Πώς να κάνεις τα μικρά εξυπνότερα (ή πώς να κλείσεις το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους πτωχούς).

Η δρ. Ντάνα Σάσκιντ
Η δρ. Ντάνα Σάσκιντ

Ένα παιδί, το οποίο γεννιέται σε πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον, έχει ακούσει , μέχρι την ηλικία των 3 ετών, 30.000.000 (ναι: τριάντα εκατομμύρια!!!) λέξεις περισσότερες από ένα παιδί που μεγαλώνει σε πτωχό γλωσσικά (και όχι μόνο, πολλές φορές) περιβάλλον, πράγμα το οποίο έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των ατόμων .

Η κυρία Dana Suskind, χειρουργός – παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εισήγαγε το ανοικτό πρόγραμμα των : ‘’30.000.000 λέξεων‘’ (Thirty Million Words Initiative ) στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου. Μάλιστα στην ομάδα της ανήκει και η  Διδάκτωρ Ψυχιατρικής κ. Ειρήνη Κατσαγγέλου (Ereni Katsaggelos)

Η κ. Dana Suskind αναφέρει: παρατήρησα πως, ήδη από την ηλικία των 3 ετών,  άλλα παιδιά ετοιμαζόντουσαν για ένα ελπιδοφόρο μέλλον και άλλα ήδη το είχαν στερηθεί.

Η δρ. Ντάνα Σάσκιντ

Η δρ. Ντάνα Σάσκιντ

Έτσι δημιουργήσαμε, το 2009, αυτό το πρόγραμμα, ώστε να διδάσκουμε τους γονείς πως : ‘’πρέπει να μιλάνε διαρκώς στα παιδιά , από την στιγμή που γεννιούνται’’ .

Η  φράση – κλειδί που επαναλαμβάνουμε στους νέους γονείς είναι :

’μην το κάνεις απλώς, μίλα τους όταν το κάνεις ‘’ (dont just do it , talk them through it).

Πρέπει να τους μιλάνε κατά τη διάρκεια απλών δραστηριοτήτων : τάισμα ,ντύσιμο , τουαλέτα. Π.χ. κατά την διάρκεια του ντυσίματος: ποιο χεράκι βάζω πρώτα , τώρα το κεφαλάκι, μη χαλάσουμε τα μαλλάκια κ.ο.κ.

Ντάνα και παιδί

Ήδη αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, με τα πρώτα παιδάκια των οποίων οι γονείς συμμετείχαν στο δωρεάν πρόγραμμα, να έχουν σαφέστατα καλύτερες επιδόσεις από τα αδελφάκια τους ή γειτονόπουλα .

Η κ. Suskind  συμμετείχε σε συνέδρια του ιδρύματος Clinton : «πολύ μικρό για να αποτύχει» (Too Small to fail Clinton Foundation), το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες με παιδάκια μέχρι 5 ( πέντε ) ετών , καθώς επίσης συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο και τους υπευθύνους Εκπαίδευσης για την εισαγωγή του Προγράμματος σε παιδικούς σταθμούς , αλλά , το κυριότερο , για να διδάξει στους γονείς να μιλάνε στα παιδιά τους .

 

The University of Chicago Magazine

vol. JanuaryFebruary 2014

μετάφραση και προσαρμογή : Κυριακή Καρδουλάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης