Η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

DSC_0271

Η κα Κυριακή Καρδουλάκη, τακτική συνεργάτις της Αρμέ-news, άρτι αφιχθείσα από τις ΗΠΑ, όπου δίδαξε και γνώρισε εκ του σύνεγγυς τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών πανεπιστημίων, μεταφράζει και παρουσιάζει μέσω του άρθρου ενός Αμερικανού καθηγητή Πανεπιστημίου, του κ. Λόμαξ, τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης των ΗΠΑ και τον τρόπο εισαγωγής στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους ετοιμάζονται να διαβούν κάποιο πανεπιστημιακό κατώφλι, για να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις! 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ΗΠΑ δεν είναι δωρεάν . Τα δίδακτρα ξεκινάνε από 8.000 δολάρια το χρόνο ( στα δημόσια Πανεπιστήμια ) και μπορούν να φτάσουν τις 42.000 δολάρια το χρόνο ( στα καλύτερα ιδιωτικά : Harvard , Stanford ,MIT κ.τ.λ.)

DSC_0275

Στα δίδακτρα δεν περιλαμβάνεται το κόστος των βιβλίων ( περίπου 1.500 δολάρια ετησίως ) . Υπάρχουν βέβαια οι υποτροφίες και τα φοιτητικά δάνεια .

Η εισαγωγή στα ΑΕΙ γίνεται με το σύστημα ACT ή SAT : ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στα Μαθηματικά , Γλώσσα ( Αγγλική ), Έκθεση , Φυσική – Χημεία , Λογοτεχνία.

ACT

Οι ερωτήσεις αυτές προέρχονται από μία τράπεζα θεμάτων Ιδιωτικής Εταιρείας , η οποία προετοιμάζει τις εξετάσεις , τουλάχιστον , τα τελευταία πενήντα ( 50 ) χρόνια .

Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι επί πληρωμή .

Οι εξετάσεις δίνονται τα Σαββατοκύριακα είτε σε Πανεπιστημιακούς χώρους , είτε στα Λύκεια .

Τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως , μιας και οι υποψήφιοι δίνουν ηλεκτρονικά ( μέσω υπολογιστή online ) τις εξετάσεις . Η αντιγραφή δεν υπάρχει ως έννοια .

ACT REPORT

Την  βαθμολογία την οποία θα συγκεντρώσουν , κατά την διάρκεια αυτής της τρίωρης εξέτασης , την υποβάλλουν οι υποψήφιοι , στα Πανεπιστήμια της προτίμησής τους και φυσικά η εισαγωγή γίνεται ανάλογα με την βαθμολογία .

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να συμμετάσχουν στις εξετάσεις ήδη από την προτελευταία τάξη του Λυκείου , ώστε αν δεν συγκεντρώσουν ικανοποιητική βαθμολογία να επαναλάβουν την εξέταση στην τελευταία τάξη ή και αργότερα.

 DSC_0280

Dr J. Harvey Lomax

Professor of Political Science, University of Memphis TN .

Μετάφραση και προσαρμογή : Κυριακή Καρδουλάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης