Στα βήματα του Ερατοσθένη

Για Τρίτη συνεχή χρονιά, όλοι οι συμμετέχοντες στο περιοδικό του σχολείου μας «το computerάκι» με πολύ κέφι και διάθεση βαλθήκαμε να πραγματοποιήσουμε το πείραμα του Ερατοσθένη. Αυτή τη φορά με την επιλογή ενός εντυπωσιακού σημείου που δεσπόζει στις Κυκλάδες καθώς είναι το ψηλότερο σημείο τους (1004μ) και με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας που απαθανάτισε την περιοδεία μας εκεί αφού με την ευγενή προσφορά συντοπίτη μας ένα σύγχρονο ελικοπτεράκι ήρθε να δέσει με το ‘’computerάκι μας.

DSC02776
Στην ‘’κορυφή του Ζα’’, ή όρος Διός Μηλωσίου ονομασία που πηρέ από το Δία τον πρώτο των αρχαίων θεών κατευθυνθήκαμε οι ‘’computerάκιδες’’ με σκοπό να πραγματοποιήσουμε το πείραμα του Ερατοσθένη. Για να θυμηθούμε όλοι το πείραμα έχει να κάνει με την μέτρηση της περιμέτρου της Γης και την απόδειξη της σφαιρικότητας της, συγκεκριμένα στις 21/3 όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στον Ισημερινό και ξέροντας την απόσταση του σημείου όπου γίνεται το πείραμα από τον Ισημερινό, χρησιμοποιούμε τη γωνία που σχηματίζει ο ήλιος εκεί και με δεδομένο ότι η Γη είναι 360 μοίρες βρίσκουμε την περίμετρο της γης μέσω της μεθόδου των τριών.

Έπειτα από μια ενδιαφέρουσα ανάβαση γεμάτη ανυπομονησία για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής φτάσαμε και ξεκινήσαμε την πραγματοποίηση του πειράματος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Χωριστήκαμε σε 3 ομάδες οι οποίες προσπαθήσαμε να βρούμε επίπεδο σημείο και αφού αλφαδιάσαμε ξύλο που χρησιμοποιήθηκε μετρήσαμε τη σκιά του. Μετά όταν κατεβήκαμε τελειοποιήσαμε το πείραμα με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω. Συνεργαστήκαμε και με άλλα σχολεία που πραγματοποίησαν το ίδιο πείραμα τα οποία είναι : Το γυμνάσιο Μοχού Ηρακλείου Κρήτης , το Constantine Cantacuzino ( εθνικό κολλέγιο ) και το τρίτο Γυμνάσιο Κομοτηνής η μέτρηση που κάναμε εμείς έβγαλε την Γη με περίμετρο 40.063χλμ ενώ η πραγματική περίμετρος είναι 40.075χλμ έχοντας απόκλιση μόλις 0,03 %.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η ημέρα ήταν φανταστική, η εμπειρία πρωτόγνωρη, μαθητές και καθηγητές ευγνώμονοι στον Ξένιο Δία που ενέπνευσε με τις θεϊκές του δυνάμεις την πραγματοποίηση του πειράματος. Ένα τόσο παλιό πείραμα επαληθεύεται χιλιάδες χρόνια μετά αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος .

DSC02786_2

Λεόντιος Β.

Σχολιάστε

Top