Στήλη: Παιδεία και εκπαίδευση

Πώς μαθαίνω καλύτερα: το αποτελεσματικό διάβασμα

Επειδή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι προσπάθειες των μαθητών στην πορεία προς τις εξετάσεις λαμβάνουν πιο οργανωμένο και εντατικό χαρακτήρα, ιδού μερικές συμβουλές από έναν ειδικό για πιο αποτελεσματικό διάβασμα.

1 Ο Μπένεντικτ Κάρεϊ είναι δημοσιογράφος ειδικευμένος σε ιατρικά και εν γένει επιστημονικά θέματα στους New York Times. Σύμφωνα με το βιβλίο του «Πώς μαθαίνουμε: η εκπληκτική αλήθεια σχετικά με το πότε, πού και γιατί συμβαίνει» οι περισσότεροι μαθητές χρειάζεται να διαβάσουν πιο έξυπνα και όχι αναγκαστικά περισσότερο. Ο Κάρεϊ προσφέρει, λοιπόν, ένα νέο πλάνο διαβάσματος βασισμένο σε δεκαετίες έρευνας πάνω στον εγκέφαλο, τη μνήμη και τη μάθηση. Ανατρέπει την αντίληψη ότι το να «πέσεις με τα μούτρα στο διάβασμα» είναι το μόνο απαραίτητο συστατικό ενός επιτυχημένου μαθητή, και, με μια εις βάθος εξερεύνηση του εγκεφάλου, αποκαλύπτει ακριβώς το πώς μαθαίνουμε και πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα.

2 «Οι περισσότεροι διαβάζουμε και ελπίζουμε πως το κάνουμε σωστά», λέει ο Κάρεϊ. «Όμως συχνά έχουμε μία στατική και στενή αντίληψη σχετικά με το πώς πραγματοποιείται η μάθηση». Για τους αρχάριους, τα μεγάλης διάρκειας και έντονης συγκέντρωσης διαστήματα διαβάσματος φαίνονται παραγωγικά, αλλά πιθανότατα οι μαθητές ξοδεύουν την περισσότερη φαιά ουσία τους στην προσπάθεια διατήρησης της συγκέντρωσής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν αφήνει αρκετή εγκεφαλική ενέργεια για μάθηση. «Είναι δύσκολο να παραμείνεις σε ένα σημείο και να πιέσεις τον εαυτό σου να διαβάσει για ώρες», λέει ο Κάρεϊ. «Καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια μόνο και μόνο για να μείνεις εκεί, ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι για να κάνεις το διάβασμα πιο αποτελεσματικό, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον».

Τι χρειάζεται λοιπόν;

3 1) Αλλαγή τόπου μελέτης

Το πρώτο βήμα προς μία καλύτερη μάθηση είναι απλά να αλλάζεις το περιβάλλον μελέτης από καιρό σε καιρό. Αντί να κάθεσαι σε ένα σημείο όπως π.χ. στο γραφείο ή στο τραπέζι της κουζίνας διαβάζοντας για ώρες, η εναλλαγή σκηνικού θα δημιουργήσει νέους συσχετισμούς στον εγκέφαλό σου και θα κάνει ευκολότερη τη συγκράτηση της πληροφορίας. «Ο εγκέφαλος χρειάζεται εναλλαγές», λέει ο Κάρεϊ. «Θέλει κίνηση και περιοδικά διαλείμματα».

2) Επανάληψη

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται, αποθηκεύει και ανασύρει πληροφορίες μπορεί επίσης να βελτιώσει τις συνήθειες μελέτης σας. Για κάποιους ανθρώπους, το εντατικό διάβασμα για ένα διαγώνισμα μπορεί να αποβεί επιτυχημένο βραχυπρόθεσμα, όταν όμως ο μαθητής συγκεντρωθεί και διαβάσει μόνο μία φορά, δεν στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι η πληροφορία αυτή είναι σημαντική. Έτσι, παρότι το αρχικό διάβασμα των λέξεων του γαλλικού λεξιλογίου ξεκινά τη διαδικασία της μάθησης, το επόμενο επαναληπτικό διάβασμα, ύστερα από μερικές ημέρες, είναι αυτό που αναγκάζει τον εγκέφαλο να ανασύρει την πληροφορία, ουσιαστικά μαρκάροντάς την ως σημαντική και άξια ενθύμησης.

