Φυτοφάρμακα – πολύτιμος σύμμαχος ή θανάσιμος εχθρός;

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Φυτοφάρμακα: πολύτιμος σύμμαχος ή θανάσιμος εχθρός;

O άνθρωπος από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι τώρα είναι στενά δεμένος με την γη, τρέφεται από αυτή. Φυσικά τα πρώτα χρόνια όλα τα προϊόντα που τρεφότανε τα έπαιρνε από τη γη χωρίς αυτά να δεχτούνε κανένα φυτοφάρμακο. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να ανακαλύπτονται νέοι μέθοδοι και καινούργια προϊόντα για να αυξηθεί η παραγωγή τους.

Μέχρι να ανακαλυφθούνε όλα αυτά τα εξελιγμένα μέσα ο γεωργός θεωρούσε την γη συνεργάτη του. Όμως τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος όλο και πιο συχνά επεμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να καταστρέφει αυτό προς δικό του όφελος. Η χρήση των φυτοφαρμάκων γίνεται όλο και πιο συχνή από τους γεωργούς. Η χρήση αυτών καταστρέφει την χλωρίδα και την πανίδα μιας περιοχής.

Όσον αφορά το περιεχόμενό τους είναι δηλητήρια υψηλής τεχνολογίας που έχουν την δυνατότητα να σκοτώσουν όλα τα έντομα που βλάπτουνε την ανθρώπινη υγεία αλλά και να βλάψουνε το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουνε και τα φυτοφάρμακα τα οποία βλάπτουνε σοβαρά την υγεία γι αυτό το λόγο έχουν αποσυρθεί από ορισμένες χώρες.

Είναι φυσικό να έχουν επιπτώσεις στη υγεία καθώς περιέχουν τοξικά τα πιο συχνά φαινόμενα είναι οι δηλητηριάσεις και οι βλάβες σε ζωτικά όπως (π.χ νεφρά, συκώτι, αίμα). Η μη σωστή φύλαξη των φυτοφαρμάκων συνεπάγεται με την διαρροή βλαβερών ουσιών με αποτέλεσμα την διατάραξη της τροφικής αλυσίδας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ1

   Ο ψεκασμός να γίνεται πάντα τις κατάλληλες ώρες της μέρας, με τη φορά του ανέμου και την κατάλληλη χρονική περίοδο. Αν χρειάζεται επανάληψη του ψεκασμού πρέπει να προσεχτεί το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα που απαιτείται.

·           Ο αριθμός των ψεκασμών να είναι ο απολύτως αναγκαίος και ο κατάλληλος για κάθε εχθρό και ασθένεια.

·           Τα ψεκαστικά βυτία δεν πρέπει να γεμίζονται από τις βρύσες της ύδρευσης, αλλά από κατάλληλες και ειδικές δημοτικές ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις.

·           Ο χρήστης πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα (ειδική αδιάβροχη στολή, γάντια, μάσκα και μπότες). Δεν πρέπει να τρώει, να πίνει ή να καπνίζει τόσο όταν ασχολείται με την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

·           Τα κουτιά όπως και τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων δεν πρέπει να πετιούνται σε τυχαία μέρη. Πρέπει να καταστρέφονται σε ειδικό μέρος, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δηλητηρίασης και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

·           Μετά τη χρήση, όσα είδη ρουχισμού χρησιμοποιήθηκαν θα πρέπει να μαζευτούν και να πάνε για καθάρισμα, ενώ ο χρήστης θα πρέπει να κάνει μπάνιο. Όταν χρησιμοποιούνται η απορροφησή τους γίνεται μετά από μια μέρα συνήθως.

ΜΕΤΡΑ ΦΥΛΑΞΗΣ

Τα φυτοφάρμακα όπως διαπιστώσαμε χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στην αγροτική παραγωγή. Η συνύπαρξή μας μαζί τους δεν μπορεί να σταματήσει αμέσως, γι” αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να παίρνουμε για την αποφυγή ατυχημάτων, ιδιαίτερα από τα μικρά  παιδιά.

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ2

·           Τα φάρμακα που αγοράζονται και μεταφέρονται με το αυτοκίνητο του χρήστη πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο αποσκευών και όχι των επιβατών, όπου θα παραμείνουν μόνο για το χρονικό διάστημα της μεταφοράς τους.

·           Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε συσκευασίες ελαττωματικές (όχι καλά κλεισμένα κουτιά, συσκευασίες που στάζουν)

·           Τα φυτοφάρμακα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα ή με άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως εφημερίδες, ρούχα, παιχνίδια κ.ά.

·           Η αποθήκευσή τους πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο απομονωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο που κλειδώνει. Ο χώρος αυτός να είναι έξω από το σπίτι, χωρίς υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν πρέπει να τοποθετούνται εκεί άλλα σκεύη ή είδη του σπιτιού, όπως ρούχα, απορρυπαντικά κ.ά.

·           Θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς στο χώρο αυτό η πρόσβαση στα παιδιά για παιχνίδι ή για οποιαδήποτε άλλη ασχολία τους.

·           Μετά την αποθήκευσή τους ο χρήστης θα πρέπει να πλένει πολύ καλά τα χέρια του.

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ3

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε πως η φύλαξη των φυτοφαρμάκων θα πρέπει να είναι αυστηρή για να μην βλάπτεται η υγεία αυτών που τα χρησιμοποιούν. Ενώ από την πλευρά των κατασκευαστών θα ήταν καλύτερο να τα κατασκευάζουν με προοπτικές να μην βλάπτουν το περιβάλλον αλλά και την υγεία αυτών που τα χρησιμοποιούν.

Κωνσταντίνος Καψούρης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης