Μουσική και παιδί – σχέση ζωής!

0

Της Γεωργίας Μπακαλοπούλου, Α” Γυμνασίου

ΓΜουσική είναι η τέχνη που οργανώνει ήχους με σκοπό τη σύνθεση και την εκτέλεση ενός μουσικού έργου. Η μουσική είναι το πιο περίεργο πράγμα, καθώς έχει τη δυνατότητα να γεννήσει τα πιο αντιφατικά συναισθήματα. Μπορεί να σε κάνει να κλάψεις αλλά και να χαρείς. Μπορεί ακόμη να σε φτάσει να σκέφτεσαι τον ίδιο ευχάριστο ή εκνευριστικό σκοπό για μέρες. Μπορεί να εξημερώσει το κτήνος μέσα σου ή να θεραπεύσει την ερωτική απογοήτευση. Να σε διεγείρει και μετά να σε χαλαρώσει. Για όλα αυτά και ειδικότερα για την επίδραση της μουσικής στα παιδιά ανέλαβε να μας μιλήσει μια «εδικός», η Γεωργία Μπακαλοπούλου, πολυσύνθετο ταλέντο στη μουσική και στυλοβάτης των  εορταστικών εκδηλώσεων του σχολείου μας με το ταλέντο και το κέφι της!

9

Ο  ρόλος  της μουσικής

8    Όλοι ξέρουμε από την εμπειρία μας  ότι  η μουσική επηρεάζει την διάθεσή μας, που μπορεί και να αλλάξει στο άκουσμα ενός τραγουδιού – τις περισσότερες φορές  προς το καλύτερο, χωρίς να αποκλείεται και το χειρότερο, ειδικά όταν το τραγούδι  προκαλεί θλίψη και μας φέρνει στο νου δυσάρεστα γεγονότα.

 

 

 

Πώς  επηρεάζει τα παιδιά

       Η μουσική εμφανίζεται σε όλους τους πολιτισμούς και μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη   στην εκμάθηση της γλώσσας , στην  βελτίωση5 της μνήμης, στην εστίαση της προσοχής, στο συντονισμό των κινήσεων και στη ανάπτυξη. Έχει  αποδειχθεί πως αν συγκριθεί ο εγκέφαλος ενός μουσικού με αυτόν ενός μέσου ανθρώπου, θα παρατηρηθούν πολλές φυσικές διαφορές. Αυτές οι διαφορές αν και δεν αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των μουσικών είναι ανώτερος των άλλων ανθρώπων, αποτελούν ωστόσο ένδειξη πως πολλές φορές η μουσική μπορεί και προκαλεί αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου!

1Τα παιδιά κατανοούν τη γλώσσα της μουσικής ενστικτωδώς  και έχουν μια φυσική αγάπη για τη μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία παρατηρούμε  τα παιδιά να κουνιούνται στο ρυθμό της και να προσπαθούν να συντονιστούν στους ήχους της μουσικής.

Τα παιδιά που λαμβάνουν μουσική παιδεία από νωρίς, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο. Η μουσική βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν ρυθμό, κίνηση και  να διαμορφώσουν την αντίληψη του χρόνου και του χώρου.

 

Η μουσική στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι  της ζωής μας. Με τη μουσική χαλαρώνουμε, ταξιδεύουμε,4 ερωτευόμαστε, αναβιώνουμε αναμνήσεις!  Ενθαρρύνετε την μουσική  ενασχόληση και ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα να δείτε το  παιδί  σας να εξελίσσεται σε ένα μουσικό ταλέντο!

 

 

 

 

 

Το κακό είναι ότι δεν συμφωνούν πάντοτε όλοι…

3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης