Συνεντεύξεις

1

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, είχαμε την δυνατότητα να συνομιλήσουμε με δύο εξαίρετους αθλητές μπάσκετ από την περιοχή μας, τον κύριο Αϊβαζίδη Γρηγόρη και τον κύριο Amine Bentayep.

 

Συνέντευξη κ. Γρηγόρη Αϊβαζίδη

Πώς αποκτήσατε το πρόβλημα σας;

Χτύπησα το 2005, ήμουν συνοδηγός σε ένα μηχανάκι, έφυγε από την πορεία του, έπεσα σε ένα ρέμα το οποίο είχε μία μεγάλη πέτρα και χτύπησα με την πλάτη. Τότε ήμουν 33 ετών, τώρα είναι 51. Η μετάβασή μου από την κανονικότητα στην αναπηρία ήταν ένα μεγάλο και δύσκολο εμπόδιο. Χρειάστηκα δύο χρόνια για να αποκατασταθώ και να αυτοεξυπηρετούμαι.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε το μπάσκετ;

Έπαιζα βόλεϊ πριν το ατύχημά μου, συγκεκριμένα για 20 χρόνια, σε διάφορες ομάδες. Με έλκυε το ομαδικό άθλημα και ήθελα να ασχοληθώ και μετά το ατύχημά  μου. Έψαχνα τρόπους να ξαναγυρίσω στο γυμναστήριο. Έτυχε. Όταν ακόμη έπαιζα βόλεϊ, έκαναν προπόνηση μετά από εμάς τα παιδιά με τα αμαξίδια. Τότε εγώ τους θαύμαζα και έτυχε η κακή στιγμή που απέκτησα και εγώ την αναπηρία μου. Ήταν εύκολο να μπω στην ομάδα γιατί την γνώριζα. Έτσι από το 2006 είμαι σε αυτόν τον σύλλογο.

Πως σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι έξω; Σας αντιμετωπίζουν όλοι με τον ίδιο σεβασμό;

Όχι, δεν υπάρχει σεβασμός στην Ελλάδα. Λυπάμαι που το λέω. Εγώ όταν ήμουν καλά σεβόμουν όλους τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή παιδία της ηλικίας σας δεν σέβονται, γιατί δεν γνωρίζουν προφανώς και επειδή δεν γνωρίζουνε δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι η θέση ενός ανθρώπου που είναι σε αμαξίδιο. Οι διαβάσεις είναι κάτι το δυσεύρετο αυτή τη στιγμή, πρέπει να είσαι πάντα από  πάνω, για να μην παρκάρει κανείς πάνω στην διάβαση και να μην πάρει κανένας το μέρος που δικαιούσαι σαν άτομο με αναπηρία για να βάλεις το αμάξι σου.  Ούτε οι μεγάλοι σέβονται ούτε τα παιδιά και αυτό ξεκινάει από την παιδεία που δίνουν οι γονείς στα παιδία τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σχετικά με το μπάσκετ;

Οι στόχοι μου αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα να μπορεί να ανταπεξέλθει και να παίζει στο πρωτάθλημα. Αυτήν τη στιγμή δεν είμαι παίκτης, είμαι team manager, προσπαθώ να σώσω αυτήν την ομάδα, ώστε να μην διαλυθεί και να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε όσο περισσότερα πρωταθλήματα γίνεται.

Θα ενθαρρύνατε και άλλους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας να ακολουθήσουν το μπάσκετ;

Αυτό είναι το πρωταρχικό μέλημά μου. Έχω βγάλει ανθρώπους έξω από το σπίτι. Ήταν μεγάλο επίτευγμα δικό μου, με έκανε και αισθάνθηκα πάρα πολύ ωραία γιατί μπόρεσα και έβγαλα έναν άνθρωπο που έκανε αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας έξω από το σπίτι.

Τι ελπίζετε εσείς από το κράτος;

Δεν έχω καμία ελπίδα. Θα ήθελα να δίνει περισσότερη προσοχή και σημασία στους ανθρώπους με αναπηρία και φυσικά να βελτιώσει τις υποδομές στην χώρα μας.

Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να καλυτερεύσει τα επόμενα χρόνια;

Αργά και σταθερά πιστεύω πως ναι, μπορεί να αλλάξει. Αυτό όμως είναι και μέλημα δικό μας , δηλαδή πρέπει να κινητοποιηθούμε και εμείς από μόνοι μας και να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν και αυτά τα προβλήματα. Βέβαια, όλα δεν μπορεί να τα κάνει ένας.

Ωραία.Σας ευχαριστούμε!

 

Συνέντευξη κ. Amine Bentayep:

Πως αποκτήσατε το πρόβλημά σας;

Χτύπησα στα 14 μου, πριν από 15 χρόνια, τώρα είμαι 27. Έπαιζα με τους φίλους μου και ανέβηκα σε έναν τοίχο τεσσάρων περίπου μέτρων, έπεσα και χτύπησα τη μέση μου.

Γιατί επιλέξατε το μπάσκετ και τη συγκεκριμένη ομάδα;

Είμαι η πρώτη μεταγραφή από το εξωτερικό σε αυτή την ομάδα μετά από 20 χρόνια . Είμαι επαγγελματίας και δεν το κάνω για χόμπι. Με έχουν ζητήσει από πολλές ομάδες – ακόμη και στο εξωτερικό -αλλά προτίμησα να έρθω στην Καβάλα γιατί μου άρεσε ο τρόπος επαφής της ομάδας. Θέλω να παίξω σε Euroleague και σε διάφορα άλλα πρωταθλήματα όταν τελειώσει το συμβόλαιό μου με αυτήν την ομάδα.

Σε ποιες χώρες ήσασταν πριν έρθετε στην χώρα μας;

Για περίπου πέντε χρόνια ήμουν και έπαιζα στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και για δύο μήνες στη Νέα Υόρκη. Τώρα στην Καβάλα είμαι τους τελευταίους δύο μήνες κι έχω έξι μήνες ακόμη για να ολοκληρώσω στο συμβόλαιό μου.

Ποια είναι τα όνειρά σας για τον μέλλον;

Το μπάσκετ για εμένα δεν είναι ένα απλό άθλημα, είναι η δουλειά μου. Ελπίζω να συνεχίσω να παίζω για πολλά ακόμη χρόνια. Καλύτερη όχι όνειρα αλλά στόχοι και σκοποί θα μπορούσαμε να πούμε. Θέλω να παίξω σε πολλές και καλές ομάδες της Ευρώπης και σε Euroleague όπως ξαναείπα.

Πως αντιμετωπίζετε ανθρώπους που δεν σας σέβονται;

Απλά δεν τους δίνω σημασία, δεν τους ακούω  και πραγματικά δεν με ενδιαφέρουν τα λόγια τους.

 Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Επιμέλεια  συνεντεύξεων:

Δημητρίου Βάϊα

Θεοδοσιάδη Νεφέλη

Καρατακίδου Βασιλική

 

 

 

 

 

Top