Άλαν Τούρινγκ

Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Matheson Turing) γεννήθηκε στις  23 Ιουνίου 1912 και πέθανε στις 7 Ιουνίου 1954. Ήταν Βρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος. Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών ( χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930 ) αλλά και της τεχνικής νοημοσύνης (χάρη στη λεγόμενη δοκιμή Τούρινγκ την οποία πρότεινε το 1950 ως  έναν τρόπο να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.)

image002

Ασχολήθηκε με την επιστήμη της πληροφορικής που ασχολείται με τους  αλγόριθμους και  προσέδωσε στην ως τότε άτυπη έννοια του αλγόριθμου μέσω της λεγόμενης Μηχανής Τούρινγκ που σήμερα ονομαζεται υπολογιστής. Ακόμα, ο Τούρινγκ διατύπωσε από κοινού με τον Αλόνζο Τσερτς την περίφημη εικασία του, ευρέως αποδεκτή, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού είναι είτε ισοδύναμο είτε υποδεέστερο της Καθολικής Μηχανής Τούρινγκ. Επομένως με αυτήν περιγράφει τον ευρύτερο δυνατό υπολογιστή γενικού σκοπού δηλαδή ότι  είναι θεωρητικά ικανή να υπολογίσει ότι είναι δυνατό να υπολογιστεί αλγοριθμικά.

image003

Οι επιστημονικές συνεισφορές του Τούρινγκ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ δημόσια κατά τη διάρκεια της ζωής του επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη. Στο ΜπλέτσεΪ Παρκ (Bletchley Park), κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών  κωδικών της Ομάδας 8. Η ομάδα αυτή ήταν που ασχολήθηκε με την αποκωδικοποίηση της ναζιστικής γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου ήταν σημαντικός συμμετέχων στις προσπάθειες στο  ΜπλέτσεΪ Παρκ να αποκρυπτογραφήσουν τα γερμανικά μηνύματα. Η εργασία του Τούρινγκ κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του ’70, ακόμη και οι στενοί φίλοι του δεν την ήξεραν. Συνέβαλε με διάφορες μαθηματικές ιδέες για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων των συσκευών Enigma και Lorenz S

image004
Μετά τον Πόλεμο, σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο, όπως λεγόταν, και κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Η καταδίκη του Τούρινγκ για ομοφυλοφιλία του κατέστρεψε τη σταδιοδρομία. Μετά από μια δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με παρενέργειες όπως η ανάπτυξη στήθους. Το 1954 ο Τούρινγκ πέθανε από δηλητηρίαση από κυάνιο, προφανώς από ένα μήλο που άφησε μισοφαγωμένο και περιείχε κυάνιο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο θάνατός του ήταν σκόπιμος οπότε και θεωρήθηκε αυτοκτονία. Η μητέρα του, εντούτοις, επίμονα υποστήριξε ότι η κατάποση οφειλόταν στην απρόσεκτη αποθήκευση εργαστηριακών χημικών ουσιών του. Οι φίλοι του ισχυρίστηκαν ότι ο Τούρινγκ είναι πιθανό να είχε αυτοκτονήσει με αυτόν τον τρόπο, για να δώσει στη μητέρα του κάποια εναλλακτική αιτία για το θάνατο του.

image005
Το Βραβείο Τούρινγκ , η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της πληροφορικής από το 1966 κι έπειτα, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

Ελισαβετ Β.

Σχολιάστε

Top