Από τη Β΄ Γυμνασίου και την «Άτρακτο»: Μαθαίνω να αποδίδω αξία στον εαυτό μου – Είμαι ελεύθερος

ελευθερια

Το πρόγραμμα της «Ατράκτου» «Μαθαίνω να αποδίδω αξία στον εαυτό μου – Είμαι ελεύθερος» (Προστατευτικοί Παράγοντες) πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας στο σχολείο μας. Μέσα από αυτό, οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου προβληματίστηκαν ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από συζήτηση και ομαδική εργασία, να εκφράσουν τις ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με την αυτοεκτίμηση, την αποδοχή και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Όλα αυτά πάντα με την καθοδήγηση των ειδικών του κέντρου πρόληψης «Άτρακτος».

Εμπνεόμενοι από τα πρόγραμμα, οι εκπρόσωποι των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου συνέταξαν τα εξής:

 1η ομάδα: Μαρία Κατηρτζίδου, Καλλιόπη Ζώβα, Έλενα Γρηγοριάδου, Ευαγγελία Παπαναστασίου

  •  H αναγνώριση της αξίας μας και η εκτίμηση του εαυτού μας μάς οδηγεί στη δημιουργία της ταυτότητάς μας.
  • Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Η διαφορετικότητά του τον κάνει ξεχωριστό. Η εκτίμηση, ο σεβασμός  και η ελευθερία, δηλαδή το να αποφασίζω για εμένα, είναι πολύ σημαντικό εφόδιο και ένδειξη αυτοεκτίμησης.
  • Ποτέ μην ακούτε ανθρώπους που έχουν την κακή συνήθεια να σας κλέβουν τις μεγαλύτερες επιθυμίες και πόθους της καρδιάς σας. Να έχεις το σθένος και τη δύναμη να λες όχι όταν χρειάζεται.
  • Μην πολεμάς τον εαυτό σου και μην προσπαθείς να τον μειώσεις, για να νιώσουν καλύτερα οι άλλοι. Συνεργάσου και προσπάθησε να αποδεχτείς αυτό που είσαι…
  • Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση πέφτουν θύματα μπούλινγκ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα συναισθήματα των συνανθρώπων τους.

2η ομάδα: Κυριακή Γαλαξίδου, Δήμητρα Σάββα, Κυριακή Σαλασίδου, Δώρα Δημοπούλου, Βαγγέλης Μυλωνέρος, Γκόλτσιος Στέλιος

Η αυτοεκτίμηση του κάθε ανθρώπου είναι το πιο σημαντικό θέμα για τη σωστή πορεία της ψυχολογίας του. Αρχικά θα πρέπει να μάθουμε όλοι μας να εκτιμούμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, να μην φοβόμαστε να εκφράσουμε την άποψή μας, αλλά να υποστηρίζουμε τη γνώμη μας με σωστά επιχειρήματα. Γι΄ αυτό, λοιπόν, καθορίστε το μέλλον σας βάζοντας κάποιες προτεραιότητες στη ζωή σας, μαθαίνοντας στους άλλους να σέβονται εσάς και τον ίδιο τους τον εαυτό. Νιώστε δυνατοί, πάρτε θάρρος και μιλήστε στον έξω κόσμο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας. Έτσι θα τους αποδείξετε ότι έχετε τη δική σας ταυτότητα και πολύ αυτοπεποίθηση. Μην  φοβάστε να είστε διαφορετικοί και δώστε κουράγιο στον εαυτό σας!

Η διαφορετικότητα είναι κάτι όμορφο και σημαντικό για την ατομική πορεία του κάθε  ανθρώπου!

Αποφασίστε για εσάς και όχι αυτοί για εσάς!

3η ομάδα: Γεωργούση Παρασκευή, Ιωσηφίδου Ελένη, Λαζαρίδου Μαρία Ιωάννα, Βέργου Ειρήνη

Ο καθένας μας είναι μοναδικός και υπέροχος με τον δικό του τρόπο. Όλοι μας αξίζουμε αγάπη, σεβασμό και κατανόηση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε τον εαυτό μας με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του. Εκτιμώντας τον εαυτό μας  μπορούμε να δούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας, να αρχίσουμε να παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις και να εκφράζουμε την άποψή μας και τις ιδέες μας.

4η ομάδα: Ρίντο Μαρία, Μπεϊνά Φωτεινή, Μπίντα Φιλοθέη, Γκουρμάνου Δωροθέα, Κηποπούλου Μαρία

  • Αποδέξου το αύριο.
  • Αποδέξου τα ελαττώματά σου.
  • Αγαπώ τον εαυτό μου, φροντίζω τον εαυτό μου.
  • Μου αρέσει αυτό που είμαι.
  • Πίστη στον εαυτό μου, πίστη στην αξία μου.
  • Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία.
  • Μάθε να λες ΟΧΙ στους ανθρώπους που σε πιέζουν και ΝΑΙ στη δική σου βούληση και θέληση να κάνεις αυτό που ονειρεύεσαι.

 

Φωτοφραφία από: http://mtheofilidou.com/piesi-syn/

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Από τη Β΄ Γυμνασίου και την «Άτρακτο»: Μαθαίνω να αποδίδω αξία στον εαυτό μου – Είμαι ελεύθερος"

Σχολιάστε

Top