Η Α΄ Γυμνασίου και η «Άτρακτος» για τους κινδύνους του διαδικτύου

διαδικτυο

Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας που υλοποιήθηκε στις 14-18/5/2018 στο Μουσικό Σχολείο, οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του σχολείου μας ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τους σύγχρονους εφήβους και ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς τους: το διαδίκτυο και τον εθισμό που αυτό πολύ συχνά προκαλεί.

Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν την ταινία «Παγιδευμένος στο διαδίκτυο», στη συνέχεια την ανέλυσαν με τη βοήθεια των ειδικών της «Ατράκτου» και συζήτησαν μεταξύ τους. Έτσι, διαπίστωσαν πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τους εφήβους και εργάστηκαν ομαδικά προκειμένου να βρουν τρόπους άμυνας απέναντι τους.

Τα συμπεράσματα και τις κυριότερες παρατηρήσεις τους εξέθεσαν στα παρακάτω κείμενα, τα οποία επιμελήθηκαν οι εκπρόσωποί τους μαθητές: Αντωνιάδης Δημήτρης, Βαρδακώστας Γιάννης, Γερμανός Παναγιώτης, Θεοδώρου Άννα-Μαρία, Καρανίκα Χριστίνα, Αθανασοπούλου Μύριαμ, Μπεϊνάς Άγγελος, Γώγου Δήμητρα, Καλαντζή Χρυσή, Αγγέλη Ασημίνα, Χατζ-Γιάχα Ιωσήφ, Λιάκου Ολυμπία, Παπαγεργίου Πελεγία, Παλαιολόγος Χρυσόστομος, Σκαμπαρδώνη Χριστέλλα, Μπίντα Δήμητρα, Σιδηρόπουλος Παύλος και  Σινωπίδου Άννα Μαρία.

διαδικτυο2                   διαδικτυο4

1η ομάδα: 

Ο άνθρωπος με τον εθισμό στο διαδίκτυο χάνει τον εαυτό του, το ενδιαφέρον του για τους γύρω του, δεν επικοινωνεί σωστά με τους άλλους, γίνεται οξύθυμος και επιθετικός, αποκόπτεται από την κοινωνία. Δεν αντιλαμβάνεται  τα λάθη του και δεν δέχεται παρατηρήσεις για την κατάστασή του. Επίσης, δεν ενδιαφέρεται για την  κοινωνική του ζωή και ασχολείται μόνο με το στοιχείο στο οποίο έχει εθιστεί. Λέει ψέματα σε όλους τους άλλους και εθίζεται όλο και περισσότερο.

Αλλά να θυμάστε: δεν υπάρχει μόνο x+y υπάρχει και ΨΥΧΗ

2η ομάδα:

Όποτε επιθυμείς να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και να σερφάρεις στο διαδίκτυο, πρέπει  να σκεφτείς τι κρύβεται από πίσω. Θυμήσου ότι υπάρχει περίπτωση να σε παρασύρουν διάφορα άτομα με αποτέλεσμα να χάσεις όλους σου τους φίλους. Καλό θα είναι να βάζεις όρια στη χρήση του έτσι, ώστε να μην εξαρτηθείς από μία οθόνη. Έχε στο νου σου να μην αφήσεις ένα άψυχο σώμα να σε αποκόψει από το σχολείο και από την οικογένειά σου αλλά και να καταστρέψει τα μελλοντικά σου σχέδια. Και μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλά ψεύτικα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία μάλλον θα τα αποδεχτείς χωρίς σκέψη. Μπορεί να ξεκινήσουν ως μία απλή φιλική συνομιλία, όμως αυτή ίσως εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη που θα θέλει να σε βλάψει σωματικά και πνευματικά. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/ή όταν χρησιμοποιείς το διαδίκτυο.

Προσοχή: Εάν εθιστείς σε κάποιο παιχνίδι, ζήτα βοήθεια από κάποια ειδική οργάνωση. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, ίσως να μην έχεις χάσει ακόμα τους ανθρώπους που σ’ αγαπάν έτσι, ώστε να καταφέρουν να σε ξαναφέρουν σε επαφή με το περιβάλλον και την κοινωνία.

 3η ομάδα:

  • Το διαδίκτυο μπορεί ταυτόχρονα να φανεί χρήσιμο και επικίνδυνο. Η υπερβολική χρήση του Η/Υ μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο διάφορα συναισθήματα και αντιδράσεις που μαζί με την εφηβεία προκαλούν εθισμό, απομόνωση, κατάθλιψη και αρνητική αλλαγή συμπεριφοράς.
  • Το διαδίκτυο είναι ένα δέντρο που τα περισσότερα κλαδιά του είναι οι επικίνδυνες εφορμογές που μπορεί να μας παρασύρουν. Το δέντρο ανθίζει και βγαίνουν καρποί που δεν ξέρουμε αν είναι καλοί ή κακοί. Αυτός είναι ο διαδικτυακός κόσμος.
  • Αποτέλεσμα αυτών των επικίνδυνων εφαρμογών είναι ο εθισμός που προκαλεί πλήρη εξάρτηση από αυτό, αρνητική συμπεριφορά και προβλήματα στον ψυχικό και κοινωνικό κόσμο του ανθρώπου. Η καταπολέμηση του εθισμού γίνεται με τον περιορισμό και την αυτοσυγκράτησή μας.

 4η ομάδα:

Το διαδίκτυο όπως όλοι γνωρίζουμε είναι κάτι εθιστικό και αφορά και τα παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών. Είναι μία απασχόληση για τους μαθητές πέρα από τα μαθήματα. Όμως δεν είναι όλα σε αυτό αληθινά αλλά εικονικά. Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί, με τους γονείς ή κηδεμόνες μας, να ξεπεράσουμε τον εθισμό όταν αυτός προκύπτει ή τις όποιες δυσκολίες.

Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης και απεξάρτησης από το διαδίκτυο είναι: 1. Να βάζεις όριο στον χρόνο που το χρησιμοποιείς και να σέβεσαι αυτό το όριο. 2. Αν έχεις κάποιον γνωστό που έχεις την εντύπωση ότι έχει εθιστεί τότε πρέπει να ενημερώσεις άμεσα κάποιον ειδικό.

Μην ξεχνάτε ότι το διαδίκτυο δεν είναι η ζωή μας, είναι μία εικονική πραγματικότητα!

διαδικτυο3

Εικόνες από το σχολικό βιβλίο Πληροφορικής, Α΄ Γυμνασίου, ΟΕΔΒ

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Η Α΄ Γυμνασίου και η «Άτρακτος» για τους κινδύνους του διαδικτύου"

Σχολιάστε

Top