση του e-mail σας, οι φίλοι σας και όλα τα υπόλοιπα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο προφίλ σας.

 

Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα από τις αναζητήσεις των χρηστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις πολιτικές τους απόψεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικές προτιμήσεις ή τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Ο συντάκτης του USA Today εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός πως όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα θα μπορούσαν εύκολα να βάλουν το Facebook στον πειρασμό να τα πουλήσει, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν θα ήταν και λίγοι.

Από την πλευρά του, το Facebook δήλωσε πως χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από τα cookies για να βελτιώσει την ασφάλεια της υπηρεσίας και τα plugins του και πως δεν σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο. Το κατά πόσο αυτό είναι καθησυχαστικό, όμως, αμφισβητείται, με δεδομένο ότι νωρίτερα είχε υποβάλει αίτηση κατοχύρωσης πατέντας για μια τεχνολογία στην οποία περιλαμβάνεται μέθοδος που συνδέει διαφημίσεις με τα δεδομένα που αντλούνται από την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χρηστών.

6 «Το θέμα πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με το Facebook, αφού και άλλες εταιρείες όπως η Google και η Microsoft  χρησιμοποιούν αντίστοιχες τακτικές παρακολούθησης των χρηστών, εγείροντας μια γενικότερη συζήτηση για το κατά  πόσο οι χρήστες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εξαιρούν τους εαυτούς τους από αυτού του είδους τις μεθόδους.  Από την άλλη πλευρά, αρκετοί επαγγελματίες του διαδικτύου, από την πλευρά τους, θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν  επιζήμιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο.»

 

Τo παρόν άρθρο περιέχει στοιχεία από: Freeweird & Γιώργος Σαρηγιαννίδης. «Η Σκοτεινή πλευρά του internet.» Freeweird, 2012.

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο «Freeweird 2012″

Δεν χρησιμοποιείται για οικονομικά κέρδη, χρησιμοποιείται μόνο για ενημέρωση!

            Πλάκα Εργκύς.

 

Facebook: είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται;

Πόσοι από εσάς ξέρετε τι πραγματικά είναι το  ‘FACEBOOK’ ;

 Το FACEBOOK είναι ένας από τους πιο γνωστούς και ευρέως χρησιμοποιούμενους  ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης. Η έναρξή του τοποθετείται στις 5 Ιανουαρίου του 2005, από τον ιδρυτή του, τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που ήταν τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται μέσω πανεπιστημίου, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών.

faceb

Το FACEBOOK είναι ένα πολύ καλό μέσον για να επικοινωνήσεις με γνωστούς σου σε Ελλάδα και εξωτερικό ( που αν τους έπαιρνες τηλέφωνο θα χρεωνόσουν τρελά…) , με αυτό  μπορείς  να γίνεις μέλος κάποιας ομάδας που να σε ενδιαφέρει ,  να μαθαίνεις νέα  και φυσικά είναι και ένας τρόπος να βρεις γνωστούς σου, που μπορεί να μη γνωρίζεις το τηλέφωνό τους ή ακόμα και να γνωρίσεις και άλλα άτομα που ίσως έχετε κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς γνωστούς  κλπ.

Από την άλλη όμως.. Κάθε μέσο που μας προσφέρεται μπορεί να είναι καλό ή κακό ανάλογα με τη χρήση που του κάνουμε. Ειδικά οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται προσοχή, καθώς οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε μπορεί να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα και να μας προξενήσουν μεγάλη οικονομική ή ηθική ζημιά. Πριν κάποιος τα χρησιμοποιήσει, πρέπει να είναι σίγουρος ότι γνωρίζει και κατανοεί τους κινδύνους και μπορεί να κάνει σωστή χρήση, όπως ακριβώς όταν χειρίζεται κάποιο εργαλείο.
Ειδικά τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με τέτοιες δραστηριότητες κάτω από επίβλεψη, διαφορετικά οι παγίδες είναι πολλές, όπως και οι αδίστακτοι που μπορεί να εκμεταλλευτούν την αθωότητα ή την άγνοιά τους . Στο  FACEBOOK δεν υπάρχουν μόνο οι «καλοί  – γνωστοί»  αλλά  υπάρχουν και κακόβουλα άτομα ή άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη γνωριμία τους με κάποιον προκειμένου να επιτύχουν άλλου είδους σκοπούς και ΟΧΙ φιλικούς !!!

Οπότε… ΠΡΟΣΕΞΤΕ πριν συνδεθείτε!

             Πλάκα Εργκύς 

Top