δούρειος ίππος

ΑΠΟ: ΜΑΝΔΗΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Απρ• 19•16

Dourios-Ippos-3

Από την Ηλιάνα Παπαμιχάλη

    Ο Δούρειος Ίππος (δούρειος=ξύλινος) στην ελληνική μυθολογία είναι μια κατασκευή εμπνευσμένη από τον Οδυσσέα, ένα ξύλινο άλογο-κρύπτη. Σκοπός του Οδυσσέα ήταν να παραπλανηθούν οι Τρώες και να το εκλάβουν ως δώρο και ως δείγμα καλής θελήσεως και ειρήνης από τους Αχαιούς.

     Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια κατασκευή που έκρυβε εντός της τους γενναιότερους των Αχαιών με επικεφαλής τον Οδυσσέα και μαζί τους τον κατασκευαστή του αλόγου Επειό. Ο υπόλοιπος στρατός, προκειμένου να πείσει τους Τρώες για την αναχώρησή του βάζει φωτιά στο στρατόπεδο και τις εγκαταστάσεις του, επιβιβάζεται στα πλοία και κρύβεται στην Τένεδο για να μην είναι ορατός από την Τροία. Οι Τρώες πεπεισμένοι από τον κατάσκοπο των Αχαιών, Σίνωνα και βλέποντας την επιγραφή, (Ἕλληνες, Ἀθηνᾷ χαριστήριον) θέλουν να φέρουν το ξόανο εντός των τειχών της πόλης. Στην απόφαση αντιστέκεται ο Λαοκόων, που γνωρίζει ως μάντης ότι ο ίππος είναι τέχνασμα των Αχαιών και προοιωνίζει τον χαμό της Τροίας. Τον Λαοκόοντα και έναν από τους γιους του καταβροχθίζουν δύο φίδια σταλμένα από τον Απόλλωνα που έρχονται από τη θάλασσα. Οι Τρώες διασκεδάζουν, θεωρώντας ότι η πολύχρονη δοκιμασία τελείωσε και πέφτουν σε ύπνο βαθύ. Οι κρυμμένοι Αχαιοί την ώρα που ανέτειλε η Σελήνη  βγαίνουν από το άλογο, ανοίγουν τις πύλες για τα στρατεύματα που είχαν κρυφτεί στην Τένεδο και  ξεκινά η λεηλασία  της πόλης.

   Η έκφραση Δούρειος Ίππος σήμερα υποδηλώνει  είσοδο με τέχνασμα, δόλο και πονηρία. Ενώ  στον τομέα της πληροφορικής ο δούρειος ίππος (trojan horse ή απλά trojan) είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή του άλλα κακόβουλα προγράμματα.

ΠΗΓΗ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%8A%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82

 

Σχολιάστε

Top