ο θειος Πέτρος και η εικασία του Γκολντμπαχ

GKOLNTMPAXΤο βιβλίο ο θειος Πέτρος και η εικασία του Γκολντμπαχ του Απόστολου Δοξιάδη αποτελεί ένα αίνιγμα. Παρουσιάζει την σχέση του νεαρού συγγραφέα με τον αποτραβηγμένο από τον κόσμο μαθηματικό θείο του, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι κάθε άρτιος θετικός ακέραιος μεγαλύτερος του δύο μπορεί να γραφεί ως άθροισμα δύο πρώτων αριθμών, ένα διάσημο άλυτο πρόβλημα των μαθηματικών γνωστό ως η Εικασία του Γκόλντμπαχ.

 

Ο θειος Πέτρος ήταν το μαύρο πρόβατο για την οικογένεια του τον αποκαλούσαν ως <<αποτυχημένο της ζωής>>. Ο νεαρός ανιψιός –αφηγητής του βιβλίου- όμως ανακαλύπτει ότι κάποτε ήταν ένας ιδιοφυής μαθηματικός που αφιέρωσε την ζωή του στο να βρει την λύση της εικασίας Γκολνταμπαχ. Ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών.

 

Διαβάζοντας το βιβλίο παρακολουθούμε την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ του θείου και του ανιψιού, αλλά και των δυο με τα μαθηματικά. Είναι εύκολο και κατανοητό στην ανάγνωση ακόμη και από κάποιον που δεν ξέρει μαθηματικά, είναι ενδιαφέρον και ελκυστικό.Διαβαζεται ως ένα αστυνομικό διήγημα όπου ένα αίνιγμα περιμένει την εξιχνίασή του, διαβάζεται όμως και ως ένα ανάγνωσμα για τις βασικές αξίες της ζωής Σας το προτείνουμε να το διαβάσετε.

Δήμητρα Α.

Σχολιάστε

Top