Ο ΠΟΡΟΣ ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Ο ΠΟΡΟΣ ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥimage

Ο Πόρος είναι ένα από τα νησιά του Σαρωνικού. Αποτελείται από δύο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρία που ενώνονται με ένα κανάλι. Βρίσκεται απέναντι  και σε μικρή απόσταση από την ακτή της Πελοποννήσου και από το χωριό Γαλατάς. Έχει περίπου 3600 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι έχει αρκετό τουρισμό.

Αρχαίοι Χρόνοι

Στην κορυφή της αρχαίας πόλης της Καλαυρίας βρισκόταν ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, τα ερείπια του οποίου είναι επισκέψιμα και σήμερα. Στην Αρχαϊκή περίοδο ο Πόρος ανήκε σε μία Αμφικτυονία μαζί με άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Αίγινα, η Επίδαυρος και η Τροιζήνα. Το 322 π.Χ. ο αρχαίος ρήτορας Δημοσθένης αυτοκτόνησε στο νησί πίνοντας κώνιο.

Βυζαντινοί και Νεότεροι Χρόνοι

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο πειρατές κάνουν επιδρομές στο νησί. Κατά την Οθωμανική, ο Πόρος παραμένει ελεύθερος και προσέφερε πολλά στην Επανάσταση του 1821, με αγωνιστές, πλοία και χρήματα.

 

 Αξιοθέατα

Ο Πόρος φημίζεται για το Λεμονοδάσος, που βρίσκεται στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, για το Ρολόι που βρίσκεται στην κορυφή του οικισμού από όπου η θέα είναι υπέροχη και το Ρώσικο Ναύσταθμο, στον οποίο ναυπηγούνταν τα πλοία του αγώνα του 1821.

 

Παραλίες

Το Ασκέλι αποτελεί την πιο τουριστική και γνωστή παραλία του νησιού. Άλλες όμορφες παραλίες είναι το Μοναστήρι, το Μικρό και Μεγάλο Νεώριο, η Βαγιωνιά και το Λιμανάκι της Αγάπης.

 

Ιωάννα Νάννου (Ε1)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Top