
Ιστορία του graffiti: Το graffiti αρχικά χρησιμοποιούνταν από πολιτικούς ακτιβιστές για να δημοσιοποιήσουν τις δηλώσεις τους, από συμμορίες του δρόμου με σκοπό την διαχώριση των περιοχών τους αλλά και από άτομα που ήθελαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα
Παρόλα τα αρχικά κινήματα του graffiti στα μέσα του 1930 και τις υπογραφές πάνω σε βαγόνια τρένων πριν την εποχή της New York school, μόνο στα τέλη του 1960 αυτό το είδος της γραφής άρχισε να παίρνει την σημερινή μορφή του.
Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους, ο οποίος ήταν ό,τι κοντινότερο στο σημερινό graffiti είναι ο taki183. Το TAKI ήταν το ψευδώνυμο για το κανονικό του όνομα Δημήτριος και το 183 ήταν ο αριθμός της οδού που ζούσε στη πόλη, εργαζόταν ως κούριερ με τα πόδιαˑ έτσι ήταν συχνά στον υπόγειο σιδηρόδρομο και το επωφελήθηκε απ’ αυτό κάνοντας υπογραφές (tags) ενώ περπατούσε.
Δεν άργησε να γίνει γνωστός σε όλη τη πόλη (και όχι μόνο) με πολλούς να τον στηρίζουν κάνοντας και αυτοί το ίδιο.
Έτσι την περίοδο του 1971 όλοι οι τοίχοι της πόλης γέμισαν με tags όπως george18 , mary34 κλπ. Το 1973 ένα άρθρο του περιοδικού Νew Υork Μagazine του Richard Goldstein με τίτλο «THE GRAFFITI HIT PARADE» ήταν μια πρώιμη αναγνώριση της τέχνης του graffiti. Στη σημερινή εποχή το graffiti έχει ανεβεί επίπεδο. Πλέον το graffiti έχει γίνει τέχνη δίνοντας μιαν άλλη εικόνα σε γκρίζους τοίχους, βαγόνια τρένων και μέχρι και στάσεις λεωφορείων. Πολλοί το θεωρούν βανδαλισμό και παράνομο, πόσο μάλλον ο Νόμος. Άλλοι πάλι το βλέπουν ως κάτι όμορφο. Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να «αγνοήσει» ένα έργο τέχνης!
ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ
3D
ΑΛΛΑ ΣΤΥΛ
Χάρης Νάχαμος