43) Προβολή της πληροφορίας και συζήτηση γι’ αυτή

Ένας άλλος τρόπος να στείλεις μήνυμα στον εγκέφαλο ότι η πληροφορία είναι σημαντική είναι να μιλάς γι’ αυτήν. Ζήτησε από έναν νεαρό μαθητή να παίξει τον δάσκαλο βασισμένος στην πληροφορία που έχει διαβάσει. Η αυτοεξέταση και η καταγραφή της πληροφορίας σε κάρτες (flashcards) ενισχύει επίσης τη μάθηση.

4) Κατανεμημένο διάβασμα

 Μία άλλη τεχνική για φιλόδοξους μαθητές ονομάζεται κατανεμημένο διάβασμα και σχετίζεται άμεσα με την επιστήμη του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, για να μάθει και να συγκρατήσει ένας μαθητής πληροφορίες, όπως ιστορικά γεγονότα, λεξιλόγιο ή επιστημονικούς ορισμούς, είναι προτιμότερο να κάνει επανάληψη μία με δύο μέρες μετά το πρώτο διάβασμα.

Μία άλλη θεωρία προτείνει ότι το μυαλό δίνει λιγότερη προσοχή κατά τη διάρκεια σύντομων μεταξύ τους επαναλήψεων. Έτσι επαναλαμβάνοντας την πληροφορία έπειτα από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ύστερα από μερικές ημέρες ή μία εβδομάδα, στέλνει πιο δυνατό σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζεται να συγκρατήσει αυτή την πληροφορία.

Αν το διαγώνισμά σου είναι σε μία εβδομάδα, θα πρέπει να προγραμματίσεις δύο περιόδους μελέτης, σε απόσταση τουλάχιστον ενός ή δύο ημερών. Για παράδειγμα, για ένα διαγώνισμα την Παρασκευή, διάβασε τη Δευτέρα και κάνε επανάληψη την Πέμπτη.

Αν το διαγώνισμά σου είναι σε ένα μήνα, κάνε επαναλήψεις μία φορά την εβδομάδα.

5) Σημασία του ύπνου

6 Ο ύπνος επίσης, όπως είναι γνωστό, είναι σημαντικό μέρος του καλού διαβάσματος. Το πρώτο μισό του κύκλου του ύπνου βοηθά στη συγκράτηση πληροφοριών, ενώ το δεύτερο μισό παίζει σημαντικό ρόλο στις μαθηματικές δεξιότητες. Ένας μαθητής λοιπόν που έχει διαγώνισμα σε μία ξένη γλώσσα είναι καλύτερα να κοιμηθεί νωρίς για να αφήσει τον ύπνο να τον βοηθήσει στην απομνημόνευση, και να κάνει επανάληψη το πρωί. Για κάποιον που έχει διαγώνισμα στα μαθηματικά, είναι προτιμότερο να κάνει επανάληψη πριν πάει για ύπνο και μετά να αφήσει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί την πληροφορία. «O ύπνος είναι ο τελευταίος σκόρερ στη μάθηση», λέει ο Κάρεϊ. «Ο εγκέφαλος είναι έτοιμος να επεξεργαστεί, να κατηγοριοποιήσει και να παγιώσει αυτά που έχεις μελετήσει. Μόλις κουραστείς, ο εγκέφαλός σου σου λέει ότι δεν αντέχει άλλο».

         7

Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξαν και οι ψυχολόγοι Gagne και Briggs που συνιστούν τις ακόλουθες τεχνικές μάθησης ως τις πιο αποτελεσματικές. Οι πρώτες δύο τεχνικές θεωρούνται ως οι πιο αποτελεσματικές και ακολουθούν οι υπόλοιπες τρεις. Και οι πέντε είναι απλές, κατανοητές και άμεσα εφαρμόσιμες.

1) Υποβολή Αυτό-ερωτήσεων (Self-testing)

Η συχνή αξιολόγηση της επίδοσης με αυτό-ερωτήσεις βοηθά τον μαθητή να επεξεργάζεται καλύτερα τις πληροφορίες που πρέπει να θυμάται. Υποβάλλοντας ερωτήσεις στον εαυτό του, ο μαθητής αξιολογεί το κατά πόσον κατανόησε το κείμενο και συγκεκριμένα πληροφορίες ανώτερου επιπέδου.

2) Κατάτμηση της μελέτης και της εξάσκησης σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (Distributed practice)

Όταν η μελέτη και η εξάσκηση είναι κατατμημένη σε όλη τη διάρκεια της μαθησιακής περιόδου έχει καλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από ότι η μαζική μελέτη. Σύμφωνα με έρευνες, οι πληροφορίες, οι οποίες μελετώνται σε μικρά και επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα, ενεργοποιούνται περισσότερο από εκείνες οι οποίες μελετώνται γρήγορα και συσσωρευμένα.

3) Αναλυτική επεξεργασία γνώσεων – ενεργητική συμμετοχή του μαθητή (Elaborativeinterrogation)

Ο μαθητής πρέπει να ενθαρρύνεται να συμμετέχει ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία, ήτοι θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήσεις ανάλυσης και αξιολόγησης των πληροφοριών-ιδεών που μαθαίνει. Οι μαθητές δεν θα πρέπει να είναι παθητικοί δέκτες των πληροφοριών αλλά να μπορούν να απαντήσουν το «γιατί», όπως π.χ., «γιατί αυτό είναι σωστό;» ή «γιατί αυτό κάνει νόημα;» κτλ.

4) Γνωστική σύνδεση νέων και πρότερων γνώσεων (Self-explanation)

Οι νέες γνώσεις θα πρέπει να έχουν σημασιολογικό περιεχόμενο προκειμένου να μπορέσει ο μαθητής να ενεργοποιήσει τα ανάλογα γνωστικά σχήματα για να τις αναπαραστήσει. Όπως και στην ενεργητική συμμετοχή, ο μαθητής μαθαίνει να αναζητά σημασιολογικές σχέσεις ανάμεσα στα νέα δεδομένα που μαθαίνει και στις προϋπάρχουσες γνώσεις με ερωτήσεις όπως «Ποια νέα πληροφορία μας δίνει αυτή η πρόταση;» ή «Πώς αυτή η νέα πληροφορία συνδέεται με αυτά που ήδη ξέρουμε;».

5) Εναλλαγή μεταξύ θεμάτων/προβλημάτων κατά την μάθηση/εξάσκηση (InterleavedPractice)

5Διαισθητικά, οι μαθητές τείνουν να μελετούν τμηματικά, ολοκληρώνοντας την μελέτη ενός θέματος ή την επίλυση ενός προβλήματος πριν μεταβούν στο επόμενο. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες επισήμαναν οφέλη, όταν ο μαθητής μαθαίνει να εναλλάσσει διαφορετικούς τύπους πληροφοριών ή προβλημάτων. Για παράδειγμα, σε μία έρευνα, φοιτητές μάθαιναν να υπολογίζουν τον όγκο τεσσάρων γεωμετρικών σχημάτων. Δουλεύοντας τμηματικά, οι φοιτητές ολοκλήρωσαν τους υπολογισμούς που αφορούσαν το πρώτο σχήμα και στη συνέχεια πέρασαν στο δεύτερο κ.ο.κ. Δουλεύοντας εναλλασσόμενα, οι φοιτητές θα μπορούσαν να κάνουν ταυτόχρονα υπολογισμούς και για τα τέσσερα σχήματα. Η έρευνα έδειξε ότι μία εβδομάδα αργότερα, η ομάδα που δούλευε εναλλασσόμενα ήταν 43% πιο ακριβής σε σχέση με την ομάδα που δούλευε τμηματικά. Η εναλλαγή βοηθά τους μαθητές να εξασκηθούν στην επιλογή της σωστής μεθόδου αλλά και στη σύγκριση διαφορετικών προβλημάτων.

Πηγές:

1) http://xenesglosses.eu/2014/12/oi-pio-apotelesmatikoi-tropoi-mathisi/

2) http://kesyp.kas.sch.gr/index.php/component/content/article/463-5-5-

Το άγχος για τις εξετάσεις και σκέψεις για την αντιμετώπισή του

Όλοι μας έχουμε περάσει από τη δοκιμασία των εξετάσεων σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Και όλοι έχουμε βιώσει την αγωνία για την επερχόμενη δοκιμασία. Καθώς το σχολικό έτος βαίνει προς το πέσιμο της αυλαίας και το φάσμα των εξετάσεων διαγράφεται στον ορίζοντα, είναι η ώρα να πούμε μερικά πράγματα για να μπορέσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που θα ακολουθήσουν – και ιδιαίτερα εκείνοι της Γ’ Λυκείου που καλούνται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να ανταποκριθούν στο πιο δύσκολο μέχρι τώρα εξεταστικό έργο.

1

Η Ψυχολογία ορίζει το άγχος ως μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια προοπτική αντιμετώπισης απαιτητικών καταστάσεων. Το να βιώνει κανείς άγχος σημαίνει ότι το σώμα είναι σε ένταση ενώ και ο εγκέφαλος ταλανίζεται από αρνητικές σκέψεις.

Το άγχος που συνδέεται με τις εξετάσεις προκύπτει από την άγνοια του μέλλοντος και το επίπεδο/την αξιοπιστία της προετοιμασίας. Επιπλέον, το άγχος ενόψει εξετάσεων προκύπτει και από τον φόβο που βιώνει ο εξεταζόμενος μήπως απογοητεύσει τον εαυτό του και ακυρώσει τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι (οικογένεια, φίλοι, κοινωνικός περίγυρος) από τον ίδιο.

Δ

Βέβαια, ο παράγοντας «άγχος» δεν είναι πάντα αρνητικό κίνητρο. Σε μέτρια και ελεγχόμενη μορφή, επισπεύδει και συντονίζει την προσπάθεια του εξεταζομένου, καθώς τον προσγειώνει στο διάβασμα και ενισχύει την αποφασιστικότητά του/της να προσπαθήσει υπεύθυνα και να μην επιτρέψει σε τυχαίους παράγοντες να καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία.

Β

Η επίδοση στις εξετάσεις δεν αντιπροσωπεύει την ικανότητα και την αξία του ατόμου αλλά την προσπάθεια που κατέβαλε για να ανταποκριθεί σ’ αυτές. Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο αναπαραγωγής του άγχος, ενώ οι θετικές σκέψεις στηρίζουν ψυχολογικά το άτομο και εξασφαλίζουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δοκιμασία που θα ακολουθήσει. Όσο πιο ρεαλιστικά και ψύχραιμα αντιμετωπίζει κανείς οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης, τόσο πιο προετοιμασμένος είναι για το αποτέλεσμά της.

4

Επειδή, λοιπόν, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν επιβραβεύεται τόσο ο έξυπνος και ο χαρισματικός μαθητής όσο ο εργατικός και ο επιμελής, ας έχουμε κατά νου μερικές συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαζόντως ωφέλιμες, όπως τις διατυπώνει η Ψυχολόγος Ε. Μήτσιου.

1)       οργανώστε όσο μπορείτε καλύτερα την ύλη για διάβασμα κρατάτε σημειώσεις και επισημαίνετε με διαφορετικά στυλό/μαρκαδόρους – βασικά ή δύσκολα σημεία ώστε στην επανάληψη να τα βρίσκετε εύκολα

2)       κάνετε επαναλήψεις μόνοι ή μαζί με φίλους για να λύσετε απορίες και να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας

3)       αποφεύγετε να διαβάζετε με εξαντλητικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά – το βασικό διάβασμα έχει προηγηθεί και τώρα απλά κάνετε επαναλήψεις

4)       διαβάστε αυτά που σας δυσκολεύουν λίγο πριν τις εξετάσεις και μην κουράζεστε με αυτά που ήδη ξέρετε καλά

5)       αποφύγετε να συζητάτε λίγο πριν από τις εξετάσεις τι γνωρίζετε και τι δε γνωρίζετε – ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή να αγχωθείτε ότι δε θυμάστε τίποτα

6)       μην ξεχνάτε τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης

7)       να τρώτε, να κοιμάστε καλά, να ξεκουράζεστε και να ασκήστε (βόλτα με ποδήλατο, περίπατος)

8)       σε περίπτωση άγχους και πανικού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις (και κυριολεκτικά λέγοντας στον εαυτό σας σταμάτα ή stop) και αντικαταστήστε με θετικές, πάρτε βαθιές αναπνοές, σκεφτείτε κάποια όμορφη εικόνα (όπως διακοπές, αγαπημένο πρόσωπο) ή επαναλάβετε εσωτερικά κάποια λέξη ή φράση που σας ανακουφίζει.

8

Μην ξεχνάτε ότι οι εξετάσεις είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή μας, αλλά όχι ο κυριότερος. Η ζωή μας εξάλλου είναι ένας συνεχής αγώνας. Καταβάλετε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, παραμείνετε ήρεμοι και όλα θα πάνε καλά!

Και φυσικά …9

…Καλή Επιτυχία!

Δημήτρης Σακελλαρίου

 

 

Η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Η κα Κυριακή Καρδουλάκη, τακτική συνεργάτις της Αρμέ-news, άρτι αφιχθείσα από τις ΗΠΑ, όπου δίδαξε και γνώρισε εκ του σύνεγγυς τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών πανεπιστημίων, μεταφράζει και παρουσιάζει μέσω του άρθρου ενός Αμερικανού καθηγητή Πανεπιστημίου, του κ. Λόμαξ, τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης των ΗΠΑ και τον τρόπο εισαγωγής στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους ετοιμάζονται να διαβούν κάποιο πανεπιστημιακό κατώφλι, για να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις! 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ΗΠΑ δεν είναι δωρεάν . Τα δίδακτρα ξεκινάνε από 8.000 δολάρια το χρόνο ( στα δημόσια Πανεπιστήμια ) και μπορούν να φτάσουν τις 42.000 δολάρια το χρόνο ( στα καλύτερα ιδιωτικά : Harvard , Stanford ,MIT κ.τ.λ.)

DSC_0275

Στα δίδακτρα δεν περιλαμβάνεται το κόστος των βιβλίων ( περίπου 1.500 δολάρια ετησίως ) . Υπάρχουν βέβαια οι υποτροφίες και τα φοιτητικά δάνεια .

Η εισαγωγή στα ΑΕΙ γίνεται με το σύστημα ACT ή SAT : ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στα Μαθηματικά , Γλώσσα ( Αγγλική ), Έκθεση , Φυσική – Χημεία , Λογοτεχνία.

ACT

Οι ερωτήσεις αυτές προέρχονται από μία τράπεζα θεμάτων Ιδιωτικής Εταιρείας , η οποία προετοιμάζει τις εξετάσεις , τουλάχιστον , τα τελευταία πενήντα ( 50 ) χρόνια .

Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι επί πληρωμή .

Οι εξετάσεις δίνονται τα Σαββατοκύριακα είτε σε Πανεπιστημιακούς χώρους , είτε στα Λύκεια .

Τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως , μιας και οι υποψήφιοι δίνουν ηλεκτρονικά ( μέσω υπολογιστή online ) τις εξετάσεις . Η αντιγραφή δεν υπάρχει ως έννοια .

ACT REPORT

Την  βαθμολογία την οποία θα συγκεντρώσουν , κατά την διάρκεια αυτής της τρίωρης εξέτασης , την υποβάλλουν οι υποψήφιοι , στα Πανεπιστήμια της προτίμησής τους και φυσικά η εισαγωγή γίνεται ανάλογα με την βαθμολογία .

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να συμμετάσχουν στις εξετάσεις ήδη από την προτελευταία τάξη του Λυκείου , ώστε αν δεν συγκεντρώσουν ικανοποιητική βαθμολογία να επαναλάβουν την εξέταση στην τελευταία τάξη ή και αργότερα.

 DSC_0280

Dr J. Harvey Lomax

Professor of Political Science, University of Memphis TN .

Μετάφραση και προσαρμογή : Κυριακή Καρδουλάκη

Πώς να κάνεις τα μικρά εξυπνότερα (ή πώς να κλείσεις το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους πτωχούς).

Ένα παιδί, το οποίο γεννιέται σε πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον, έχει ακούσει , μέχρι την ηλικία των 3 ετών, 30.000.000 (ναι: τριάντα εκατομμύρια!!!) λέξεις περισσότερες από ένα παιδί που μεγαλώνει σε πτωχό γλωσσικά (και όχι μόνο, πολλές φορές) περιβάλλον, πράγμα το οποίο έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των ατόμων .

Η κυρία Dana Suskind, χειρουργός – παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εισήγαγε το ανοικτό πρόγραμμα των : ‘’30.000.000 λέξεων‘’ (Thirty Million Words Initiative ) στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου. Μάλιστα στην ομάδα της ανήκει και η  Διδάκτωρ Ψυχιατρικής κ. Ειρήνη Κατσαγγέλου (Ereni Katsaggelos)

Η κ. Dana Suskind αναφέρει: παρατήρησα πως, ήδη από την ηλικία των 3 ετών,  άλλα παιδιά ετοιμαζόντουσαν για ένα ελπιδοφόρο μέλλον και άλλα ήδη το είχαν στερηθεί.

Η δρ. Ντάνα Σάσκιντ

Η δρ. Ντάνα Σάσκιντ

Έτσι δημιουργήσαμε, το 2009, αυτό το πρόγραμμα, ώστε να διδάσκουμε τους γονείς πως : ‘’πρέπει να μιλάνε διαρκώς στα παιδιά , από την στιγμή που γεννιούνται’’ .

Η  φράση – κλειδί που επαναλαμβάνουμε στους νέους γονείς είναι :

’μην το κάνεις απλώς, μίλα τους όταν το κάνεις ‘’ (dont just do it , talk them through it).

Πρέπει να τους μιλάνε κατά τη διάρκεια απλών δραστηριοτήτων : τάισμα ,ντύσιμο , τουαλέτα. Π.χ. κατά την διάρκεια του ντυσίματος: ποιο χεράκι βάζω πρώτα , τώρα το κεφαλάκι, μη χαλάσουμε τα μαλλάκια κ.ο.κ.

Ντάνα και παιδί

Ήδη αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, με τα πρώτα παιδάκια των οποίων οι γονείς συμμετείχαν στο δωρεάν πρόγραμμα, να έχουν σαφέστατα καλύτερες επιδόσεις από τα αδελφάκια τους ή γειτονόπουλα .

Η κ. Suskind  συμμετείχε σε συνέδρια του ιδρύματος Clinton : «πολύ μικρό για να αποτύχει» (Too Small to fail Clinton Foundation), το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες με παιδάκια μέχρι 5 ( πέντε ) ετών , καθώς επίσης συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο και τους υπευθύνους Εκπαίδευσης για την εισαγωγή του Προγράμματος σε παιδικούς σταθμούς , αλλά , το κυριότερο , για να διδάξει στους γονείς να μιλάνε στα παιδιά τους .

 

The University of Chicago Magazine

vol. JanuaryFebruary 2014

μετάφραση και προσαρμογή : Κυριακή Καρδουλάκη

Η Γαλλική – δεύτερη γλώσσα σε σχολεία της Νέας Υόρκης – Νέα ανταπόκριση της Κυριακής Καρδουλάκη από τις ΗΠΑ!

ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ

Η ανταποκρίτρια της Αρμέ-news στις ΗΠΑ κ. Κυριακή Καρδουλάκη μας στέλνει μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση που αφορά δημοσίευμα της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Σύμφωνα μ’ αυτό λοιπόν, η γαλλική γλώσσα εδραιώνεται στη μητρόπολη του σύγχρονου πολιτισμού, τη Νέα Υόρκη! Έτσι, η γλώσσα που δόξασαν ο Μολιέρος, ο Βολταίρος, ο Ρουσσώ και άλλοι γίγαντες του πνεύματος, κατακτά και τη σύγχρονη υπερδύναμη!

 ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Στα σχολεία της Νέας Υόρκης , λόγω της πολυφυλετικότητας , τα μαθήματα γίνονται σε δύο γλώσσες : Αγγλικά και η δεύτερη είναι η Κινεζική ή η Ισπανική ( λόγω των οικονομικών μεταναστών από την Λατινική Αμερική ) και ακολουθούν Αραβικά , Ινδικά , Κορεάτικα , Ρωσικά κ.αλ.

Η Γαλλική, μέχρι πρόσφατα δεν αντιπροσωπευόταν , λόγω του μικρού αριθμού των Γάλλων κατοίκων της Νέας Υόρκης , 1,1% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης είναι γαλλόφωνοι

Από φέτος , όμως , οκτώ σχολεία πρόσθεσαν την Γαλλική στο πρόγραμμα σπουδών τους , κάνοντας την τρίτη σε συχνότητα γλώσσα.

