Λίμνη Βόλβη

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Φεβ• 18•15

image_gallery

Η λίμνη Βόλβη, γνωστή παλαιότερα και ως Λίμνη Μπεσικίων, βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκη  ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χλμ. και 8 χλμ. δυτικά από τη θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας , στο δήμο Λαγκαδά. Είναι διατεταγμένη σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια και σε απόσταση 11,5 χλμ. από αυτήν. Μαζί οι δυο λίμνες σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια – Βόλβη». Από τη βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός και στα ανατολικά της βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας. Η λίμνη Βόλβη έχει σχήμα επίμηκες, διεύθυνση ανατολικά-δυτικά, το μέσο μήκος είναι 19,5 χλμ και το μέσο πλάτος της 3,4 χλμ. Η επιφάνεια της λίμνης, για μέση στάθμη 37 μέτρα, έχει έκταση 70,8 τετ. χλμ. αντιστοιχώντας σε συνολικό μήκος ακτογραμμών 54,4 χλμ., στοιχείο που την καθιστά τη μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας και με μέγιστο βάθος 23 μέτρα.

volvi3

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, Βόλβη ήταν το όνομα νύμφης η οποία με τον Ηρακλή απέκτησαν έναν γιό, τον Όλυνθο. Απ’αυτή πήρε το όνομά της η λίμνη Βόλβη. Ο Ξενοφών την αναφέρει με το όνομα Βολυκή. Η λίμνη Βόλβη διαθέτει πλούσια ιχθυοπανίδα, που περιλαμβάνει 24 είδη ψαριών ,ανάμεσά τους το ψάρι λιπαριά που είναι ενδημικό της λίμνης και δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης ιδιαίτερα σπάνια είναι τα ψάρια γκελάρτσα και λακόψαρο ή τυλινάρι. Στη λίμνη υπάρχουν επίσης τα ψάρια γριβάδι, πέρκα, λεστί, τούρνα, πεταλούδα, χέλι κ.ά. Στην περιοχή υπάρχουν 245 είδη πτηνών. Στη νότια πλευρά της λίμνης υπάρχει το μοναδικής οικολογικής αξίας παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας. Η λίμνη Βόλβη είναι ένας από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Η περιοχή βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει υποδομές διαμονής, διατροφής και ψυχαγωγίας για όλα τα γούστα. Παράλληλα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, περιοχές με σημαντικό τουριστικό, φυσιολατρικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Από τη Θεσσαλονίκη: με αστικό λεωφορείο (83, 83Μ, 83Ν).

Από την Αθήνα με: λεωφορείο (ΚΤΕΛ Ν. Θεσσαλονίκης στην Αθήνα 210-5148856 και 5124563, τρένο 210 5235870, και αεροπλάνο (Ολυμπιακή Αεροπορία 210 9666666 ) μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από εκεί με αστικό λεωφορείο προς το Λαγκαδά. Με τοπικά λεωφορεία καλύπτεται η μετακίνηση από και προς τα περίχωρα.

Στην περιοχή μπορεί να φθάσει κανείς και οδικώς. Μέσω Δερβενίου, είτε μέσω Πανοράματος- Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου. Η απόσταση καλύπτεται σε περίπου μισή ώρα για τη Λίμνη Κορώνεια και σε μία ώρα για τη Λίμνη Βόλβη.

images

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, πραγματοποιεί προγράμματα ξενάγησης στην περιοχή αρμοδιότητας του από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του σχολικού πληθυσμού για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, οικονομική, αισθητική, επιστημονική, τουριστική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής, τις υπηρεσίες που παρέχει ο Φ.Δ., καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. 

Τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Σχολαρίου, γεμάτα  με ερωδιούς, το βήμα του Απ. Παύλου μαζί με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και το Οθωμανικό Λουτρό, οι Νυμφόπετρες, το παραλίμνιο δασύλλιο της Μαδύτου για ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπιο στην Λίμνη Βόλβη, τη 2η μεγαλύτερη φυσική λίμνη σε έκταση σ” όλη την Ελλάδα, το δάσος της Απολλωνίας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως και τα Μακεδονικά Τέμπη για πεζοπορία μέσα στη φύση, το κάστρο της Ρεντίνας, το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας για προσκύνημα και τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας και του Λαγκαδά για τις τοπικές γευστικές απολαύσεις της περιοχής είναι μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής. 

oiu

Για το λόγο αυτό όλα τα σχολεία μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή και να έρθουν από κοντά σε επαφή με το φυσικό κάλλος των δύο λιμνών. 

Το πρόγραμμα της ξενάγησης περιλαμβάνει 5 διαφορετικές διαδρομές όπου κάθε σχολείο μπορεί να επιλέξει μία ή συνδυασμό αυτών.


Σπύρος Γεωργούσης

 

ΠΗΓΕΣ

  • http://el.wikipedia.org/wiki/Λίμνη_Βόλβη
  • http://www.foreaskv.gr/homepage/pos-tha-pao
  • http://www.foreaskv.gr/homepage/kentro-pliroforisis
  • http://www.lagadas.net/index.php?act=viewProd&productId=2627
  • http://naturahellas.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1920.html

Σχολιάστε

Top