Επίσκεψη της Γ” Γυμνασίου στη Βουλή των Ελλήνων

P1010401

Η Νικολέτα Κουκουμάνη, σε αναλυτικό ρεπορτάζ, καταγράφει τη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Αρμενίου, κατόπιν προσκλήσεως από τη Βουλή των Ελλήνων.

Μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία έζησαν οι μαθητές στους δρόμους της Αθήνας, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι οι γνώσεις που αποκόμισαν για τη λειτουργία της Βουλής και του κοινοβουλευτισμού και για τα αρχαία αριστουργήματα και έργα που κοσμούν την πρωτεύουσα.

0

 Έξω από το κτήριο της Βουλής μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον το τελετουργικό της αλλαγής της φρουράς.

1

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο κτήριο της Βουλής, όπου και ξεναγηθήκαμε. Την λειτουργία και την ιστορική εξέλιξη κατανόησαν οι μαθητές μέσα από ένα σύντομο πλην ουσιώδεις βίντεο.

1

Η αίθουσα του Ελευθέριου Βενιζέλου μας έκανε να δούμε με μια άλλη ματιά τα γεγονότα αυτής της περιόδου. Εκεί η ξεναγός μας εξήγησε αναλυτικά τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού και μας έδειξε προσωπικά αντικείμενα του Χ.Τρικούπη και του Ελ.Βενιζέλου και συνθήκες που υπογράφτηκαν την εποχή αυτή.

5

6

7

Η κεντρική αίθουσα Βενιζέλου διακοσμείται από μια ζωφόρο στην οποία απεικονίζονται γεγονότα της ελληνικής επανάστασης  και προσωπογραφίες αγωνιστών. Έπειτα οι μαθητές παρακολούθησαν συνεδρίαση της ολομέλειας και τη συζήτηση που διεξαγόταν για Σχέδιο νόμου σχετικά με τη μετανάστευση.

8

Η  παρουσία μας στη Βουλή μάλιστα καταγράφηκε και στο κανάλι της Βουλής!

Ακριβώς δίπλα από το κτήριο της Βουλής βρίσκεται ο κήπος του βασιλικού παλατιού ο οποίος δημιουργήθηκε από την βασίλισσα Αμαλία και τον Γερμανό κηπουρό Σμιτ. Το εντυπωσιακό ηλιακό ρολόι καθώς και ο περίπατος στον κήπο δημιούργησε στους μαθητές συναισθήματα ευχαρίστησης και χαράς. Οι μεγάλοι υψηλοί φοίνικες διακοσμούν τον κήπο αλλά και η λίμνη είναι ένα από τα πιο μεγάλα αριστουργήματα του πρώην Βασιλικού και νυν Εθνικού Κήπου.

2

13

 Έπειτα από μια βόλτα στο Μοναστηράκι επισκεφτήκαμε την Παλιά Βουλή. Ο υπεύθυνος του κτηρίου μας έδειξε ένα αναλυτικό βίντεο για τα γεγονότα που είχαν συμβεί επί Όθωνα μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 13 αίθουσες που διαθέτει το κτήριο εκτίθενται όπλα των σημαντικότερων πολεμιστών και και προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων της Νεότερης Ελλάδας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι διάφορες σημαίες της Ελλάδας την εποχή της Επανάστασης του 1821 από τα Ψαρά και την Κρήτη κίνησαν στους μαθητές το ενδιαφέρον να ερευνήσουν σχεδόν όλο το Μουσείο.

P1010456

 

37

 

Και η αποθησαύριση γνώσεων συνεχίστηκε….Ένας περίπατος στην Ακρόπολη έφτανε για να καταλάβουμε τον σπουδαίο πολιτισμό που δημιούργησαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Οι καθηγητές μάς εξήγησαν αναλυτικά την ιστορική εξέλιξη και τις καταστροφές που υπέστησαν ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη. Στην κάθοδο συναντήσαμε  μικρά μαγαζάκια με αναμνηστικά που μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

P1010487

 

Όταν το απόγευμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής, όλοι οι μαθητές αποχαιρετήσαμε την Αθήνα με ένα χαμόγελο και ένα δάκρυ χαράς ταυτόχρονα!!!

ΕΞΩ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης