Το Πιάνο

Στιγμιότυπο 2017-12-07, 11.59.49 μμ

Από τη Μαρία Παλαιολόγου, μαθήτρια του Γ3 τμήματος Γυμνασίου.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

  • Ο όρος πιάνο (piano) προέρχεται από την ιταλική λέξη pianoforte.
    Η ονομασία του στα ελληνικά είναι «κλειδοκύμβαλο».
  • Η ιδέα της κατασκευής ενός μουσικού οργάνου που θα συγκεντρώνει πολλά άλλα μαζί, όπως η λύρα, η κιθάρα, η άρπα ή το τύμπανο ξεκίνησε τον 14ο μ. Χ. αιώνα.
  • Το πρώτο πιάνο οφείλεται στον Ιταλό Bartolomeo Cristofori.
  • Το μοντέρνο πιάνο, είναι ένα πλήρες όργανο που λειτουργεί με ένα σύνθετο αλλά ταυτόχρονα και αναλυτικό τρόπο, καθώς μας δίνει τόσο την αρμονική δομή του κάθε θέματος και τη ρυθμική έννοια του κάθε έργου, όσο και τις μελωδικές του φράσεις και μάλιστα, με την εντυπωσιακή δυνατότητα αυτοσχεδιασμού.

Στιγμιότυπο 2017-12-07, 11.54.47 μμ

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ…

Για δεκαετίες ήταν σύνηθες να υπάρχουν παλιά, μεγαλοπρεπή πιάνα στις γωνίες των σαλονιών για να ζωντανεύουν κάθε απόγευμα μετά το σχολείο. Σήμερα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς πολλά από αυτά τα πιάνα – τα πεντάλ και τα κλειδιά τους – έχουν ολόγυρά τους ιστούς αράχνης και σκόνη, ενώ στέκονται σιωπηλά. Το ενδιαφέρον πολλών παιδιών για το πιάνο εξασθενεί καθώς αυτά μεγαλώνουν και ξεχνιούνται πλέον σε άλλες δραστηριότητες. Έτσι ο ήχος του μουσικού οργάνου στο σπίτι – που ήταν τόσο αγαπητό και διαδεδομένο – καταλήγει μια νοσταλγική ανάμνηση…

Παρόλο που οι πωλήσεις των πιάνων μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, ο ρόλος του οργάνου στην κλασική και την τζαζ μουσική παραμένει σημαντικός, καθιστώντας το όργανο αναντικατάστατο. Και ενώ πολλά πιάνα σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμεύουν πλέον ως απλά έπιπλα, εξακολουθούν να είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλή ως πρώτα όργανα για τα παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε πως για να μάθει κανείς πιάνο απαιτείται χρόνος, υπομονή και επιμονή. Είναι το μουσικό όργανο που συνδεόταν και πάντα θα συνδέεται με το ωραίο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την αφοσίωση, τη συντροφικότητα αλλά και την αξία της σκληρής δουλειάς.  

Πηγή: https://www.irantousis.gr/01_TEXNOLOGIA_A!_TAKSIS/04_grapti_ergasia_a/25_piano.pdf

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Το Πιάνο"

Σχολιάστε

Top