Στήλη: Επικαιρότητα

Πρώτοι σε Διαγωνισμό Φωτογραφίας

Το Λύκειο Τραγαίας και το περιοδικό μας στην πρώτη θέση του φωτογραφικού διαγωνισμού που έγινε στο πλαίσιο του Πειράματος του Ερατοσθένη 2016:http://goo.gl/KmpCcM.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν.

Ημερίδα: Πως συνδέονται Φιλοσοφία, Μαθηματικά, Πληροφορική

Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Εννοιολογικές συγκλίσεις ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα: Φιλοσοφία, Μαθηματικά και Πληροφορική» πραγματοποίησε η Σχολική Σύμβουλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Δεληκάρη Παρασκευή, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Λυκείου Τραγαίας: Μαρίας Βαλάκη, (φιλόλογος), Μαρίας Καλτσά (φιλόλογος), Πέτρου Κουτρούλη (εκπαιδευτικός πληροφορικής) και Γιάννη Μελισσουργού (μαθηματικός).

Αυτό που έκανε την ημερίδα να ξεχωρίσει ήταν το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν οι μαθητές, καθώς οι ίδιοι παρουσίασαν αποτελέσματα των εργασιών τους. Προσέγγισαν διαθεματικά τα τέσσερα γνωστικά αντικείμενα και με έναν αυθόρμητο τρόπο μέσα από την εφηβική ματιά έκλεψαν την παράσταση.

Υπό την καθοδήγηση των καθηγητών-επιμορφωτών «εκτέθηκαν» στο επιστημονικό κοινό και εντυπωσίασαν!
Μέσα από τις εργασίες τους φάνηκαν οι καινοτόμες διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν και ομαδοσυνεργατικός τρόπος διδασκαλίας. Οι μαθητές παρουσίασαν power point, video, γραπτά κείμενα, καλλιτεχνικά έργα και προφορική κατάθεση ιδεών στα πλαίσια μιας εικονικής τάξης.

Συσχέτισαν τις μελέτες τους με την τέχνη, αφού στο θέμα για τον Καζαντζάκη εμπνεύστηκαν από τον Αλέξη Ζορμπά για να γράψουν παραδοσιακά δίστιχα, να ζωγραφίσουν αλλά και να χορέψουν το παγκοσμίως γνωστό συρτάκι από την ομώνυμη ταινία. Συνέδεσαν την φιλοσοφία και την πληροφορική, συγκρίνοντας τεχνητή και ανθρώπινη νοημοσύνη και αξιοποίησαν τη λογική ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και την πληροφορική. Τέλος παρουσίασαν το ηλεκτρονικό περιοδικό του Γενικού Λυκείου Τραγαίας το computerάκι.

lykeio_tragaias_imerida_06

Να σημειωθεί ότι η επιμορφωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου στο χώρο του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου και τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ήταν τα εξής:

• «Η Παρηγορία της Φιλοσοφίας» (Μαρία Βαλάκη, φιλόλογος εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)
• «Αναζητώντας φιλοσοφικές αλήθειες με το «Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη» (Μαρία Καλτσά, φιλόλογος εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)
• «Ανθρώπινες Μηχανές… Τεχνητοί Άνθρωποι» (Πέτρος Κουτρούλης, εκπαιδευτικός Πληροφορικής του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)
• «Από τη Λογική του Αριστοτέλη στη Λογική των Μαθηματικών και της Πληροφορικής» (Γιάννης Μελισσουργός, μαθηματικός εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)

Τέλος πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα «Προς μια διαθεματική Λογική;» από τη Σχολική Σύμβουλο Παρασκευή Δεληκάρη.
lykeio_tragaias_imerida_04

 

1ο Πανηγύρι Επιστημών Νάξου!

Την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο πολιτιστικό κέντρο (πρώην Σχολή Ουρσουλινών) στο κάστρο την Νάξου όπου εκεί διεξαγόταν το 1° Πανηγύρι Επιστημών Νάξου. Αυτό είχε άξονα τις Φυσικές Επιστήμες ( αστροφυσική, φυσική, χημεία, τεχνολογία , γεωλογία, ιατρική) και επίσης είχε σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές αλλά και τους ενήλικες για διάφορα θέματα τα οποία θα τους φέρουν πιο κοντά με τις φυσικές επιστήμες και επιπλέον να συμπληρώσει , να αναδείξει και να προσφέρει επιπλέον εκλαϊκευμένη γνώση και εμπειρία σε αυτούς.
Τα παιδιά του σχολείου μας χωριστήκαμε σε ομάδες( ανά τμήμα) και :

  • Γνωρίσαμε τις βασικές κατηγορίες των πετρωμάτων και δημιουργήσαμε τα δικά μας ιζηματογενή πετρώματα σε στρώσεις με απλά υλικά.
  • Γνωρίσαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα ηφαίστειο και παρακολουθήσαμε μια προσέγγιση ομαλής έκρηξης ηφαιστείου με απλά υλικά ( ξύδι, σόδα, σαπούνι και χρώμα ζαχαροπλαστικής).
  • Πραγματοποιήσαμε εικονικές πτήσεις πάνω από την Νάξο του 1988 και 1960 με στερεοσκοπικές παρατηρήσεις αεροφωτογραφιών.
  • Πραγματοποιήσαμε , στον υπολογιστή , γεωλογικές εφαρμογές που αφορούν σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις επί τόπου.
  • Πειραματιστήκαμε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και παρακολουθήσαμε ορισμένα δείγματα ρομποτικής
  • Ενημερωθήκαμε για τον μηχανισμό των αντικυθήρων .

69929

69939

69938

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Τα παιδιά το ευχαριστηθήκαμε πολύ καθώς μέσα από αυτό μάθαμε καινούρια πράγματα όσον αφορά τις επιστήμες και επίσης συζητήσαμε με διάφορους επιστήμονες για πολλά και διάφορα θέματα.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως την καταστροφή του περιβάλλοντος ή τον εθισμό στο διαδίκτυο και κατ’ επέκταση τη συρρίκνωση της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά της τεχνολογίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζημιά που προκαλεί. Αρκεί να αναλογιστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας δίχως τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Πώς θα επιβιώναμε στην κοινωνία του 21ου δίχως διαδίκτυο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή; Πώς θα επικοινωνούσαμε δίχως τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο; Πώς θα ζούσαμε χωρίς τον ηλεκτρισμό; Αυτά τα επιτεύγματα στις μέρες μας θεωρούνται δεδομένα. Η ζωή, όμως, δίχως αυτά θα ήταν αβίωτη.

2

Η τεχνολογία, λοιπόν, έχει πολλά οφέλη. Ο τεχνολογικός πολιτισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των επιστημών. Η πρόοδος της Ιατρικής, της Χημείας, της Βιοτεχνολογίας έχει οδηγήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών, στη δημιουργία νέων φαρμάκων και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Επίσης, η τεχνολογία με την εισαγωγή της μηχανής στην παραγωγική διαδικασία όχι μόνο δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αλλά αύξησε και τον όγκο της παραγωγής. Αφθονία αγαθών και προϊόντων, που βρίσκονται στη διάθεση του σύγχρονου ανθρώπου, αναβαθμίζουν τη ζωή του σε μεγάλο βαθμό. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι και οι συνθήκες εργασίας βελτιώθηκαν αρκετά. Περιορίστηκε ο σωματικός κάματος και, ταυτόχρονα, μειώθηκε το ωράριο των εργαζομένων. Οι εργασίες του αγρότη, για παράδειγμα ήταν πολύ πιο επώδυνες τον προηγούμενο αιώνα. Σήμερα, χάρη στα εξελιγμένα γεωργικά μηχανήματα είναι αρκετά πιο εύκολες.
Εκτός, όμως, από τις συνθήκες εργασίας σημαντική είναι η συμβολή της τεχνολογικής ανάπτυξης και στην οικονομία. Με την κατασκευή υποδομών μεταφοράς, σιδηροδρομικών σταθμών, αεροδρομίων και αυτοκινητόδρομων το εμπόριο άνθισε και δημιουργήθηκε μια παγκόσμια αγορά με ακμάζουσα οικονομία. Ακόμη, ο τεχνολογικός πολιτισμός οδήγησε στην ευκολότερη μετάδοση της γνώσης. Με τη δημιουργία του διαδικτύου, της κεντρικής πλατείας του παγκόσμιου χωριού, στο οποίο ζούμε, η γνώση μεταδίδεται και φτάνει ανεμπόδιστα σε δισεκατομμύρια δέκτες. Επιπλέον, η ένταξη της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει οδηγήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι διαδραστικοί πίνακες και το διαδίκτυο μπορούν να γίνουν όπλα στα χέρια μαθητών και καθηγητών, που θέλουν να κατακτήσουν την πραγματική γνώση.

1

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική είναι η προσφορά του τεχνολογικού πολιτισμού στον τομέα της μετάδοσης των πληροφοριών. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, τύπος, δηλαδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χάρη στην τεχνολογία, βρίσκονται στη διάθεση αυτών που επιθυμούν να μάθουν την αλήθεια. Τέλος, η τεχνολογία έχει οδηγήσει και στην ανάπτυξη μεγάλων επικοινωνιακών δυνατοτήτων. Από το τηλέφωνο μέχρι την τηλεδιάσκεψη (Skype, Teamviewer) και από τα SMS μέχρι τα email υπάρχει πληθώρα επιλογών γι’ αυτόν που θέλει να έλθει σε επαφή με τον φίλο ή τον συνεργάτη του, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πόσο έχει συμβάλλει η τεχνολογία στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων. Η ένταξή της στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης, της εργασίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της επικοινωνίας, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας έχει επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα. Έχει, φανερά οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου.

Σταμάτης Β.

Στα βήματα του Ερατοσθένη

Για Τρίτη συνεχή χρονιά, όλοι οι συμμετέχοντες στο περιοδικό του σχολείου μας «το computerάκι» με πολύ κέφι και διάθεση βαλθήκαμε να πραγματοποιήσουμε το πείραμα του Ερατοσθένη. Αυτή τη φορά με την επιλογή ενός εντυπωσιακού σημείου που δεσπόζει στις Κυκλάδες καθώς είναι το ψηλότερο σημείο τους (1004μ) και με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας που απαθανάτισε την περιοδεία μας εκεί αφού με την ευγενή προσφορά συντοπίτη μας ένα σύγχρονο ελικοπτεράκι ήρθε να δέσει με το ‘’computerάκι μας.

DSC02776
Στην ‘’κορυφή του Ζα’’, ή όρος Διός Μηλωσίου ονομασία που πηρέ από το Δία τον πρώτο των αρχαίων θεών κατευθυνθήκαμε οι ‘’computerάκιδες’’ με σκοπό να πραγματοποιήσουμε το πείραμα του Ερατοσθένη. Για να θυμηθούμε όλοι το πείραμα έχει να κάνει με την μέτρηση της περιμέτρου της Γης και την απόδειξη της σφαιρικότητας της, συγκεκριμένα στις 21/3 όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στον Ισημερινό και ξέροντας την απόσταση του σημείου όπου γίνεται το πείραμα από τον Ισημερινό, χρησιμοποιούμε τη γωνία που σχηματίζει ο ήλιος εκεί και με δεδομένο ότι η Γη είναι 360 μοίρες βρίσκουμε την περίμετρο της γης μέσω της μεθόδου των τριών.

