Ludovico Einaudi… Ένας κλασικός του σήμερα

Πολλοί όταν ακούν «κλασική μουσική» φέρνουν στο μυαλό τους τους Bach, Mozart,Beethoven κ.λ.π. και μια εποχή πολύ μακρινή από την δική μας και εκεί γίνεται το «λάθος». Η κλασική μουσική δεν σταμάτησε εκεί, συνέχισε και συνεχίζει. Υπάρχουν συνθέτες σήμερα (ναι σήμερα στον 21ο αιώνα) που γράφουν κλασική. Ένας από αυτούς είναι  ο Ludovico Einaudi.

Ο Ludovico γεννήθηκε στην Βόρεια Ιταλία, συγκεκριμένα στο Τορίνο. Άρχισε έφηβος να συνθέτει τα πρώτα του κομμάτια, και φοίτησε στο Conservatorio Verdi του Μιλάνου, από όπου πήρε και το πτυχίο του στην σύνθεση το 1982. Συνέχισε την ίδια χρονιά παίρνοντας μαθήματα από τον  Luciano Berio πάνω στην ενορχήστρωσl.einaudi-webη.  

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 80′ παρουσίασε κάποια έργα του σε Φεστιβάλ Tanglewood, Lincoln Center, και στο UCLA Center for Performing Arts, αλλά έπειτα άρχισε να ψάχνει περισσότερο για το δικό του μονοπάτι και κάτι που θα το εκφράζει περισσότερο, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε μουσική για χορό και έπειτα για πιάνο.

Στην δεκαετία του 90′ τα soundtracks ταινιών, φαίνεται να τραβούν το ενδιαφέρον του, μιας και μέχρι σήμερα έχει γράψει πάνω από 20 κομμάτια για ταινίες.

Σε όλη του την σταδιοδρομία, έδινε και δίνει συναυλίες. Μάλιστα το 2014 έκανε 2 συναυλίες στην Αθήνα.

 Μαρία Αθανασοπούλου

Σχολιάστε

Top