Στήλη: Βιβλιοπαρουσιάσεις

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ

13 Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ

Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω λέγεται «Ο αδελφός της Ασπασίας 1″. Το έγραψε ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων και αποτελείται από 135 σελίδες. Είναι αφηγηματικό λογοτέχνημα και συστήνεται από παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών. Ανήκει στις εκδόσεις Πατάκη.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Δαμιανός όταν κλείνει τα 10 του χρόνια αποφασίζει να γράψει και αυτός όπως και η αδελφή του ένα δικό του ημερολόγιο. Μέσα σε αυτό το τετράδιο περιγράφει καθημερνά τις μέρες του και την καθημερινότητα μιας συνηθισμένης ή και όχι τόσο οικογένειας. Ποιος θα το έλεγε ότι ένα  ημερολόγιο ενός δεκάχρονου αγοριού θα εκτυπωνόταν ή ότι θα αφηγούνταν ένα απόσπασμα ενός βιβλίου της κυρίας Πηνελόπης; Ποια είναι αυτή; Διαβάστε αυτό το βιβλίο και θα μάθετε.

Αν θέλετε περισσότερες περιπέτειες με τον Δαμιανό και την Ασπασία διαβάστε τον αδελφό της Ασπασίας 2 με τίτλο << Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες>> των 192 σελίδων και τον Αδελφό της Ασπασίας 3 με τίτλο << Κατασκήνωση κάτω από τα… ζώδια>> των 272 σελίδων.

Εγώ προσωπικά έχω διαβάσει μόνο τον «Αδελφό της Ασπασίας 1» και μου άρεσε πάρα πολύ, διότι σε κάποια σημεία έχει πολλή πλάκα και γιατί μιλάει για την αγάπη της οικογένειας. Επίσης, μου έκανε εντύπωση, που στην τελευταία σελίδα του βιβλίου λέει << Το αφιερώνω στην Ασπασία>>.

Σταυρούλα Κουτάκου (Στ1)

 

 

Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΛΑ

Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΛΑΤο βιβλίο που θα σας παρουσιάσω είναι   «Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα». Γράφτηκε από τον Ευγένιο Τριβιζά και είναι από τις εκδόσεις Μίνωα.

Αυτή η ιστορία είναι για μια πριγκίπισσα που δεν ήξερε να αποφασίσει ποιον πρίγκιπα θέλει, σε ένα  μεγάλο παλάτι με 100 πρίγκιπες, 1 βασιλιά και 1 υπηρέτρια. Αυτό το βιβλίο μου άρεσε γιατί είχε πλάκα.

Αν ήμουν κριτής, θα του έβαζα βαθμολογία 10, δηλαδή να το διαβάσεις οπωσδήποτε!

Εβίνα Μακράκη (Δ1)

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ imageΤα Χριστούγεννα διάβασα ένα βιβλίο που ονομάζεται Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες. Το έχουν γράψει δύο γυναίκες, η δημοσιογράφος Έλενα Φαβίλι και η συγγραφέας και σκηνοθέτρια Φρατζέσκα Καβάλο. Είναι εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη και εκδίδεται από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Μιλάει για τη ζωή και το έργο εκατό σπουδαίων γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο. Οι ηρωίδες του βιβλίου είναι βασίλισσες, πειρατίνες, εξερευνήτριες, συγγραφείς, ακτιβίστριες, πολιτικοί, πρωθυπουργοί, πολεμίστριες, επιστήμονες, καλλιτέχνιδες, αυτοκράτειρες και άλλα πολλά. Όλες αυτές έχουν ένα κοινό: πάντα κυνηγούσαν και κυνηγούν τα όνειρά τους.

Αυτό το βιβλίο σου προκαλεί το ενδιαφέρον και σε κάνει να μην μπορείς να το αποχωριστείς. Εμπνέει τα κορίτσια και τα κάνει να πιστεύουν στα όνειρά τους. Αντικαθιστά τα συνηθισμένα βιβλία με τις πριγκίπισσες και τις νεράιδες που λένε οι γονείς κάθε βράδυ στις μικρές κόρες τους για να κοιμηθούν, με σημαντικές γυναίκες.

Από όλο το βιβλίο πιο πολύ μου έκανε εντύπωση το άρθρο που μιλάει για την Αμέλια Έρχαρτ. Μια μέρα πήρε την απόφαση και ξεκίνησε μαζί με το κίτρινο της αεροπλάνο της (Τhe Canary) για να πετάξει μόνη της πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Υποτίθεται πως θα προσγειωνόταν στη νήσο Χάουλντ, αλλά ποτέ δεν έφτασε εκεί. Από τότε αυτό το μυστήριο απασχολεί πολλούς ανθρώπους που την αναζητούν. Αποτελεί πρότυπο για πολλούς για την τόλμη της και τη γενναιότητά της. Τη θαυμάζω πάρα πολύ και ελπίζω να της μοιάσω!

Αυτό το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ και ίσως είναι το αγαπημένο μου. Ευχαρίστως θα το ξαναδιάβαζα και θα το δανείσω σε πολλούς φίλους μου!

Ιωάννα Νάννου (Ε1)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ imageΗ τελευταία μαύρη γάτα είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό αλλά και για την υποχρέωση που έχουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας μαύρος γάτος που μαζί με τους φίλους του, ζει μια ανέμελη ζωή σε κάποιο μακρινό νησί. Όμως, η Λέσχη των προληπτικών, που αποτελείται από ανθρώπους φυσικά, συμφωνεί στο γεγονός  ότι οι μαύρες γάτες φταίνε για όλα τα προβλήματα του νησιού. Ο ήρωας μας, μαθαίνει τα νέα και τα μεταφέρει τρομαγμένος στους φίλους του. Τα νέα όμως διαδίδονται σαν αστραπή και σε όλους τους κατοίκους του νησιού. «Ένα ψέμα που όλοι το πιστεύουν δε διαφέρει καθόλου από μια αλήθεια» λέει γεμάτος παράπονο ένας γάτος που τον λένε Μουτζούρη. Έτσι οι άνθρωποι όποτε συναντούν μαύρη γάτα, την πιάνουν και την πηγαίνουν στον κύριο Ραπασίν που είναι ο επικεφαλής ενός εργοστασίου γουνών και σκοπεύει να σκοτώσει όλες τις μαύρες γάτες του νησιού για να τις κάνει γούνες. Ευτυχώς όμως, δεν συμφωνούν όλοι με τα σχέδια του. Η κυρα-Ρήνη, μια καλή γριούλα καθαρίστρια που αγαπάει και φροντίζει τα γατάκια θέλει να βοηθήσει τις μαύρες γάτες να το σκάσουν από τα κλουβιά του Ραπασίν. Θα τα καταφέρει;

O Τριβιζάς, χρησιμοποιεί όπως πάντα τη φαντασία του για να μας μιλήσει για κάτι σημαντικό. Για την διαφορετικότητα που κάποιοι από εμάς τους ανθρώπους δυσκολεύονται να αποδεχτούν.

Περικλής Κυριακού (Ε1)

 

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω είναι Ο ψεύτης παππούς. Γράφτηκε από τη γνωστή συγγραφέα Άλκη Ζέη. Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Σύμφωνα με την πλοκή του βιβλίου, ένα παιδί, ο Αντώνης ζει με τον παππού του, τους γονείς του και τη Λάρα. Ζουν πολλές ιστορίες μέσα από τις ιστορίες του παππού, αλλά και στην πραγματικότητα. Ο Αντώνης δεν είχε γνωρίσει ποτέ τη γιαγιά του και συνέχεια ρώταγε γιατί. Μια μέρα, οι γονείς του και ο παππούς του απάντησαν. Την άλλη μέρα, ο παππούς έπεσε στα σκαλιά και πήγε στο νοσοκομείο. Μετά από πολλές μέρες ο παππούς πέθανε.

Το βιβλίο αυτό μου άρεσε, επειδή μου θυμίζει τις περιπέτειες του δικού μου παππού. Έλεγε κι αυτός ιστορίες, που μου προκαλούσαν ωραία συναισθήματα. Επίσης, με συγκινεί πάρα πολύ και μου θυμίζει το τέλος του παππού μου.

Μαριάντα Φαληρέα (Ε2)

Top