Εμφανής είναι η δραστηριότητα της Γαλλικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ και ειδικά του Πολιτιστικού τμήματος , το οποίο έχει ως στόχο την συγκέντρωση 2,8 εκατομμυρίων δολλαρίων από δωρεές για την ενίσχυση και προώθηση αυτού του προγράμματος, επειδή η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν στις ΗΠΑ , άρα θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε κτίρια και διδακτικό προσωπικό.

Το Γαλλικό κράτος από την πλευρά του προφέρει υποτροφίες στους μικρούς μαθητές , δωρεάν βιβλία , μετεκπαίδευση των δασκάλων στην Γαλλία και εκπαιδευτικές ανταλλαγές.

Οι γαλλόφωνες χώρες - παγκόσμια η διάδοση της γαλλικής γλώσσας!

Οι γαλλόφωνες χώρες – παγκόσμια η διάδοση της γαλλικής γλώσσας!

Τα σχολεία , στα οποία τα μαθήματα γίνονται στα Γαλλικά είναι έξι δημοτικά και δύο γυμνάσια στο Brooklyn και στο Manhattan , με συνολικό αριθμό 1.300 μαθητές .

Ήδη εκατοντάδες αιτήσεις υποβάλλονται και σε νηπιαγωγεία , τα οποία δημιουργούν τμήματα για να καλύψουν την ζήτηση . Μόνο στο Upper West side Middle School 256  έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις .

Γαλλόφωνοι γονείς , από άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης ( Astoria ,Queens ) προσπαθούν να συγκεντρώσουν δωρεές , ώστε να δημιουργηθούν γαλλόφωνα σχολεία και σε αυτές τις περιοχές , αλλιώτικα είναι διατεθειμένοι να μετακομίσουν κοντά στα υπάρχοντα σχολεία!

Ήδη στις περιοχές , που υπάρχουν τα προαναφερθέντα σχολεία , κυματίζει η Γαλλική σημαία , έχουν ανοίξει Γαλλικά καφέ , φούρνοι , εστιατόρια , εορτάζεται επίσημα η Εθνική γιορτή της Γαλλίας και ονομάζονται : Μικρό Παρίσι ή Μικρή Γαλλία.

Ο Γάλλος πολιτιστικός ακόλουθος παρατηρεί : ‘’ θα το ονόμαζα δεύτερη Γαλλική ( δίγλωσση) επανάσταση”.

Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπουμε απόσπασμα του άρθρου με τον ρέκτη Γάλλο πολιτιστικό ακόλουθο, Φαμπρίς Ζομόν, που πρωτοστατεί στη γαλλική αντεπίθεση στο Νέο Κόσμο!

ΦΩΤΟ ΓΑΛΛΙΚΩΝ2

 New York Times ( Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014) 

Μετάφραση και προσαρμογή

Κυριακή Καρδουλάκη

 Ας παραδειγματιστούμε και εμείς!

ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Παρουσίαση του Νέου Λυκείου

Από το σχολικό έτος 2013-2014 τέθηκαν σε εφαρμογή οι αλλαγές στο Λύκειο, με πρώτο πεδίο επίδρασης την Α” Λυκείου. Αν και μένουν πολλά ακόμη να διευκρινιστούν, οι βασικότερες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Νέο Λύκειο προβάλλονται στην ακόλουθη παρουσίαση που επιμελήθηκε ο φιλόλογος Δημήτρης Σακελλαρίου.


Εκπαίδευση – Σκέψεις με αφορμή μια εξαιρετική ομιλία

Το 1990 , απονεμήθηκε ο τίτλος του «δασκάλου της χρονιάς της Νέας Υόρκης» στον John Taylor Gatto . Ήταν το δεύτερο βραβείο του ίδιου ,ως καλύτερου δασκάλου της χρονιάς . Στην τελετή της απονομής του βραβείου δεν αναλώθηκε σε ευχαριστίες και γλυκανάλατες ουτοπικές ευχές , αλλά μίλησε για τη λογική που διέπει την εκπαίδευση , χωρίς να μασάει τα λόγια του , όπως αρμόζει σ’ ένα δάσκαλο.

ΓΚΑΤΟ1

 

Μ’ αυτή την ομιλία του απευθύνθηκε σ’ όλους τους δασκάλους και σ’ όλους τους μαθητές του κόσμου . Όταν τη διάβασα με συγκίνησε . Στις απόψεις του βρήκα κοινά σημεία με τις δικές μου απόψεις , στις ανησυχίες του άκουσα τις δικές μου ανησυχίες .
Κατ’ αρχήν έδωσε το στίγμα του «καλού δασκάλου» . Είναι ο δάσκαλος που πασχίζει να οικοδομήσει σχέσεις με τους μαθητές του , που δεν εφησυχάζει ποτέ , που διαρκώς επαναπροσδιορίζει τη σημασία της λέξης «παιδεία» . Είναι συνήθως χαμηλών τόνων , δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και παρόλα αυτά είναι ένα σύμβολο , ένα πρότυπο για τους μαθητές του . Σκιαγράφησε τον κοινωνικό και οικονομικό φόντο της εποχής μας που αναπόφευκτα επηρεάζει την εκπαίδευση . Την απόλυτη αξία της εποχής μας , τον καταναλωτισμό , την αποκαλεί «ναρκωτικό» .
…Αν δεν αγοράζαμε τόσα πουδραρισμένα όνειρα , το σύστημα θα κατέρρεε …
Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του κατακεραυνώνει μια κοινωνία ,που δεν ακούει κι ούτε δίνει το λόγο στα παιδιά της και τους ηλικιωμένους της . Όμως μια κοινωνία χωρίς παιδιά και ηλικιωμένους είναι μια κοινωνία χωρίς μέλλον και χωρίς παρελθόν .
Το μόνο που σου μαθαίνει το σχολείο – συνεχίζει- είναι να υπακούς σε εντολές , κάτι που συνεχίζει πιο βάναυσα ο στρατός. Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι μέσα στα σχολεία , που νοιάζονται και συμπεριφέρονται ανθρώπινα στους μαθητές τους , το σύστημα είναι παντοδύναμο και καταπίνει κάθε προσπάθεια .Ξεκινάει κάτι , μέσα στη τάξη και μόλις αρχίζει να αποκτάει ενδιαφέρον , χτυπάει το κουδούνι και ο μαθητής πρέπει να αλλάξει αυτόματα αντικείμενο .
Στη συνέχεια ο Taylor δίνει κάποια χαρακτηριστικά των μαθητών του , που θα μπορούσαν να τα υπογράψουν οι περισσότεροι δάσκαλοι των σχολείων του δυτικού κόσμου . Δανείζομαι τα λόγια του:
• Τα παιδιά που διδάσκω δείχνουν αδιαφορία για τον κόσμο των μεγάλων
• Τα παιδιά που διδάσκω δεν έχουν καμιά περιέργεια για το τι συμβαίνει γύρω τους
• Τα παιδιά που διδάσκω δεν έχουν την αίσθηση του μέλλοντος , την αίσθηση ότι το αύριο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το σήμερα
• Τα παιδιά που διδάσκω είναι ανιστόρητα
• Τα παιδιά που διδάσκω είναι σκληρά στις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά
• Τα παιδιά που διδάσκω δεν ανοίγονται εύκολα , έχουν μάθει να κρύβουν τον αληθινό εαυτό τους
Επικρίνει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση στην παιδεία από κάποιους «ειδικούς», θεωρητικούς , μια συγκεντρωτική ελίτ όπως την αποκαλεί . Κατά τη γνώμη του , το εκπαιδευτικό σύστημα :
- Πρέπει να ενθαρρύνει την αυτογνωσία , να παρέχει εμπιστοσύνη προς το παιδί και να το βοηθάει να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα
-Η κοινωνική εργασία να γίνει μέρος της εκπαίδευσης
-Η οικογένεια να είναι η κινητήριος δύναμη της εκπαίδευσης κ.α.
Προσπάθησα να δώσω μια μικρή εικόνα της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας του . Όποιος επιθυμεί μπορεί να τη διαβάσει ολόκληρη στο διαδίκτυο .
Για να έχει όμως κάποια αξία η κατάθεση ψυχής αυτού του δασκάλου , θα πρέπει να γίνει αφετηρία προβληματισμού και συζήτησης .Να γεννήσει νέα ερωτήματα κι όχι απλά να απαντά στα παλιά .
Θα ήθελα να δω στην εφημερίδα μας τις απόψεις των μαθητών μας για την εκπαίδευση που δέχονται και θα ήταν πολύ αισιόδοξο αν ξεκινούσε μια συζήτηση για ότι τους απασχολεί .

ΓΚΑΤΟ11

Ευαγγελία Μουλατζίκου

Top