Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως την καταστροφή του περιβάλλοντος ή τον εθισμό στο διαδίκτυο και κατ’ επέκταση τη συρρίκνωση της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά της τεχνολογίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζημιά που προκαλεί. Αρκεί να αναλογιστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας δίχως τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Πώς θα επιβιώναμε στην κοινωνία του 21ου δίχως διαδίκτυο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή; Πώς θα επικοινωνούσαμε δίχως τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο; Πώς θα ζούσαμε χωρίς τον ηλεκτρισμό; Αυτά τα επιτεύγματα στις μέρες μας θεωρούνται δεδομένα. Η ζωή, όμως, δίχως αυτά θα ήταν αβίωτη.

2

Η τεχνολογία, λοιπόν, έχει πολλά οφέλη. Ο τεχνολογικός πολιτισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των επιστημών. Η πρόοδος της Ιατρικής, της Χημείας, της Βιοτεχνολογίας έχει οδηγήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών, στη δημιουργία νέων φαρμάκων και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Επίσης, η τεχνολογία με την εισαγωγή της μηχανής στην παραγωγική διαδικασία όχι μόνο δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αλλά αύξησε και τον όγκο της παραγωγής. Αφθονία αγαθών και προϊόντων, που βρίσκονται στη διάθεση του σύγχρονου ανθρώπου, αναβαθμίζουν τη ζωή του σε μεγάλο βαθμό. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι και οι συνθήκες εργασίας βελτιώθηκαν αρκετά. Περιορίστηκε ο σωματικός κάματος και, ταυτόχρονα, μειώθηκε το ωράριο των εργαζομένων. Οι εργασίες του αγρότη, για παράδειγμα ήταν πολύ πιο επώδυνες τον προηγούμενο αιώνα. Σήμερα, χάρη στα εξελιγμένα γεωργικά μηχανήματα είναι αρκετά πιο εύκολες.
Εκτός, όμως, από τις συνθήκες εργασίας σημαντική είναι η συμβολή της τεχνολογικής ανάπτυξης και στην οικονομία. Με την κατασκευή υποδομών μεταφοράς, σιδηροδρομικών σταθμών, αεροδρομίων και αυτοκινητόδρομων το εμπόριο άνθισε και δημιουργήθηκε μια παγκόσμια αγορά με ακμάζουσα οικονομία. Ακόμη, ο τεχνολογικός πολιτισμός οδήγησε στην ευκολότερη μετάδοση της γνώσης. Με τη δημιουργία του διαδικτύου, της κεντρικής πλατείας του παγκόσμιου χωριού, στο οποίο ζούμε, η γνώση μεταδίδεται και φτάνει ανεμπόδιστα σε δισεκατομμύρια δέκτες. Επιπλέον, η ένταξη της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει οδηγήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι διαδραστικοί πίνακες και το διαδίκτυο μπορούν να γίνουν όπλα στα χέρια μαθητών και καθηγητών, που θέλουν να κατακτήσουν την πραγματική γνώση.

1

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική είναι η προσφορά του τεχνολογικού πολιτισμού στον τομέα της μετάδοσης των πληροφοριών. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, τύπος, δηλαδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χάρη στην τεχνολογία, βρίσκονται στη διάθεση αυτών που επιθυμούν να μάθουν την αλήθεια. Τέλος, η τεχνολογία έχει οδηγήσει και στην ανάπτυξη μεγάλων επικοινωνιακών δυνατοτήτων. Από το τηλέφωνο μέχρι την τηλεδιάσκεψη (Skype, Teamviewer) και από τα SMS μέχρι τα email υπάρχει πληθώρα επιλογών γι’ αυτόν που θέλει να έλθει σε επαφή με τον φίλο ή τον συνεργάτη του, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πόσο έχει συμβάλλει η τεχνολογία στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων. Η ένταξή της στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης, της εργασίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της επικοινωνίας, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας έχει επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα. Έχει, φανερά οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου.

Σταμάτης Β.

Σχολιάστε

Top