Tα αστέρια της Βερενίκης

book

Με φόντο τις συνομωσίες αλλά και τους έρωτες  της Αυλής των Πτολεμαίων και με αφορμή το χρονικό της πρώτης μέτρησης της γης από τον Ερατοσθένη, ο Ντενί Γκετζ μας προσφέρει ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα που καθρεφτίζει την αστείρευτη ανάγκη του ανθρώπου για γνώση .

Αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα είναι το κατάλληλο μέσο για να ταξιδέψεις στο παρελθόν, στον 3ο αιώνα π.Χ.  Ο Γκετζ χάρη στην ζωντανή αφήγηση του σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι το τέλος της ιστορίας και μέσα από την παραστατική περιγραφή του σε εντάσσει στην Αίγυπτο των Πτολεμαίων και σου δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχεις στην πρώτη μέτρηση της γης από τον Ερατοσθένη . ο συγγραφέας σε βάζει ακόμη μέσα στο βασιλικό παλάτι  κι έτσι παίρνεις μία γεύση από τις χαρές ,τις λύπες, τις ίντριγκες ακόμη και τους φόνους που συνταράσσουν την βασιλική οικογένεια.

 

Η βασίλισσα Βερενίκη θυσιάζει τις χρυσές της μπούκλες στη θεά Ίσιδα για να γυρίσει ο άντρας της ζωντανός από την εκστρατεία.

Ένας μονάρχης, στο απόγειο της δύναμής του, που αναζητά τη γνώση στα βιβλία.

Κι ένας μαθηματικός πανεπιστήμονας και παιδαγωγός της βασιλικής οικογένειας που αναρωτιέται πόσο μεγάλη είναι η γη.

Έτσι ξεκινάει ένα περιπετειώδες ταξίδι κατά μήκος του Νείλου. Με αφορμή το χρονικό της πρώτης μέτρησης της Γης από τον Ερατοσθένη, ο Ντενί Γκετζ μας δίνει ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα που καθρεφτίζει την αστείρευτη ανάγκη του ανθρώπου για γνώση.

Φέρνει στο προσκήνιο τους έρωτες και τις δολοπλοκίες της βασιλικής Αυλής ενώ συνάμα αποκαλύπτει την ιδιοφυή μέθοδο που ακολούθησε ο Ερατοσθένης για να μετρήσει την περίμετρο της Γης.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και για αυτό το λόγο σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι και την τελευταία σελίδα. Είναι προφανές ότι όλοι οι χαρακτήρες του είναι προσεκτικά επιλεγμένοι , ο καθένας έχει το δικό του ρόλο μικρό ή μεγάλο και επηρεάζει ανάλογα τα γεγονότα. Άλλο ένα δείγμα του ταλέντου του συγγραφέα είναι ο τρόπος που καταφέρνει να εντάξει στο μυθιστόρημα πολλά στοιχεία για την ιστορία και τους μύθους της αρχαίας Αιγύπτου. Μεταφέροντας έτσι στον αναγνώστη πολλές και ενδιαφέρουσες γνώσεις. Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα μαθηματικά και κυρίως την γεωμετρία, με την βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέτρηση της της γης. Ο Γκετζ μέσα από το βιβλίο του εκφράζει την χρησιμότητα των μαθηματικών για την καθημερινή ζωή του ανθρώπου .

Πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο-αριστούργημα, ικανό να δώσει στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα όχι μόνο για την Αλεξάνδρεια την εποχή εκείνα όταν ήταν το κέντρο των γραμμάτων και της φιλοσοφίας, αλλά και για ολόκληρη την αρχαία Αίγυπτο.

 

ΠΗΓΗ: http://thalesandfriends.org/el/book/asteria-verenikis/

Σχολιάστε

Top