Πώς θα βγω στην παραλία;

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Απρ• 30•16

Χωρίς τίτλο

ΔΙΑΙΤΑ Η ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ;

Πολλοί άνθρωποι  προβληματίζονται για την εξωτερική εμφάνισή τους ιδιαίτερα την εποχή του καλοκαιριού. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί πως η δίαιτα συχνά εφαρμόζεται όχι μόνο από ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν τα περιττά κιλά αλλά και από ανθρώπους που έχουν την ψευδαίσθηση της ανάγκης για δίαιτα. Όμως, συνέπεια της υπερβολικής δίαιτας είναι ο υποσιτισμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην νευρική ανορεξία, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν άσχημα αποτελέσματα.

Υποσιτισμός είναι η λήψη λιγότερης τροφής από την κανονική ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην τρέφεται καλά ο οργανισμός και να μην αναπτύσσεται ομαλά το σώμα, η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Η μειωμένη πρόσληψη τροφής έχει αρνητικές επιπτώσεις που επηρεάζουν όλο τον οργανισμό. Τα αρνητικά συμπτώματα που βιώνει ένα άτομο όταν ξεκινήσει την προσπάθεια να φάει παραπάνω οφείλονται στον υποσιτισμό (π.χ. φούσκωμα). Η προσωπικότητα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου επηρεάζονται άμεσα από το τι τρώει. Οι επιπτώσεις της μειωμένης πρόσληψης τροφής είναι επικίνδυνες. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός και ξεχωριστός, όμως αυτό είναι απλά η φωνή της διατροφικής διαταραχής, η οποία επίσης σε κάνει δυστυχισμένο και κουρασμένο. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής σε παγιδεύει μέσα στο διατροφικό πρόβλημα, αυξάνοντας τις εμμονές και τις προκαταλήψεις σχετικά με το φαγητό και την εικόνα του σώματος.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία των μυών και κόπωση. Οι μύες του σώματος φαίνεται να φθίνουν και το άτομο μπορεί να μείνει χωρίς επαρκή δύναμη για να πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται κούραση όλη μέρα και έλλειψη ενέργειας. Επίσης, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αναιμία που προκαλείται από τον υποσιτισμό.
  • Αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις.
  • Ευερεθιστότητα και ζαλάδα.
  • Ξηρό δέρμα και ξηρά μαλλιά.
  • Ορισμένοι ασθενείς πάσχουν από επίμονη διάρροια ή μακρόχρονη δυσκοιλιότητα.
  • Η περίοδος μπορεί να μην είναι κανονική ή να διακοπεί εντελώς σε γυναίκες που δεν τρέφονται επαρκώς.
  • Η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη στον υποσιτισμό. Αυτή μπορεί να είναι αιτία όσο και επίπτωση του υποσιτισμού.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μειώνονται και εξαφανίζονται όταν το άτομο ξεκινήσει να τρώει φυσιολογικά και αποκτήσει ένα υγιές σωματικό βάρος.

Προσαρμοσμένο από Fairburn, CG, Cognitive Behaviour Therapy & Eating Disorders Guildford Press 2008 για το National Center for Eating Disorders

 

Νικολέτα Καρακόλη – Ζωή Καρακόλη

 

ΠΗΓΗ: http://www.news-medical

Σχολιάστε

Top