Έπειτα από μια ενδιαφέρουσα ανάβαση γεμάτη ανυπομονησία για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής φτάσαμε και ξεκινήσαμε την πραγματοποίηση του πειράματος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Χωριστήκαμε σε 3 ομάδες οι οποίες προσπαθήσαμε να βρούμε επίπεδο σημείο και αφού αλφαδιάσαμε ξύλο που χρησιμοποιήθηκε μετρήσαμε τη σκιά του. Μετά όταν κατεβήκαμε τελειοποιήσαμε το πείραμα με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω. Συνεργαστήκαμε και με άλλα σχολεία που πραγματοποίησαν το ίδιο πείραμα τα οποία είναι : Το γυμνάσιο Μοχού Ηρακλείου Κρήτης , το Constantine Cantacuzino ( εθνικό κολλέγιο ) και το τρίτο Γυμνάσιο Κομοτηνής η μέτρηση που κάναμε εμείς έβγαλε την Γη με περίμετρο 40.063χλμ ενώ η πραγματική περίμετρος είναι 40.075χλμ έχοντας απόκλιση μόλις 0,03 %.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η ημέρα ήταν φανταστική, η εμπειρία πρωτόγνωρη, μαθητές και καθηγητές ευγνώμονοι στον Ξένιο Δία που ενέπνευσε με τις θεϊκές του δυνάμεις την πραγματοποίηση του πειράματος. Ένα τόσο παλιό πείραμα επαληθεύεται χιλιάδες χρόνια μετά αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος .

DSC02786_2

Λεόντιος Β.

Εκπαιδευτική επίσκεψη

Στις 19 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε την εκπαιδευτική μας εκδρομή στα πλαίσια του περιοδικού. Συμμετείχε η φετινή συντακτική ομάδα του περιοδικού ( 15 μαθητές πρώτης και δευτέρας Λυκείου) με τη συνοδεία των καθηγητών μας κ. Πέτρο Κουτρουλη και κ. Γιάννη Μελισσουργό.

Φέτος προορισμός μας ήταν η Χώρα της Νάξου. Φτάνοντας εκεί κατευθυνθήκαμε στο Δημαρχείο όπου συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Σιδερή, υπεύθυνο Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων του Δήμου Νάξου. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε :

  • για την Οπτική Ίνα που ο Δήμος μας έχει περάσει στη Χώρα της Νάξου και τις εφαρμογές αυτής.
  • για τις κεραίες ασύρματου διικτύου που έχουν τοποθετηθεί στα χωριά αλλάκαι στις Μικρές Κυκλάδες και προσφέρουν δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε ντόπιους και επισκέπτες
  • για το Σύζευξις
  • για τους μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και Μετεωρολογικά δεδομένα.

3     2

Μετά από αυτή την ενδιαφέρουσα ενημέρωση και αφού λύθηκαν αρκετές απορίες μας πάνω σε όλες αυτές τις εφαρμογές κατευθυνθήκαμε προς την παραλία  όπου είχαμε συνάντηση με την κ. Δανάη Μαύρου, υπεύθυνη της ηλεκτρονικής τοπικής εφημερίδας cycladesvoice και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε θέματα δημοσιογραφίας και ζωής

1

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Πορτάρα όπου πραγματοποιήσαμε το Πείραμα του Ερατοσθένη  αλλά και την μέτρηση του ύψους της Πορτάρας  !!!

Στο τέλος της εκδρομής  είμασταν όλοι πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε τόσες πληροφορίες για τις Νέες Τεχνολογίες και τη δημοσιογραφία αλλά και να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας στη Γεωμετρία.

Ελπίζουμε και του χρόνου στη συνέχιση του περιοδικού με ακόμα καλύτερα άρθρα και περισσότερες εκπαιδευτικές επισκέψεις!

Η εκδρομή μας έγινε άρθρο σε sites, όπως ::

cycladesvoice:    http://www.cycladesvoice.gr/?aid=49841

zougla.gr:   http://www.zougla.gr/greece/article/ma8ites-metrisan-to-ipsos-tis-portaras

inews.gr:  http://www.inewsgr.com/more/20/mathites-metrisan-to-ypsos-tis-portaras.htm

cytoday:  http://cytoday.eu/index.php?id=17&nid=3101177

 

Μία συνάντηση με την Δανάη Μαύρου

Στις 19 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Χώρα της Νάξου. Εκέι τα μέλη του ηλεκτρονικού περιοδικού «το computerάκι >> συνάντησαμε και πήραμε συνέντευξη από την δημοσιογράφο κα Δανάη Μαύρου που είναι διαχειρίστρια του ειδησιογραφικού ιστότοπου Cyclades Voice (www.cycladesvoice.gr).

Η κυρία Δανάη Μαύρου μας είπε πως η πρώτη της επαφή με το διαδίκτυο ήταν η ασχολία της με παιχνίδια ενώ όταν πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική εφημερίδα στόχευε σε ένα βαθμό να προωθήσει τη Νάξο .

Για την ηλεκτρονική εφημερίδα μας δήλωσε ότι η συντήρηση της αποτελεί ένα κοπιαστικό επάγγελμα για κάποιον ο οποίος επιδιώκει την επιτυχία και την καλύτερη απόδοση σε αυτό που επιλέγει να κάνει . Πράγματι η ίδια καταφέρνει να έχει υψηλά αποτελέσματα όσον αφορά τις επισκέψεις της εφημερίδας της  καθώς και να λαμβάνει θετικές και αξιόλογες κριτικές .

Υποστήριξε πως  βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας είναι η συνεχής αναζήτηση της εγκυρότητας για τα άρθρα, η ανεξαρτησία, η κρίση δικαίου και η καλή πένα …

Θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε καταρχήν που δέχτηκε την πρόσκληση μας και επιπλέον για τις συμβουλές και τις οδηγίες που στοχεύουν και στην επιτυχία του δικού μας ηλεκτρονικού περιοδικού το οποίο βέβαια έχει ένα συγκεκριμένο θέμα : τα μαθηματικά και την πληροφορική . Χαρήκαμε για τη γνωριμία καθώς και για την καινούργια εμπειρία που αποκτήσαμε !!!

Πείραμα Ερατοσθένη 2015

Στις 19/03/15 πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής το Πείραμα του Ερατοσθένη.

 

Ο Ερατοσθένης παρατήρησε οτι κάποια μέρα του χρόνου (21 Μαρτίου) ο ήλιος έπεφτε κάθετα στη γη και εκμεταλευόμενοι αυτό το γεγονός απέδειξε οτι η γη είναι σφαιρική και με τη βοήθεια ενός ξύλου επιχείρησε να υπολογίσει την περίμετρο της γης.

 

Έτσι και εμείς στις 12.25 όπου ο ηλιος ήταν κάθετος στον ισημερινό, όπως συνέβη και με τον Ερατοσθένη, πήγαμε στην Πορτάρα και προσπαθήσαμε να κανουμε το ίδιο πείραμα. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και κάθε μία έκανε το πείραμα ξεχωριστά. Πήραμε ένα ξύλο και χρησιμοποιώντας το αλφάδι το τοποθετήσαμε κάθετα. Έπειτα με το μέτρο μετρήσαμε τη σκιά του βρίσκοντας κάθε φορά περίπου τα ίδια νούμερα, τα οποία σημειώσαμε σε μπλοκάκι  και κυμαίνονταν από 73-78cm. Μετά από υπολογισμούς και σε σχέση με την απόστασή μας από τον Ισημερινό υπολογίσαμε την περίμετρο της Γης με πολύ μεγάλη προσέγγιση (40112 χλμ.- ενώ η πραγματική είναι 40075!)

Αργότερα μετρήσαμε όλοι μαζί τη σκιά της Πορτάρας και βρήκαμε ότι ήταν περίπου 6m. Μετά κάθε ομάδα συμπλήρωσε ένα φύλλο εργασίας. Με τη βοήθεια του Πυθαγορείου Θεωρήματος υπολογίσαμε τη γωνία μεταξύ του σημείου, στο οποίο βρισκόμασταν, του Ισημερινού στο νοητό τρίγωνο με κορυφή το κέντρο της γης. Έτσι με απλή μέθοδο των τριών και γνωρίζοντας την απόστασή μας από τον Ισημερινό, υπολογίσαμε την περίμετρο της γης. Οι μετρήσεις μας ήταν ικανοποιητικές σε μεγάλο βαθμό (καλύτερες και από του Ερατοσθένη :). Επίσης αξιοποιώντας την ομοιότητα τριγώνων υπολογίσαμε το ύψος της Πορτάρας, που σύμφωνα με τις μετρήσεις μας είναι 7,5-8m.

 

3/14/15 9:26

pi2Για όσους δεν το ξέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες (και λίγο στον Καναδά: http://goo.gl/EnFjrr) δεν γράφουν τις ημερομηνίες όπως εμείς μέρα/μηνας αλλά με την μορφή μήνας/μέρα. Έτσι, για παράδειγμα στις 28 Φεβρουαρίου εμείς θα γράψουμε  28/2 ενώ εκεί 2/28.

Έτσι φτάνουμε στην σημερινή μέρα: 14 Μαρτίου. Με το δικό τους σύστημα γράφουν 3/14 και γι” αυτό έχουν αφιερώσει την μέρα αυτή στο π, το γνωστό 3,14…, τον άρρητο αριθμό που προκύπτει από την διαίρεση της περιφέρειας ενός κύκλου με την διάμετρό του.

Όμως φέτος, και συγκεκριμένα σήμερα το πρωί και πιο συγκεκριμένα στις 9:26, η ημερομηνία και η ώρα ταίριαζαν και με τα επόμενα ψηφία του π. Δείτε:

3/14/15 9:26 … π = 3.1415926…

Θέλετε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια; Αυτή την είχαμε στις 9:26 και 53 δευτερόλεπτα. Δείτε:

3/14/15 9:26:53 … π = 3.141592653…

Αυτό θα ξανασυμβεί σε 100 χρόνια για όσους χρησιμοποιούν το αμερικάνικο σύστημα ημερομηνίας.

Για μας εδώ ίσως αρκεί να περιμένουμε μέχρι τις 31/4/15, ώρα 9:26 και 53 δευτερόλεπτα.

Στο μεταξύ διαβάστε ένα παλαιότερο άρθρο μας για το π: https://schoolpress.sch.gr/macs/?p=114 καθώς και το άρθρο «Ιστορίες για το Πι» του περιοδικού deltahacker.

Το πείραμα του Ερατοσθένη

 

Στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποιήσαμε στο Φιλώτι  υλοποιήσαμε το πείραμα  του Ερατοσθένη.

 

 

Οι μαθητές χωρισμένοι  σε ομάδες των 3-4 ατόμων διαθέτοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό(υποδεκάμετρα, ξυλάκια κ.λ ) μέτρησαν την σκιά που δημιουργούσε στο έδαφος ο ήλιος, μεταξύ 12:00-12:30. οι μετρήσεις μεταφέρθηκαν σε φύλλο εργασίας και υπολογίστηκε το μήκος της γης σε σχέση με την απόσταση από τον ισημερινό με ποσοστό λάθους  περίπου στο 1%.

Το παραπάνω πείραμα εντάχθηκε στην δράση <<Eratosthenes experiment 2014>>  στα πλαίσια της οποίας ανταλλάξαμε τα δεδομένα από τις δικές μας μετρήσεις με σχολεία του εξωτερικού  και υπολογίσαμε την περίμετρο και την ακτίνα της γης σε σχέση με την απόσταση μας από αυτά.

 

Top