Ένας υπέροχος άνθρωπος (A beautiful mind)

Η ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος βασίζεται στην ζωή του John Nash , ενός ιδιοφυούς μαθηματικού, που πάλευε για πάνω από 30 χρόνια με την σχιζοφρένεια.

Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (2001)

Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (2001)

Η ταινία ξεκινάει με τον Nash να γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο Princeton, για σπουδές στα μαθηματικά. Ο νέος έχει υψηλούς στόχος και προσπαθεί να βρει μία πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, πεπεισμένος ότι έτσι θα αποκτήσουν σημασία η ζωή και οι σπουδές του. Η έμπνευση του έρχεται καθώς μπλέκεται σε μία αντιπαράθεση με έναν φίλο του για το πώς θα προσεγγίσουν μία παρέα κοριτσιών. Η παρατήρηση του θα τον οδηγήσει σε μία από τις πιο σημαντικές εργασίες του, πάνω στην θεωρία των παιγνίων και θα καταφέρει να ανατρέψει μια οικονομική θεωρία 150 χρόνων. Έπειτα από αυτό του προσφέρεται ερευνητική θέση διδάκτορα στο ΜΙΤ.
Μερικά χρόνια αργότερα, εκεί θα συναντήσει τον William Parcher, o οποίος του αναθέτει να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα μέσα από περιοδικά και εφημερίδες που οι σοβιετικοί χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έχοντας βαρεθεί τα διδακτικά του καθήκοντα καταπιάνεται με την νέα του εργασία και αποκτά εμμονή με τους κώδικες. Στο μεταξύ θα ερωτευτεί μια φοιτήτρια, την Alicia Larde, την οποία τελικά παντρεύεται.

Με τον καιρό ο Nash, έχει πάθει ψύχωση με την «αποστολή» του, κλίνεται στον εαυτό του, φοβάται τους ανθρώπους καθώς πιστεύει ότι οι σοβιετικοί πράκτορες τον ακολουθούν και γίνεται καχύποπτος και εσωστρεφής. Ο Dr Rosen θα εισηγηθεί για την έγκληση του Nash σε ψυχιατρική κλινική, υποστηρίζοντας ότι ο Nash πάσχει από σχιζοφρένεια. Ο William Putcher, ένας φίλος του με την ανιψιά του και όλη η ιστορία με τους κώδικες και τους σοβιετικούς υπήρχε τελικά μόνο στο μυαλό του.

Ο Τζων Φορμπς Νας το 2006

Ο Nash έχοντας απογοητευτεί από τις παρενέργειες των φαρμάκων, σταματάει κρυφά την λήψη τους και οι παραισθήσεις επιστρέφουν. Σε μια κρίση θα ρίξει στο έδαφος την γυναίκα του και το παιδί του, για να τους προστατεύει από τον… William Parcher που επιχειρεί να τους σκοτώσει. Η γυναίκα του θα φύγει από το σπίτι παίρνοντας μαζί και το παιδί τους αλλά ο John θα την σταματήσει γιατί κατάφερε να ξεχωρίσει, κατά κάποιο τρόπο την φαντασία από την πραγματικότητα. Η Alicia μένει στο πλάι του και στηρίζει την απόφαση του να καταπολεμήσει την σχιζοφρένεια χωρίς φάρμακα, αλλά με την δύναμη του μυαλού του.
Μετά από χρόνια, ο Nash πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στην βιβλιοθήκη του Princeton, μαθαίνει να ζει με τις παραισθήσεις του και να τις αγνοεί και επιστρέφει στην διδασκαλία . Το 1994 τιμάται με βραβείο Nobel για το έργο του σχετικά με την θεωρία των παιγνίων.

Σχολιάστε

Top