Η Γαλλική – δεύτερη γλώσσα σε σχολεία της Νέας Υόρκης – Νέα ανταπόκριση της Κυριακής Καρδουλάκη από τις ΗΠΑ!

gallia simaia pyrgos

ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ

Η ανταποκρίτρια της Αρμέ-news στις ΗΠΑ κ. Κυριακή Καρδουλάκη μας στέλνει μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση που αφορά δημοσίευμα της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Σύμφωνα μ’ αυτό λοιπόν, η γαλλική γλώσσα εδραιώνεται στη μητρόπολη του σύγχρονου πολιτισμού, τη Νέα Υόρκη! Έτσι, η γλώσσα που δόξασαν ο Μολιέρος, ο Βολταίρος, ο Ρουσσώ και άλλοι γίγαντες του πνεύματος, κατακτά και τη σύγχρονη υπερδύναμη!

 ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Στα σχολεία της Νέας Υόρκης , λόγω της πολυφυλετικότητας , τα μαθήματα γίνονται σε δύο γλώσσες : Αγγλικά και η δεύτερη είναι η Κινεζική ή η Ισπανική ( λόγω των οικονομικών μεταναστών από την Λατινική Αμερική ) και ακολουθούν Αραβικά , Ινδικά , Κορεάτικα , Ρωσικά κ.αλ.

Η Γαλλική, μέχρι πρόσφατα δεν αντιπροσωπευόταν , λόγω του μικρού αριθμού των Γάλλων κατοίκων της Νέας Υόρκης , 1,1% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης είναι γαλλόφωνοι

Από φέτος , όμως , οκτώ σχολεία πρόσθεσαν την Γαλλική στο πρόγραμμα σπουδών τους , κάνοντας την τρίτη σε συχνότητα γλώσσα.

Εμφανής είναι η δραστηριότητα της Γαλλικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ και ειδικά του Πολιτιστικού τμήματος , το οποίο έχει ως στόχο την συγκέντρωση 2,8 εκατομμυρίων δολλαρίων από δωρεές για την ενίσχυση και προώθηση αυτού του προγράμματος, επειδή η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν στις ΗΠΑ , άρα θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε κτίρια και διδακτικό προσωπικό.

Το Γαλλικό κράτος από την πλευρά του προφέρει υποτροφίες στους μικρούς μαθητές , δωρεάν βιβλία , μετεκπαίδευση των δασκάλων στην Γαλλία και εκπαιδευτικές ανταλλαγές.

Οι γαλλόφωνες χώρες - παγκόσμια η διάδοση της γαλλικής γλώσσας!

Οι γαλλόφωνες χώρες – παγκόσμια η διάδοση της γαλλικής γλώσσας!

Τα σχολεία , στα οποία τα μαθήματα γίνονται στα Γαλλικά είναι έξι δημοτικά και δύο γυμνάσια στο Brooklyn και στο Manhattan , με συνολικό αριθμό 1.300 μαθητές .

Ήδη εκατοντάδες αιτήσεις υποβάλλονται και σε νηπιαγωγεία , τα οποία δημιουργούν τμήματα για να καλύψουν την ζήτηση . Μόνο στο Upper West side Middle School 256  έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις .

Γαλλόφωνοι γονείς , από άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης ( Astoria ,Queens ) προσπαθούν να συγκεντρώσουν δωρεές , ώστε να δημιουργηθούν γαλλόφωνα σχολεία και σε αυτές τις περιοχές , αλλιώτικα είναι διατεθειμένοι να μετακομίσουν κοντά στα υπάρχοντα σχολεία!

Ήδη στις περιοχές , που υπάρχουν τα προαναφερθέντα σχολεία , κυματίζει η Γαλλική σημαία , έχουν ανοίξει Γαλλικά καφέ , φούρνοι , εστιατόρια , εορτάζεται επίσημα η Εθνική γιορτή της Γαλλίας και ονομάζονται : Μικρό Παρίσι ή Μικρή Γαλλία.

Ο Γάλλος πολιτιστικός ακόλουθος παρατηρεί : ‘’ θα το ονόμαζα δεύτερη Γαλλική ( δίγλωσση) επανάσταση”.

Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπουμε απόσπασμα του άρθρου με τον ρέκτη Γάλλο πολιτιστικό ακόλουθο, Φαμπρίς Ζομόν, που πρωτοστατεί στη γαλλική αντεπίθεση στο Νέο Κόσμο!

ΦΩΤΟ ΓΑΛΛΙΚΩΝ2

 New York Times ( Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014) 

Μετάφραση και προσαρμογή

Κυριακή Καρδουλάκη

 Ας παραδειγματιστούμε και εμείς!

ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης