Στήλη: Περιβάλλον

Δελτίο ταυτότητας πούμα

Δελτίο ταυτότητας πούμα imageΚοινό   όνομα: πούμα

Μήκος: 3,00 μ.

Χρώμα: ανοιχτό  καφέ.

Χαρακτηριστικά   σώματος: η  πλάτη  του  είναι   πολύ  λεπτή , τα  πόδια  του  είναι  30  εώς  50   εκατοστά  και  η   κοιλιά   του  στρουμπουλή.

Βιότοπος: ζούγκλα.

Συνήθειες-Συμπεριφορά: άγρια , απότομη  και  όχι  καλή   με  τους  ανθρώπους.

Κύριες  απειλές: λιοντάρια , τίγρης.

 

Μιχάλης Μαυρής (1/θέσιο)

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗimageΗ ανακύκλωση είναι πάρα πολύ σημαντική! Ανακύκλωση ονομάζεται η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούμε διάφορα αντικείμενα. Η διαδικασία αυτή βοηθάει να έχουμε λιγότερα απορρίματα και να μην σπαταλάμε τόσο πολύ χώρο για να φτιάξουμε καινούριους σκουπιδότοπους. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που αρχίζουν να τελειώνουν. Επίσης, μειώνεται η ρύπανση του εδάφους, της ατμόσφαιρας και εξασφαλίζεται ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή διάφορων προϊόντων που είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας ζωή. Μερικά τρόφιμα είναι επίσης ανακυκλώσιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά όχι τα φαγητά που έχουμε ήδη μαγειρέψει. Όταν ανακυκλωθούν, χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για τα φυτά.

     Μερικά ανακυκλώσιμα προϊόντα είναι:

·      Χαρτί

·      Πλαστικό

·      Αλουμίνιο

·      Λευκοσίδηρος

·      Αυτοκίνητα

·      Ελαστικά αυτοκινήτων

·      Μπαταρίες (όλων των ειδών)

·      Ιστίες (πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών)

·      Ξύλο

·      Μέταλλα

·      Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

·      Ρούχα

       και πολλά άλλα

     Πιστεύω πως η ανακύκλωση μπορεί να σώσει τον πλανήτη μας. Για αυτόν τον λόγο αυτό όλοι πρέπει να ανακυκλώνουμε, για να καταφέρουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη και ευκολότερη!!!

Ιωάννα Νάννου (Ε1)   

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Τα  τεράστια καλαμάρια γνωστά και ως  ‘kraken’  ήταν  μέχρι και το 2002 μυθικά πλάσματα. Κάποιοι ναύτες με ένα τεράστιο καράβι για ψάρεμα στην Αλάσκα ανακάλυψαν ένα δεκατετράμετρο καλαμάρι και το μετέφεραν στην ξηρά. Έπειτα, το ανέλαβαν επιστήμονες  και το έβαλαν μέσα στο νερό και έπειτα από μια εβδομάδα είχε μεγαλώσει 14 εκατοστά. 

Τα  θράψαλα  είναι ξαδέρφια των καλαμαριών. Ζουν στα ρηχά νερά του ωκεανού. Τα μεγαλύτερα θράψαλα είναι 2 μέτρα και συνήθως  βρίσκονται σε ομάδες των δέκα. Το 2010 ένας ψαράς που πήγε να ψαρέψει θράψαλα έπιασε ένα και τότε τον τράβηξε κάτω. Τότε μαζεύτηκαν πολλά θράψαλα και τον έφαγαν.

 

Παναγιώτης Πανουργιάς (Ε1)

 

EΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

volcano

Στο εθνικό πάρκο Yellowstone στο Wyoming της Αμερικής, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα υπερ-ηφαίστεια του κόσμου. Αν εκραγεί, μπορεί να θάψει μεγάλο μέρος της Αμερικής κάτω από την τέφρα και να μεταβάλλει τη θερμοκρασία σε όλον τον πλανήτη. Ένα σύννεφο τέφρας θα εξαπλωθεί παντού και σε συνδυασμό με άλλες τοξικές ουσίες θα εμποδίσει τις ηλιακές ακτίνες να φτάσουν στη γη και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Η λάβα που θα βγει από τον κρατήρα θα είναι καταστροφική αλλά θα επηρεάσει μόνο την γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του National Geographic, κάποιοι πλούσιοι, εκκεντρικοί επιχειρηματίες χρηματοδοτούν την κατασκευή ενός καταφυγίου που μοιάζει με θερμοκήπιο και θα μπορεί να φιλοξενήσει έναν αριθμό ανθρώπων σε περίπτωση μεγάλης φυσικής καταστροφής. Το «εισιτήριο» όμως για μια θέση στο καταφύγιο θα είναι πάρα πολύ ακριβό και μόνο οι πολύ πλούσιοι θα μπορούν να το πληρώσουν.

Το ευτύχημα είναι πως το υπερ-ηφαίστειο του Yellowstone, αν και ιδιαίτερα δραστήριο κάποιες φορές, δεν φαίνεται ότι θα εκραγεί πολύ σύντομα. Μπορεί να περάσουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια. Έτσι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ζούμε για να δούμε τις μεγάλες καταστροφές που θα υποστεί ο πλανήτης μας.

Περικλής  Κυριακού (E1)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

oil

Με αφορμή τα δύο τρομερά περιβαλλοντικά συμβάντα που έγιναν τους τελευταίους μήνες στην Αττική, δηλαδή τη βύθιση του πετρελαιοφόρου έξω από τη Σαλαμίνα τον Σεπτέμβριο και την πρωτοφανή βροχόπτωση που πλημμύρισε τη Δυτική Αττική και προκάλεσε ακόμα και θανάτους ανθρώπων τον Νοέμβριο, η οικογένειά μου ανησύχησε πολύ και αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρχικά, σκεφτήκαμε να διαλέξει καθένας από εμάς ένα θέμα σχετικά με το περιβάλλον και αφού το μελετήσει, να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης. Πρώτος εγώ, ως λάτρης της θάλασσας, αποφάσισα να ασχοληθώ με τη ρύπανση της θάλασσας. Αμέσως μετά, η αδελφή μου διάλεξε το πρόβλημα της καταστροφής των δασών, ως γνήσια φυσιολάτρης, ενώ η μητέρα μου βιάστηκε να επιλέξει το θέμα της αλλαγής του κλίματος, επειδή έχει σπουδάσει το δίκαιο του περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, ο μπαμπάς μου ανέβαλε το ζήτημα της εξαφάνισης των βιοτόπων. Ο λόγος που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα ήταν ένα προσωπικό του βίωμα. Ως παιδί είχε στεναχωρηθεί πολύ όταν ο Δήμος του χωριού που καταγόταν , αποφάσισε να κάνει  δρόμο το αγαπημένο του ποτάμι. Ο παππούς μου, που ήθελε πάντα να γίνει εφευρέτης και να φτιάξει ηλιακά αυτοκίνητα και συσκευές, διάλεξε να ασχοληθεί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τέλος η γιαγιά μου που το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι η εκπομπή του καιρού επέλεξε την αύξηση της θερμοκρασίας. Μετά από 15 ημέρες και αφού όλοι είχαμε ερευνήσει τα θέματα που είχαμε επιλέξει, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια συγκέντρωση και να καλέσουμε όλους όσους γνωρίζουμε. Στην εκδήλωση αυτή, ανεβάσαμε έξι διαφορετικά θεατρικά έργα με παντομίμα. Το κάθε έργο μιλούσε για τα περιβαλλοντικά θέματα που είχαν επιλέξει τα μέλη της οικογένειάς μου κι εγώ. Αφού λοιπόν το παρουσίασαν με δραματικό τρόπο, οι ηθοποιοί πρότειναν και τις δικές τους λύσεις για κάθε πρόβλημα. Όλοι οι θεατές έφυγαν συγκινημένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να σώσουν το περιβάλλον.

Από εκείνη την μέρα ξεκίνησαν και άλλοι άνθρωποι να κάνουν προσπάθειες και κινητοποιήσεις για να σώσουν οτιδήποτε φυσικό μας περιβάλλει, οργανώνοντας κανονικές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, παιδικά σκετς, σεμινάρια κ.α. με αποτέλεσμα το περιβάλλον και η οικολογία να γίνουν το πρώτο θέμα συζήτησης στην πόλη!   

Σπύρος Καραγιάννης (Δ2)                           

Top