Η Νηστεία αποτελεί ευκαιρία στον καθένα από εμάς για αποτοξίνωση. Όπως μας λέει ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο, αυτοί που νηστεύουν αναγκάζονται να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, καθώς και την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα ζωικά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας και το τυρί. Η αποχή, λοιπόν, από τα ζωικά αυτά λίπη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαμίκο, πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τη νηστεία με τη μεσογειακή διατροφή, γεγονός σίγουρα θετικό αν λάβουμε υπόψη ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε όλη τη διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά, αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών. Συγκεκριμένα ,η νηστεία εγκυμονεί πολλά οφέλη στην υγεία. Αυτά είναι:
- Μείωση της χοληστερόλης , αφού κατά τις 40 αυτές μέρες γίνεται αποφυγή της ζωτικής πρωτεΐνης και έτσι μειώνεται η «κακή» χοληστερόλη.
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης, διότι το κάλιο μειώνει τις συσπάσεις των αγγείων και έτσι μειώνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια.
- Τόνωση του ανοσοποιητικού, αφού το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες.
- Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αφού κατά την περίοδο νηστείας αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη και επιλέγουμε τα «καλά» λιπαρά.
Αυτοί πάλι που δε νηστεύουν φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο. «Όσοι δε νηστεύουν παρουσιάζουν αρκετές φορές φαινόμενα οξειδωτικής βλάβης. Είναι μια κατάσταση που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες και δημιουργεί εκφυλιστικές ασθένειες. Το στρες αυτό επιτείνεται από τη μεγάλη κατανάλωση έτοιμων τροφίμων».
ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΑΨΕΙ;
Κατά τη διάρκεια της νηστείας ο οργανισμός μας στερείται απαραίτητα συστατικά. Παράλληλα εκτός από τα οφέλη που μας προσφέρει διαπιστώνονται και μειονεκτήματα. Αυτά είναι:
- Έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης, η οποία θα μας δημιουργήσει αίσθημα εξάντλησης.
- Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, αφού κατά τη διάρκεια της νηστείας αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επίσης, η πολύ αυστηρή προσκόλληση στη νηστεία (σαράντα μέρες) μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα μικρά παιδιά. «Οι ηλικιωμένοι, αν δεν καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα, πιθανώς να έχουν ελλείψεις σε βασικά και απαραίτητα για αυτούς θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12» Οι έγκυες γυναίκες έχουν εξίσου αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και επομένως δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση να νηστέψουν. Τα μικρά παιδιά, τέλος, μπορούν να νηστέψουν μεν, αλλά όχι για όλο το διάστημα της σαρακοστής δε. Μια εβδομάδα νηστείας είναι ιδανική για αυτά, ενώ ένα ποτήρι από φυσικό χυμό πορτοκάλι καθημερινά μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού τους σε ασβέστιο, λέει ο κ. Παπαμίκος.
Επομένως, διαπιστώνουμε πως η νηστεία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, όμως παρατηρούνται και μειονεκτήματα, αφού στερείται ο οργανισμός μας απαραίτητα συστατικά .
Ζωή Καρακόλη – Νικολέτα Καρακόλη
ΠΗΓΗ: http://www.clickatlife.gr/