Οι 4 εποχές

Seasonearth

«ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ»

Η εποχή είναι μια από τις μείζονες διαιρέσεις του έτους και βασίζεται γενικά σε ομογενή κλιματικά χαρακτηριστικά. Για τις εύκρατες περιοχές του πλανήτη το έτος χωρίζεται σε τέσσερις εποχές. Την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ορισμένοι πολιτισμοί έχουν διαφορετικό αριθμό εποχών.

Autumn.westonbirt.750pix 1024px-Windbuchencom 1024px-Frühling_blühender_Löwenzahn 1024px-Mainland_seen_from_Corfu

Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι. Οι 4 εποχές.

Η ύπαρξη των εποχών ανάγεται σε ένα φάσμα ποικίλων παραγόντων. Η κύρια αιτία της εμφάνισης των εποχών οφείλεται στο γεγονός ότι ο άξονας της Γης δεν είναι κατακόρυφος ως προς το επίπεδο της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Για την ακρίβεια έχει απόκλιση της τάξεως των 23.5 περίπου αρκτικών μοιρών. Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού, το ένα μέρος του πλανήτη είναι περισσότερο άμεσα εκτεθειμένο στις ακτίνες του Ηλίου. Η έκθεση στις ακτίνες του ηλίου αλλάζει καθώς η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από την εποχή, στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο επικρατούν διαφορετικές εποχές.

Ισοδύναμες αιτίες για την παρουσία των εποχιακών αλλαγών έγκειται  στην  απόσταση από τους Ωκεανούς ή άλλα μεγάλα αποθέματα νερού, στην ροή των ωκεανών, στον Ελ Νίνιο και σε άλλους  ωκεανικούς  κύκλους  και στους επικρατούντες ανέμους. Επιπρόσθετα, στις πολικές και εύκρατες χώρες, οι εποχές χαρακτηρίζονται από αλλαγές στην ποσότητα του ηλιακού φωτός. Ο κύκλος των εποχών στις πολικές και εύκρατες ζώνες του ενός ημισφαιρίου είναι αντίθετος σε αυτές του άλλου. Για παράδειγμα, όταν είναι καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο, τότε στο Νότιο Ημισφαίριο επικρατεί χειμώνας, και αντίστροφα και όταν είναι άνοιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι φθινόπωρο στο Νότιο Ημισφαίριο, και αντίστροφα.

IMG_20200220_193734 klisi_aksona_gis troxia_tis_gis_kai_epoxes

 

 

Συγκεφαλαιωτικά, αυτοί οι παράγοντες είναι η κοιτίδα της δημιουργίας των τεσσάρων εποχών.

Οι 4 εποχές του Vivaldi   https://www.youtube.com/watch?v=GRxofEmo3HA

Φλώρου Ασημίνα – Μαθήτρια της Α΄Λυκείου

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης