Στήλη: Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΞ, ΤΟΝ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ!

1 ΣΤ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΞΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΞ, ΤΟΝ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ!

Παιδιά: Γεια σας κύριε Μαξ . Εεεε , μας ακούτεε;

Μαξ : (γνέφοντας το κεφάλι του καταφατικά μας λέει ναι)

Παιδιά: Γιατί σας βλέπουμε από το μπαλκόνι μας πάντα καθιστό σε καρέκλα ;

Μαξ : Γιατί δεν μπορώ να κινηθώ. Μεγάλη ιστορία!  Όμως μου είναι δύσκολο να σας τα λέω από τόσο μακριά. Αν θέλετε ρωτήστε τους γονείς σας και ελάτε να πιούμε ένα τσάι . Είναι η κατάλληλη ώρα και θα είστε ευχάριστη παρέα.

Παιδιά: Η αλήθεια είναι ότι μας φοβίζετε λίγο αλλά… θα έρθουμε . Είμαστε περίεργοι να ακούσουμε την ιστορία σας !

Μαξ : Λοιπόν ακούστε, ήμουν δεν ήμουν 30 χρονών όταν πήρα το πτυχίο μου της Ιατρικής. Γυρίζοντας στο σπίτι μου χαρούμενος κάθισα στο γραφείο για να μοιραστώ τα νέα μου με τους φίλους μου στο Facebook . Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, γιατί μιλούσα με φίλους που είχα χρόνια να τους δω . Ζούσαν σε άλλη χώρα τώρα, αλλά μεγαλώσαμε μαζί. Έτσι δεν κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό είχε αρχίσει στον οργανισμό μου να γίνεται. Ώσπου κάποια στιγμή δεν μπορούσα να πληκτρολογήσω καλά. Είπα καληνύχτα βιαστικά στους φίλους μου και έμεινα να κοιτάζω τα χέρια μου για πολλή ώρα . Είχε αρχίσει να παραλύει. Μετά από 10 μέρες δεν μπορούσα να περπατήσω. Τότε άρχισε ο Γολγοθάς των εξετάσεων και των εγχειρήσεων. Το παρήγορο ήταν ότι ήμουν πια γιατρός και καταλάβαινα τα πάντα. Έβαλα και προσθετικά μέλη.

Παιδιά: Προσθετικά μέλη ; Τι είναι αυτό ;

Μαξ : Να τα πόδια μου τα βλέπετε ; Είναι από αλουμίνιο και κάποια άλλα υλικά . Τα προσθετικά μέλη τα βάζουν οι άνθρωποι που έχουν χάσει χέρια ή πόδια για τους βοηθήσουν να κάνουν διάφορες δουλειές που έκαναν στο παρελθόν. Έτσι κι εγώ νιώθω χρήσιμος με όλα αυτά τα σιδερικά που έχω πάνω μου. Επίσης τα βάζουν και οι παραολυμπιονίκες για να εκτελέσουν κάποιο αγώνισμα. Δηλαδή οι άνθρωποι με κάποια σωματική αναπηρία που κάνουν πρωταθλητισμό.

Παιδιά: Πόσα χρόνια είστε έτσι ;  Ζείτε μόνος ;

Μαξ : Περίπου 15 χρόνια . Όχι ζω με τους γονείς μου.

Παιδιά: Κύριε Μαξ τι σκέφτεστε ; Φαίνεστε κάπως λυπημένος, όταν σας κάναμε αυτή την ερώτηση. Γιατί ;

Μαξ : Όχι,  όχι η οικογένεια μου με αγαπάει και την αγαπώ . Ποτέ δε με εγκατέλειψε ούτε στα εύκολα ούτε στα δύσκολα. Μα να , δεν έχω φίλους ή μάλλον έχω λιγοστούς, ενώ εγώ θέλω να κάνω ότι μπορώ, γιατί κατάφερα να ζήσω. Κάποιοι με φοβούνται όπως εσείς , κάποιοι με κοροϊδεύουν, επειδή είμαι έτσι. Έχω βιώσει έντονα τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό από τους συνανθρώπους μου.

Παιδιά: Ρατσισμό; Τι εννοείτε ;

Μαξ : Δεν έχω φίλους . Σπάνια μου μιλάει κανείς, όταν βγαίνω έξω με το αμαξίδιό μου . Το πρόσωπό μου έχει αλλάξει από αλλεπάλληλες εγχειρήσεις . Κοροϊδεύουν τη φωνή μου. Κάποιες φορές με χτυπούσαν, γιατί με φοβόντουσαν. Ίσως κι εγώ κατέληγα πάλι στα νοσοκομεία. Ήθελα να τους πω ότι κι εγώ άνθρωπος είμαι όπως εσείς. Μόνο αυτό !

Παιδιά: Ακούγεστε πολύ μορφωμένος . Μας είπατε βέβαια ότι έχετε σπουδάσει αλλά μετά συνεχίσατε ; Πώς τα καταφέρνετε ;

Μαξ : Δεν έπαψα ποτέ να διαβάζω και να δέχομαι τη γνώση με οποιοδήποτε τρόπο.  Ευτυχώς η όραση και η ακοή μου είναι ακόμη καλές . Διαβάζω όσο μπορώ, αλλά κουράζομαι. Οι γονείς μου μεγάλωσαν πια.  Να, αυτό θα ήθελα κάποιους φίλους να μου διαβάζουν εφημερίδες, βιβλία να λέμε ιστορίες να γελάμε , να κλαίμε , να μιλάμε γενικά . Αα , να πάμε και κανένα σινεμαδάκι, γιατί όχι . Όλοι έχουμε δικαίωμα στις χαρές της ζωής. Χωρίς να ντρέπονται για εμένα, ούτε να με λυπούνται.

Παιδιά: Τι μπορείτε να προσφέρετε τώρα ;

Μαξ : Ξέρω να μαγειρεύω κάποια εύκολα φαγητά , παίζω σκάκι και κάποια επιτραπέζια , με το κομπιούτερ δεν ασχολούμαι πολύ, παρά μόνο για τη δουλειά μου ή όταν θέλω να βρω κάτι. Καλλιεργώ κάποιες γλάστρες στο μπαλκόνι που με βλέπετε. Μου αρέσει όταν ανθίζουν… και άλλα πολλά .

Παιδιά: Κύριε Μαξ τελικά περάσαμε πολύ ωραία μαζί σας. Κρίμα που τόσο καιρό δεν είχαμε μιλήσει . Όμως ποτέ δεν είναι αργά . Είστε ο καινούριος μας φίλος . Εμείς είμαστε μια μεγάλη παρέα που πάμε στο ίδιο σχολείο. Τώρα που σας γνωρίσαμε θα πούμε σε όλους πόσο καλός είστε. Το άλλο σαββατοκύριακο είστε καλεσμένος μας για πικ νικ . Να πάρτε και μια ζωγραφιά από εμάς.

Καλό βράδυ κύριε Μαξ !

Μαξ : Καλό βράδυ παιδιά ! Σε λίγο καιρό ανθίζουν τα λουλούδια μου! Σας περιμένω και ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 

Οι μαθητές του Γ1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΒΟΛΕΙ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

25 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΒΟΛΕΙ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

 Γεια σας !

Είμαι η Δόμνα και ασχολούμαι με το βόλεϊ τα τελευταία χρόνια. Η προπονήτρια μου έδωσε την παρακάτω συνέντευξη και σας την παρουσιάζω δείχνοντας τη θέληση και την επιμονή που έχουν κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό χρόνια.

Ερώτηση:    Πώς ονομάζεστε;

Απάντηση:  Όλγα Χατζηδημητρίου.

Ερώτηση:    Πόσο χρονών είστε;

Απάντηση:  46

Ερώτηση:    Πόσο καιρό παίζετε βόλεϊ ;

Απάντηση:  26 χρόνια.

Ερώτηση:    Από ποια ηλικία επιλέξατε αυτό το άθλημα;

Απάντηση:  Από 9 χρονών.

Ερώτηση:    Έχετε παίξει σε τουρνουά ; Αν ναι, έχει χάσει ποτέ η ομάδα σας ;

Απάντηση:   Έχω παίξει σε τουρνουά . Συνήθως νικάμε .

Ερώτηση:    Πώς από φασίσατε ότι θέλατε να γίνετε προπονήτρια ;

Απάντηση:  Το αποφάσισα με το που έκανα την πρώτη προπόνηση .

Ερώτηση:    Έχει γίνει καμία μαθήτρια σας πρωταθλήτρια ;

Απάντηση:   Ναι.

Ερώτηση:    Πώς νιώθετε όταν χάνει η ομάδα σας ;

Απάντηση:   Στην αρχή νιώθω μια στεναχώρια αλλά σε κλάσματα του δευτερολέπτου παίρνουμε δύναμη γιατί ξέρουμε ότι η ήττα ήταν μέρος του παιχνιδιού και συνεχίζουμε δυνατά.

Ερώτηση:  Να αντιστρέψω την προηγούμενη ερώτηση για να τελειώσω την συνέντευξη με συναισθήματα χαράς . Πώς νιώθετε όταν νικάτε;

Απάντηση:  Υπέροχα γιατί καταφέρνω να δώσω στους συναθλητές μου να καταλάβουν ότι όλα είναι δυνατά με πολλή δουλειά.

Ερώτηση:    Χάνετε ή κερδίζετε τις περισσότερες φορές ;

Απάντηση:   Το αποτέλεσμα της καλής δουλειάς – προπόνησης φέρνει νίκες.

Ερώτηση:     Από το 1 έως το 10 πόσο βάζετε στην δουλειά σας ;

Απάντηση:   Περίπου 8. Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο.

 

Δόμνα Καββαδία (Ε1)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ

14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ

 

Το όνομα της Βασιλικής Μιλλούση έχει πλέον η αίθουσα ενόργανης γυμναστικής του γυμναστηρίου της Καλλιθέας.

Μετά την τελετή η πρωταθλήτριά μας μας παραχώρησε μια συνέντευξη:

Πόσα πράγματα στερηθήκατε απ’ τη ζωή σας για να ασχοληθείτε με τον πρωταθλητισμό και να πετύχετε όσα έχετε πετύχει;

Η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό απαιτεί μια ζωή γεμάτη θυσίες, στο άθλημα μας είναι ακόμη δυσκολότερο γιατί ξεκινάμε από τα παιδικά χρόνια. Αυτό, λοιπόν, που εγώ στερήθηκα περισσότερο είναι η ανεμελιά της παιδικής ελευθερίας, λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και μεγάλων υποχρεώσεων από πολύ μικρή ηλικία.

Ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πόσο σας κόστισε που δεν αγωνιστήκατε;

Ο αποκλεισμός μου από το μεγαλύτερό μου όνειρο, να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας μου, ήταν για μένα πολύ ψυχοφθόρο και απογοητευτικό… Δεν δέχτηκα ποτέ πως μου διέλυσαν τα όνειρα μου ξαφνικά και χωρίς ουσιαστικό λόγο… Χαίρομαι, όμως, που μετά από αυτό συνεισέφερα στο να μην γίνονται τέτοια τραγικά λάθη πια! Έτσι, λοιπόν, είμαι πολύ χαρούμενη που με την επιστροφή μου άλλαξα όλο αυτό το κατεστημένο, και μαζί με κάποιες «λίγες» αθλήτριες στον κόσμο σπάσαμε το φράγμα της ηλικίας και πλέον βλέπουμε μεγαλύτερες και εμπειρότερες αθλήτριες να αγωνίζονται, μαμάδες που κάνουν παιδάκι και επιστρέφουν κάνοντας το άθλημα πιο συναρπαστικό.

Πόσο σκληρός είναι ο χώρος του αθλητισμού; Πόσες χαρές αλλά και λύπες σας έχει χαρίσει;

Ο χώρος του πρωταθλητισμού είναι πολύ σκληρός και δύσκολος! Απαιτεί μεγάλη αφοσίωση, πίστη πειθαρχία, συνεχή προσπάθεια γερά νεύρα και δυνατή ψυχή! Όλα αυτά όμως είναι και δυνατά εφόδια για τη ζωή μετά τον αθλητισμό.

Αν κάνατε μια ανασκόπηση στην καριέρα σας… ποιο από όλα τα μετάλλια που έχετε κατακτήσει έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας;

Κάθε αγώνας, κάθε στόχος, κάθε προσπάθεια είναι για μένα μια ξεχωριστή ανάμνηση γιατί όταν ο αγώνας τελείωνε με επιτυχία γέμιζα με αισιοδοξία για το επόμενο μεγαλύτερο στόχο, όταν όμως ο αγώνας δεν πήγαινε καλά, αυτό ήταν το μεγαλύτερό μάθημα ζωής και ψυχικής δύναμης για μένα, προκειμένου να δω το λάθος μου να το διορθώσω και να μπω πιο δυνατή για τον επόμενο αγώνα! Έτσι, λοιπόν, αυτό που κρατάω σαν την καλύτερη ανάμνηση από όλο αυτό είναι η διαρκής πίστη και επιμονή για να κατακτήσω τα όνειρα μου!

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας χωρίς τη λέξη «γυμναστική» δίπλα;

Κάποια στιγμή είχα γράψει ότι δίπλα από το όνομα Βασιλική θα δεις τη λέξη γυμναστική, χαίρομαι πολύ που κατάφερα να μην το βλέπω μόνο εγώ αλλά και πολλά παιδάκια. Για αυτό το λόγο δεν θα σταματήσω ποτέ από οποιαδήποτε πόστο να μεταδίδω την αγάπη μου για το άθλημά μας προκειμένου να παροτρύνω τα παιδιά να ασχοληθούν με την ενόργανη γυμναστική.

Πώς αντιμετωπίζετε την αποχώρησή σας απ’ την ενεργό δράση;

Το να αποφασίσει ένας αθλητής να αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους είναι το πιο δύσκολο πράγμα και κάποιες φορές επικίνδυνο, γιατί ξαφνικά αλλάζει όλη σου θα καθημερινότητα. Εγώ προετοιμάστηκα πολύ για όλο αυτό και νομίζω πήρα την απόφαση όταν πια ήμουν έτοιμη να δεχτώ αυτή την αλλαγή στη ζωή μου και ψυχολογικά.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ σε ποιον θα το λέγατε;

Έχω να πω πολλά ευχαριστώ, ευτυχώς τα έχω αναφέρει αρκετές φορές αλλά το μεγαλύτερο πάει στην οικογένεια μου, γιατί ακολούθησαν και υποστήριξαν πιστά την επιλογή μου να κάνω γυμναστική, κάτι που είχε αντίκτυπο και στη δική τους ζωή όλα προσαρμοζόντουσαν με βάση το δικό μου δύσκολο πρόγραμμα. Ευχαριστώ, λοιπόν, μαμά, μπαμπά και Μάρθα. Για όλα!

Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό;

Σε όλα τα παιδιά και τους γονείς θα έλεγα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό για πολλούς λόγους και κυρίως για λόγους υγείας. Όσον αφορά τον πρωταθλητισμό, όμως, είναι κάτι που σε επιλέγει, δεν το επιλέγεις εσύ. Σε όλα αυτά τα παιδιά, λοιπόν, εύχομαι να βρουν και να ακολουθήσουν αυτό που θα τους γεμίζει και θα τους εκφράζει! Γιατί μόνο έτσι μπορείς να αγαπήσεις και να αφοσιωθείς σε ότι επιλέξεις.

Ποια είναι η μεγαλύτερη συμβουλή που σας έχει δώσει κάποιος και πορεύεστε με αυτή;

«Μετά την καταιγίδα, έρχεται το ουράνιο τόξο»! Μπορεί να είναι κοινότυπο, όμως, επειδή η ζωή έχει τόσα σκαμπανεβάσματα και κυρίως δύσκολα, αυτό είναι κάτι που με ακολουθεί και με κάνει δυνατή στο να ανεβαίνω να εξελίσσομαι και να προσπαθώ!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας δώσατε…

Εγώ σας ευχαριστώ…

Σταρυρούλα Κουτάκου (ΣΤ1)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΙΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΙΑ

 

-Πού  μεγάλωσες Ελιά;

-Στην Κρήτη.

-Τι χρώμα  είναι τα φύλλα σου;

-Πράσινα.

-Πόσο χρονών είσαι;

-Εκατό είκοσι οκτώ.

-Τι πιστεύεις  για τους ανθρώπους;

-Μην μου το θυμίζεις!!!Χάρη σε αυτούς οι  ελιές μου    πήγαν  στη Φρουτοποια  και δεν  έχω πια  νέα τους. Άσε που  για να γλιτώσω πήγα στο  υπουργείο και…με διώξανε .

-Σε  παίδευαν  οι Κρητικοί;

-Ναι.

-Και τι έκανες στο υπουργείο;

-ΜΗΝ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΙΖΕΙΣ!!!Άκου  αρχικά μου ‘παν να πάω στο 1ο    μετα  στον 4ο  μετα  στον  5ο   μετα  στο ισόγειο ένας μου  ‘πε να  πάω στο  διευθυντή   μετά  στον  υποδιευθυντή μετα   έδειρα 5-6     και    με    πήγαν  στο  τρελάδικο.

 

Μάνθος Πετραντωνάκης (Δ2)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΖΑΚΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΖΑΚΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗimage2ΣΤΗΝ  ΑΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ (Δ1)

  ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 28/10/2018

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ

 

Δημοσιογράφος: Kαλημέρα σας! Είμαι δημοσιογράφος από τα Ράλλεια Δημοτικά Σχολεία Πειραιά.

Κα Κουτσογίάννη: Καλημέρα σας!

Δημοσιογράφος: Πώς λέγεστε και ποιο είναι το επάγγελμά σας?

Κα Κουτσογίάννη: Με λένε Ζάκια Κουτσογιάννη και είμαι Αρχαιολόγος, Ιστορικός, Μουσειολόγος, Ξεναγός.

Δημοσιογράφος: Ποιους ξεναγείτε; Έλληνες ή ξένους;

Κα Κουτσογίάννη: Αγαπώ να ξεναγώ μικρά παιδιά Ελληνόπουλα.

Δημοσιογράφος: Γιατί μικρά παιδιά;

Κα Κουτσογίάννη: Γιατί η ιστορία της Ελλάδας είναι πoλύ πλούσια. Έχουμε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία πολύ ενδιαφέροντα, που οι μικροί μας φίλοι πρέπει να γνωρίσουν.

Δημοσιογράφος: Πού κάνατε την τελευταία σας ξενάγηση;

Κα Κουτσογίάννη: Στη πλατεία του Mοναστηρακίου.

Δημοσιογράφος: Πείτε μας δυο λόγια για το τι μπορούν εκεί να δουν τα παιδιά.

Κα Κουτσογίάννη: Α………. πάρα πολλά πράγματα και από διαφορετικές εποχές.

Δημοσιογράφος: Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Πείτε μας πώς ονομάστηκε η περιοχή Μοναστηράκι; Από πού πήρε το όνομά της;

Κα Κουτσογίάννη: Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα μεγάλο μοναστήρι που δυστυχώς καταστράφηκε πάρα πολλές φορές, αλλά σήμερα σώζεται αυτό το κομμάτι. Ο Ιερός Ναός της Θεοτόκου.

Δημοσιογράφος: Πείτε μας άλλα δυο στοιχεία για την περιοχή.

Κα Κουτσογιάννη: Mμ………….το Τζαμί Τζισταράκη για να χτιστεί χρειαζόταν ασβέστη.

Ο Τζισταράκης για να το χτίσει γκρέμισε έναν κίονα από το Ναό του Ολυμπίου Διός.

Η καταστροφή του κίονα σύμφωνα με το μύθο απελευθέρωσε μια μεγάλη κατάρα. Τον επόμενο χρόνο στην Αθήνα πέθαναν πολλοί Αθηναίοι από την αρρώστια πανώλη.

Δημοσιογράφος: Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!

Δημοσιογράφος: Έχετε και άλλα να μας πείτε για την περιοχή?

Κα Κουτσογιάννη: Το τελευταίο που θα σας πω, είναι για τον Ηριδανό ποταμό που σήμερα μπορούμε να τον δούμε να κυλά μόνο στο Μοναστηράκι.

Δημοσιογράφος: Ο Ηριδανός δεν είναι γνωστό ποτάμι.

Κα Κουτσογιάννη: Είναι όμως μαζί με τον Ιλισσό και τον Κηφισό από τα μεγαλύτερα ποτάμια της πόλης μας.

Δημοσιογράφος: Πόσα πολλά πράγματα μας μάθατε. Κάθε μέρα τόσος κόσμος περνά από το Μοναστηράκι και δεν γνωρίζει ή δεν δίνει σημασία σε όλα αυτά.

Κα Κουτσογιάννη: Ναι, αυτό είναι αλήθεια.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ για το τόσο ενδιαφέρον ταξίδι στην πόλη μας και για όσα μας μάθατε.

Κα Κουτσογιάννη: Και εγώ σας ευχαριστώ. Στη διάθεσή σας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΖΑΚΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗimage2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥimageστην Εύη Σαβάδη

 

Σου αρέσει το επάγγελμά σου και γιατί;

-          Μου αρέσει πολύ το επάγγελμα μου, αν και είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ανήκω στους τυχερούς ανθρώπους που μπόρεσαν να κάνουν αυτό που ήθελαν στη ζωή τους. Έχει πολλές απογοητεύσεις, υπάρχει έντονη πίεση, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα να κάνω πράγματα που πάντα ονειρευόμουν. Να είμαι στο κέντρο των εξελίξεων, να μαθαίνω πολλές πληροφορίες και να είμαι σημείο αναφοράς για κάποιους ανθρώπους.

 

Όταν ήσουν μικρός τι επάγγελμα ήθελες να κάνεις;

-          Στα παιδικά μου χρόνια έπαιζα κάθε μέρα ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Όταν δεν μπορούσα να το κάνω, μου άρεσε να διαβάζω εφημερίδες μπροστά στον καθρέπτη, σαν να είμαι παρουσιαστής. Μου άρεσε να διαβάζω εφημερίδες, έμαθα πολλά μέσα από κείμενα τους, ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα να γίνω δημοσιογράφος.

 

Όταν παίρνεις συνέντευξη , από πότε προετοιμάζεσαι;

-          Για να έχει ενδιαφέρον και ουσία μία συνέντευξη, απαιτεί σωστή προετοιμασία. Να ψάξεις καλά λεπτομέρειες του συνεντευξιαζόμενου, να μη φοβηθείς να ρωτήσεις πράγματα, να ξέρεις ποια είναι εκείνα που θα ενδιαφέρουν τους αναγνώστες. Όσες περισσότερες εμπειρίες αποκτάς, μπορείς να το κάνει πιο γρήγορα. Αλλά θα έλεγα μία εβδομάδα πριν.

Είναι εύκολο να βρεις ερωτήσεις;

-          Είναι εύκολο, αρκεί να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του αναγνώστη. Εάν καταφέρεις να «βγάλεις» από τη συνέντευξη πράγματα που θα έχουν ενδιαφέρον και όχι τυπικές απαντήσεις. Χρειάζεται να είσαι έτοιμος, να αναπτύξεις εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσεις στον στόχο σου και να έχεις ως βασικό γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ , ΚΟΤΙΤΣΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝimageΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ (Δ1)

 Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο ήταν το αντικείμενο της διδασκαλίας σας;

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δίδασκα οικονομικά με εστίαση στα λογιστικά, στο κόστος και στη ναυτιλιακή λογιστική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε γενικές γραμμές υπήρξατε ευχαριστημένος από τους φοιτητές σας;

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Πολύ ευχαριστημένος διότι ήμουν συνεργατικός μαζί τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπήρξατε δημοφιλής στους φοιτητές σας;

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Πιστεύω πως ναι, διότι σε σχετικό διαγωνισμό δημοφιλίας καθηγητών που διεξήχθη από τους φοιτητές ήμουν μεταξύ των δημοφιλέστερων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε συγγράψει κάποιο βιβλίο για τα μαθήματα που διδάσκατε;

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ναι, έχω γράψει από ένα βιβλίο για το κάθε μάθημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας, ήσασταν ικανοποιημένος από τον μισθό σας;

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ναι, ήμουν αρκετά ικανοποιημένος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κοτίτσα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συμμετοχή σας στη συνέντευξη αυτή και με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα με αγάπη και υγεία!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝimage2

 

Συνεντεύξεις για τα δημοτικά σχολεία άλλων χρόνων.

 

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑimage3Μια ομαδική εργασία από Τμήμα Γ1

 

Ομάδα: Λευτέρης , Έλενα, Ματίνα, Παναγιώτα

 

1)    Πώς ηταν το σχολείο τα παλιά χρόνια ;

 

Γιαγιά Καίτη: Το σχολείο της γιαγιάς μου ήταν στα Χανιά της Κρήτης όπου εκεί γεννήθηκε. Η γιαγιά μου πήγε σχολείο τη δεκαετία του ’50 (1948). Το σχολείο της ήταν το 7ο δημοτικό σχολείο Χανίων.

Μου είπε ότι τη δασκάλα της την έλεγαν Ειρήνη Κουτρούμπα. Είχα πολλές συμμαθήτριες αλλά η κολλητή μου φίλη ήταν η Αγγελική Βαρελά, που τώρα είναι μια διάσημη συγγραφέας.

Τότε αγοράζαμε τα βιβλία μας. Οι γονείς μου δεν είχαν πολλά λεφτά και δανειζόμουν από την Αγγελική το βιβλίο της για να γράφω και να διαβάζω.

Το κτίριο του σχολείου μου ήταν διώροφο με πολύ μεγάλη αυλή και κήπο. Στον κάτω όροφο ήταν οι μικρές τάξεις , το γραφείο του διευθυντή και των δασκάλων, η αίθουσα θεάτρου και η αίθουσα έκθεσης , γιατί τότε κάναμε οικοκυρικά. Στον πάνω όροφο ήταν όλες οι μεγάλες τάξεις. Το κτίριο ήταν πέτρινο  και είχε ωραία μεγάλα τζάμια.

Στην αυλή φύτευαν στις άκρες λουλούδια όταν είχαμε φυσική ιστορία. Δεξιά ήταν τα σπιτάκια της καθαρίστριας και της μαγείρισσας ,  γιατί τότε είχαμε συσσίτιο. Μπροστά από τα σπιτάκια ήταν ένας κήπος με πεύκα. Αριστερά ήταν οι τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών.

Αυτό το σχολείο υπάρχει ακόμα και ήταν και είναι το καλύτερο κτίριο στο νησί.

Ο παππούς Λευτέρης πήγε σχολείο τη δεκαετία του 1950. Το σχολείο του ήταν το 4ο δημοτικό σχολείο Καισαριανής. Το σχολικό κτίριο ήταν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο . Το σχολείο, ου λειτουργούσε στο 2ο όροφο είχε 6 τάξεις.  Το διάλειμμα γινόταν στην ταράτσα. Δηλαδή ήταν η αυλή του σχολείου. Το ισόγειο του κτιρίου είχε μέσα πολεμικό υλικό από τους πολέμους που είχε περάσει η χώρα μας. Λίγο αργότερα ο χώρος αυτός έγινε κινηματογράφος και πηγαίναμε απόγευμα στο σχολείο τρεις φορές την εβδομάδα. Το απόγευμα ακούγαμε και την ταινία που έπαιζε ο κινηματογράφος την ώρα του μαθήματος.

2)    Γιατί φορούσατε μπλε ποδιά;

 

Η μαμά μου μού είπε ότι φορούσαν μπλε ποδιά γιατί έπρεπε να ξεχωρίζουν ως μαθητές. (μαμά 1983)

«Φορούσαμε μπλε ποδιά με λευκό δαντελένιο γιακά και στο στήθος σήμα με τον αριθμό του σχολείου». ( γιαγιά Παναγιώτα 1960)

«Ήταν αυστηρός ο παιδονόμος. Γυρνούσε στους δρόμους γύρο από το σχολείο και έλεγχε. Αν έβλεπε μετά από το σχολείο μαθητές χωρίς τη στολή τους έπαιρναν αποβολή για μια εβδομάδα, ανάλογα».

3)    Τι ώρα σχολούσατε το μεσημέρι;

 

Μαμά: Πήγα δημοτικό το 1985 στο 16ο Δ.Σ. Πειραιά. Θυμάμαι ότι το κουδούνι χτυπούσε το πρωί για προσευχή στις 8:10 π.μ.

Όταν πήγαινα Α΄ δημοτικού σχολούσα νωρίτερα απ’ όλο το σχολείο δηλαδή στις 12:15 μ.μ. Στις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού σχολούσα στις  13:00 . Στην εποχή μου δεν υπήρχε το ολοήμερο σχολείο για να σχολάμε αργά το μεσημέρι.

 

4)    Σε τι σχολείο πηγαίνατε;

 

Πατέρας Ματίνας: Εγώ πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο. Τις  Δευτέρες  και τις Παρασκευές σχολούσα στις τρεις το μεσημέρι.  Τις υπόλοιπες μέρες σχολούσα στις πέντε το απόγευμα γιατί είχα δραστηριότητες. Στο σχολείο έκανα ξένες γλώσσες , αθλήματα και μάθαινα σκάκι.

 

5)    Πώς ήταν τα θρανία σας;

 

Η γιαγιά μου, η Παναγιώτα πήγαινε στο 26ο δημοτικό σχολείο Πειραιά, στην οδό Ισμήνης κατά την διάρκεια της δεκαετίας 1950-1960 . Στο ιδιο σχολείο πήγαιναν ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Το σχολείο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Τα θρανία παλιά ήταν ξύλινα και μονοκόμματα. Έμοιαζαν με παγκάκια. Ήταν τοποθετημένα σε δυο σειρές και το ένα πίσω από το άλλο.

 

 

 

Ομάδα:  ΖΗΝΟΒΙΑ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΑΡΙΝΑ

 

6)    Τα τετράδιά σας είχαν τετραγωνάκια;

 

Γιαγιά Ζηνοβίας: Τη δεκαετία του ΄50, στο σχολείο μου, σε ένα χωριό της Άνδρου, που πήγαινα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, δεν είχαμε τετράδια. Χρησιμοποιούσαμε την πλάκα και το κοντύλι, που έμοιαζε με κιμωλία και με αυτό γράφαμε στην πλάκα τις εργασίες μας. Αργότερα, από την Δ΄ τάξη και μετά, είχαμε τετράδια καλλιγραφίας, όπου γράφαμε την ορθογραφία και απλά τετράδια που μοιάζουν με τα σημερινά μπλε τετράδια. Δεν είχαμε τετράδια με τετραγωνάκια.

 

 

7)  Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι στο διάλειμμα  ;

 

Γιαγιά Δέσποινας : Το αγαπημένο μας παιχνίδι ήταν «τα μήλα». Στεκόταν ένα παιδί δεξιά, ένα αριστερά και τα υπόλοιπα στο κέντρο. Τα παιδιά που ήταν δεξιά και αριστερά προσπαθούσαν να πετύχουν με τη μπάλα εκείνα που ήταν στο κέντρο. Εκείνος που κατάφερνε να μείνει τελευταίος ήταν νικητής.

 

8)    Πήγατε ποτέ αδιάβαστοι;

 

Παππούς Γεωργίας: Οι μαθητές παλιά δεν πήγαιναν ποτέ αδιάβαστοι γιατί οι δάσκαλοί τους ήταν αυστηροί και τους έβαζαν πολλές τιμωρίες.

Ο δάσκαλος ζητούσε από τους μαθητές του να φέρουν βέργες από ξύλο με τις οποίες τα χτυπούσε στις παλάμες. Άλλη τιμωρία ήταν που τους έβαζε όρθιους στον τοίχο με γυρισμένη πλάτη

Για αυτό δεν πηγαίνουν ποτέ αδιάβαστοι.

 

9)     Πώς έλεγαν τη δασκάλα ή τον δάσκαλό σας;

 

Μαμά Μαρίνας: Το 1990, στην Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, τον δάσκαλό μου τον έλεγαν κ. Αργύρη.

Γιαγιά Μαρίνας: Το 1954, στην Α΄ και Β΄ δημοτικού, την δασκάλα μου την έλεγαν κ. Αγγελική.

Μπαμπάς Μαρίνας: Το 1979, στην Ε΄ δημοτικού, τον δάσκαλό μου τον έλεγαν κ. Κώστα.

Παππούς Μαρίνας: Το 1950, στην Α΄ δημοτικού, την δασκάλα μου την έλεγαν κ. Τούλα.

Μπράβο που τα θυμάστε!!!

 

 

 

 

Ομάδα : ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΤΑΣΟΣ ΓΕΜΕΝΙΤΖΟΓΛΟΥ

 

 

10)                  Είχατε κυλικείο;

 

Συνεντευξιαζόμενος: Αθηνά Χατζηκώστα (μητέρα Τάσου)

Περίοδος Αναφοράς: Δημοτικό Σχολείο (1979-1985)

Το δημοτικό μου σχολείο ήταν το 35ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Φυσικά και είχε κυλικείο το οποίο βρισκόταν στο ημιυπόγειο.  Κατεβαίναμε σκαλάκια για να πάμε να ψωνίσουμε.

Εκείνη την εποχή τα κυλικεία είχαν κυρίως τυρόπιτες, λουκανόπιτες, σοκοφρέτες, καραμέλες, τσίχλες, κουλούρι, μπομπονέλες, kiss.  Δε θυμάμαι πολλά όμως γιατί συνήθως είχα κολατσιό από το σπίτι. Όποτε όμως είχα χαρτζιλίκι έτρεχα χαρούμενη να πιάσω σειρά στο κυλικείο να αγοράσω το αγαπημένο μου κουλούρι.

Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις περιμένοντας στη σειρά του κυλικείου με τις φίλες μου.  Θυμάμαι ακόμα τον γελαστό κύριο Στέφανο που μας εξυπηρετούσε με αγάπη.

 

11)                 Πώς έλεγαν το διπλανό ή τη διπλανή σου;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΚΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Από τον πατέρα μου

ΔΕΚΑΕΤΙΑ: 1980

Από την πρώτη δημοτικού έως την Τρίτη, το όνομα του διπλανού μου ήταν Φραγκίσκος. Ήταν ένα ξανθό αγόρι με γαλάζια μάτια. Με το Φραγκίσκο δεν ήμασταν μόνο διπλανοί στο σχολείο, ήμασταν διπλανοί και στα σπίτια που μέναμε.

Έτσι κάθε πρωί, χτύπαγα το κουδούνι του Φραγκίσκου, μαζί με τη μητέρα μου και πηγαίναμε μαζί στο σχολείο. Μαζί στο θρανίο, μαζί στην αυλή, μαζί και το απόγευμα στο παιχνίδι έξω στη γειτονία.

Στην Τετάρτη δημοτικού άλλαξα σχολείο και αναγκαστικά άλλαξα και διπλανό.

Όμως και πάλι ήμουν τυχερός. Η δασκάλα μου με έβαλε δίπλα στο Γιώργο, ένα αγόρι με πολύ πυκνά σγουρά μαλλιά και μεγάλα γυαλιά. Με το Γιώργο, αυτή τη φορά δεν μέναμε κοντά – όπως με το Φραγκίσκο – έτσι βρισκόμασταν λιγότερο. Οι υποχρεώσεις μας είχαν αυξηθεί και μόνο το Σαββατοκύριακο βρισκόμασταν για παιχνίδι, στη πλατεία ή στο προαύλιο του σχολείου.

 

12)                 Τι τιμωρίες έβαζαν; (Νικόλας Ορφανίδης)

 

(Μαμά Νικόλα) Οι τιμωρίες που έβαζαν το 1980 ήταν χτύπημα στο χέρι με τον χάρακα στο παιδάκι που ήταν άτακτο ή το έβαζαν στην γωνία της τάξης να καθίσει μόνο του.

(Παππούς Νικόλα) Το 1960 έβαζαν το παιδάκι τιμωρία στην γωνία να κοιτάει τον τοίχο.

 

13)                  Πόσες μέρες είχατε μάθημα; (Χρήστος Γαβαλάς)

 

Στις μικρές τάξεις ο μπαμπάς μου πήγαινε 6 μέρες σχολείο την εβδομάδα. Η μητέρα μου πήγαινε σχολείο από τις 8:00 έως τις 3:30. Ο παππούς μου επίσης πήγαινε 6 μέρες σχολείο. Η μαμά μου και ο μπαμπάς μου πήγαιναν στο δημοτικό  σχολείο  τη δεκαετία του 1980 – 1990.

 

Ομάδα : Μπάμπης , Αντώνης Καραγιάννης, Βασίλης, Θοδωρής

 

14)                 Πήγαινες στο Διευθυντή;(Μπάμπης Δρόσος)

 

(Μπαμπάς): Αχ, τι μου θύμισες! Στο δημοτικό πήγαινα πολλά χρόνια πριν και είμαι σίγουρος ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Εγώ πήγαινα δημοτικό σε τριθέσιο σχολείο, στη Ζωσιμαία Ακαδημία στα Γιάννενα, κατά την δεκαετία του ’70.

Ο Διευθυντής μας όπως θυμάμαι ήταν ψηλός, φαλακρός, με χοντρά γυαλιά, και τον φοβόταν όλοι. Θυμάμαι ότι ο δάσκαλος πήγαινε στον Διευθυντή κάθε παιδί που έκανε σοβαρή αταξία στην τάξη ή ζαβολιά ή πείραζε πολύ άλλα παιδάκια. Και κάθε φορά που πήγαινε ένα παιδί για αυτόν τον λόγο στον Διευθυντή, αυτό έκλαιγε γιατί ήξερε ότι ο Διευθυντής θα το τιμωρούσε αυστηρά αλλά και θα καλούσε τους γονείς του για να τους ενημερώσει σχετικά!

Εγώ προσωπικά ευτυχώς δεν είχα πάει για αυτόν τον λόγο. Πήγα όμως για άλλον λόγο. Γιατί, ο Διευθυντής μας εκτός από το μάλωμα, που το έκανε όταν έπρεπε (σύμφωνα με τους κανόνες του σχολείου), έκανε και άλλα, πιο χαρούμενα πράγματα, όπως π.χ. βράβευε κάθε μήνα τον καλύτερο στη συμπεριφορά μαθητή ενώπιον της τάξης του. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν είχα πάει στον Διευθυντή, για να με συγχαρεί και μετά να με βραβεύσει με ειδικό δίπλωμα μπροστά στους συμμαθητές μου.

Αυτό που θα θυμάμαι πάντα όταν φέρνω τον Διευθυντή στο μυαλό μου, είναι έναν άνθρωπο με αξίες, δίκαιο και αυστηρό όταν έπρεπε, και παράλληλα γλυκομίλητο και πάλι όταν έπρεπε.

 

15)                 Είχατε υπολογιστές;(Αντώνης Καραγιάννης)

 

(Μαμά):Τη δεκαετία του 80 υπήρχαν υπολογιστές, όμως εμείς δεν είχαμε στο σπίτι.

- Στο σχολείο κάνατε Πληροφορική;

Μαμά: Στο δημοτικό δεν είχαμε μάθημα Πληροφορικής.

- Πότε ξεκινήσατε Πληροφορική;

Μαμά: Ξεκινήσαμε Πληροφορική στην Α” Γυμνασίου.

-Είχατε υπολογιστές;

Μπαμπάς: Τη δεκαετία του 70 δεν είχαμε στο σπίτι μας.

- Πότε πήρατε τον πρώτο υπολογιστή;

Μπαμπάς: Όταν ξεκίνησα το Γυμνάσιο.

 

 

 

16)                 Πότε πήγαινες σχολείο; Πρωί ή απόγευμα;(Βασίλης Καλαμπαλίκης)

 

(Γιαγιά):Σχολείο  πήγαινα  τη  δεκαετία του ΄50 ,από Δευτέρα έως και Σάββατο, εκτός Τετάρτης…Το ωράριο ήταν κυλιόμενο δηλαδή πηγαίναμε πρωί και απόγευμα..

 

(Μπαμπάς):Σχολείο πήγα τη δεκαετία του ΄80..Πηγαίναμε σχολείο από Δευτέρα έως Παρασκευή…Το ωράριο ήταν μία εβδομάδα πρωί,από 8:15 έως 13:00 και μία εβδομάδα απόγευμα, από 14:15 έως 18:30….

 

 

17)                 Τι μαθήματα κάνατε;(Θοδωρής Θοδωρόπουλος)

 

(Μαμά):Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που πήγαινα στο δημοτικό. Είχαμε λιγότερα μαθήματα από την σημερινή εποχή. Διδασκόμασταν: Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Θρησκευτικά, Νεοελληνική Γραμματική, Ανθολόγιο, Γυμναστική, Γεωγραφία και το αγαπημένο μου μάθημα Εμείς και ο Κόσμος.

 

Ομάδα: Άγγελος, Ελένη, Παναγιώτης, Γιώργος 

18)  Το σχολείο σας ήταν διώροφο, τριώροφο, πέτρινο, νεοκλασικό;

(Δημήτρης Άγγελος Γιαννίκος)

 

Μαμά: Το δημοτικό μου σχολείο που πήγαινα ήταν διώροφο και στο ισόγειο ήταν το νηπιαγωγείο και μια μεγάλη αυλή.

Το κτίριο εξωτερικά ήταν τσιμεντένιο και δεν ήταν πολύ όμορφο, τον εσωτερικό του όμως ήταν τέλειο, με πολύ ωραίες ζωγραφιές.

Η είσοδος του σχολείου είχε μια τεράστια μεταλλική πράσινη πόρτα.

 

 

 

Μπαμπάς: Το σχολείο μου ήταν διώροφο και πέτρινο. Η αυλή του σχολείου ήταν μικρή και είχε δυο μικρές μεταφερόμενες μπασκέτες. Η είσοδος του σχολείου είχε μια μεταλλική πράσινη πόρτα. Το σχολείο μου δεν υπάρχει πια.

 

 

Γιαγιά: Το δημοτικό μου σχολείο ήταν διώροφο και παλιό. Είχε μια μεγάλη αυλή και στην μέση της αυλής είχε ένα μεγάλο δέντρο. Μια μεγάλη σιδερένια πόρτα μαύρη για είσοδο. Τα παράθυρα ήταν ξύλινα και μεγάλα. Η σκεπή είχε κεραμίδια. Τα θρανία ήταν ξύλινα πράσινου χρώματος και οι αίθουσες φωτεινές.

 

19) Πώς ήταν η σχολική τσάντα; (Παναγιώτης Καββαδίας)

 

Ήταν σαν χαρτοφύλακας ορθογώνιος. Άνοιγε δηλαδή σαν φάκελος. Συνήθως ήταν δερμάτινη και πολύ πιο παλιά πάνινη . Επίσης είχε λουράκια όπως οι ζώνες μας.

 

20) Πού ήταν το σχολείο σας ; Σε πόλη ή σε χωριό; (Ελένη Μαραγκού)

 

Το σχολείο της μαμάς ήταν σε χωριό και έμενε πολύ κοντά του. Το σχολείο του μπαμπά ήταν κι αυτό σε χωριό . Ο μπαμπάς περπατούσε αρκετά μέχρι το σχολείο του. Ήταν ωραία και μέσα στη φύση. Κάτι σαν καθημερινή εκδρομή. Η νονά μου πήγαινε σχολείο στη Νίκαια . Τα σχολεία στις πόλεις είναι ανάμεσα σε πολυκατοικίες αλλά έχουν αυλή.

 

21)  Πόσους δασκάλους είχατε; (Γιώργος Καμαράτος)

 

Στο δημοτικό είχαμε μόνο έναν δάσκαλο ή δασκάλα για όλα τα μαθήματα , ακόμα και για τη γυμναστική. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο είχαμε διαφορετικό καθηγητή για κάθε μάθημα , όπως και σήμερα.

 

Ομάδα : Αντώνης Βούλγαρης, Σπυριδούλα, Κλειώ, Ίρινα

 

22) Πώς ήταν το αναγνωστικό σας ;

 

Το αναγνωστικό μου ήταν πολύχρωμο με ωραίο εξώφυλλο. Είχε ποιήματα και μικρά αστεία .Μου άρεσε πολύ να το διαβάζω και να κάνω τις ασκήσεις του. Το θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία. Επίσης όταν το ξεφυλλίζω αναπολώ τα μαθητικά μου χρόνια.

 

23) Κάνατε ζωγραφική ή μουσική ;

 

Εμείς κάναμε μόνο το μάθημα της ζωγραφικής. Μου άρεσε πολύ και είχαμε τέσσερις μέρες την εβδομάδα.

 

24) Πώς λεγόταν το σχολείο σας ;

 

Γιαγιά:  Το δημοτικό σχολείο λεγόταν Α΄ δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου στην Κρήτη.

Μαμά : Το σχολείο μου ήταν το 7ο δημοτικό σχολείο.

Μπαμπάς : Το σχολείο μου ήταν το 28ο δημοτικό σχολείο Πειραιά.

Παππούς : Το δημοτικό σχολείο λεγόταν 300ο δημοτικό σχολείο  παλαιού Φαλήρου.

Νονά (γιαγιά) : το δημοτικό σχολείο λεγόταν Λεύκης Ιθάκης.

25) Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μάθημα ;

 

Μπαμπάς Ίρινας : Το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα μαθηματικά.

 

Συνέντευξη από τον παππού μου τον στρατιωτικό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟimageΔημοσιογράφος:Αναστασία Δρόσου

Δημοσιογράφος: Γεια σου παππού. Πώς ήταν η ζωή σου στο χωριό όταν ήσουν παιδί;

Παππούς: Γεννήθηκα πριν από 85 χρόνια. Όταν ήμουνα παιδί, την εποχή εκείνη στη δεκαετία του ’30 και του ‘40, περνούσαμε πολύ φτωχά στο χωριό που ζούσαμε. Ζούσαμε στην αρχή όλοι μαζί σε ένα μικρό σπίτι, εγώ με τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και τον αδελφό μου, που όμως πέθανε από αρρώστια όταν ήμουν 2 με 3 χρονών. Τον επόμενο χρόνο έμεινε η μητέρα μου έγκυος και δυστυχώς πέθανε στη γέννα. Ο πατέρας μου παντρεύτηκε σύντομα μια άλλη γυναίκα του χωριού, που έγινε μητριά μου. Σύντομα έφερε στον κόσμο άλλα 3 παιδιά, τα 3 αδέλφια μου που τα αγαπούσα πολύ και τα πρόσεχα σαν μεγαλύτερος αδελφός. Οικονομικά αναγκάστηκα να βοηθήσω την οικογένεια, για αυτό και στην ηλικία την δική σου, 8 με 10 χρονών, φύλαγα αγελάδες κι έμενα στη στάνη με τα ζώα. Πολύ δύσκολα χρόνια!

Δημοσιογράφος:  Πολέμησες παππού στον πόλεμο του 1940; Η οικογένειά σου κατάφερε να επιβιώσει από τον πόλεμο; Τι θυμάσαι από τότε;

Παππούς: Δεν πολέμησα εγώ αφού ήμουνα μικρός τότε, περίπου 8 ετών. Ευτυχώς κανείς από την οικογένειά μου δεν πέθανε λόγω του πολέμου, αλλά υπήρχαν στο χωριό πολλοί άλλοι νέοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1940 και άλλοι ακόμα που πέθαναν αργότερα από την κατοχή, τις κακουχίες και τον εμφύλιο πόλεμο.

 

Δημοσιογράφος:     Όταν ήσουν μικρός, τι ήθελες να γίνεις; Το επάγγελμα του στρατιωτικού το διάλεξες εσύ και γιατί;

Παππούς: Σαν μικρός, το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να πάω στο σχολείο, στο δημοτικό, και να βγάλω κανένα χαρτζιλίκι να βοηθήσω τον πατέρα μου. Αργότερα, πάλι δούλευα διάφορες δουλειές, κυρίως αγροτικές στο χωριό αλλά και άλλες χαμαλοδουλειές στην πόλη, τα Γιάννενα, πάλι για το χαρτζιλίκι, τόσο για τον πατέρα μου όσο και για να μπορέσω να πάω νυχτερινό γυμνάσιο. Σου θυμίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια έμενα κυρίως εκτός του σπιτιού μου στο χωριό, είτε στη στάνη με τα ζώα στο χωριό είτε σε κάποιο σπίτι σαν ψυχοπαίδι στα Γιάννενα. Όταν έβλεπα, στον πόλεμο, τους στρατιωτικούς να φοράνε στολή και να περπατάνε καμαρωτοί τους χάζευα. Ήθελα να αποκτήσω και εγώ κάποτε σιδερωμένη στολή, να έχω δικό μου όπλο και να υπηρετώ την πατρίδα μου, μαζί με ένα σταθερό μισθό που δεν θα πεινάω. Στο χωριό μου τους στρατιωτικούς τους εκτιμούσαν πολύ, και θεωρούσα έτσι ότι και ο πατέρας μου θα γινόταν πολύ περήφανος για μένα. Έτσι, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να δηλώσω για μόνιμος υπαξιωματικός στον στρατό, το έκανα και αμέσως μόλις μονιμοποιήθηκα έφυγα από το χωριό και τα Γιάννενα.

Δημοσιογράφος:     Έζησες σε πολλές πόλεις όταν υπηρετούσες στον στρατό; Επηρέασε αυτό την οικογένειά σου;

Παππούς: Γύρισα όλη την Ελλάδα, είτε σε στρατιωτικές Μονάδες που έπαιρνα μετάθεση, είτε έξω στη φύση, σε σκηνές, για ασκήσεις. Τότε, τα χρόνια εκείνα, σαν υπαξιωματικός φορούσα συνεχώς στολή, δεν επιτρεπόταν τα πολιτικά, ακόμα και όταν έβγαινα έξω με ρεπό. Κάθε μέρα δούλευα χωρίς συγκεκριμένο ωράριο όπως σήμερα, δηλαδή μέχρι αργά το βράδυ, ενώ οι βραδινές υπηρεσίες που έκανα και κοιμόμουν στο στρατόπεδο ήταν σε περισσότερες από τις μισές μέρες του μήνα. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι όταν ήμουν ανύπαντρος είχα την ευκαιρία να έλθω κοντά με πολλούς συναδέλφους, αφού ήμασταν συνέχεια μαζί και σε δύσκολες συνθήκες, και να κάνω έτσι πολλούς και καλούς φίλους. Όταν παντρεύτηκα αργότερα, στα 30 με 33 μου, και αφού γέννησα τον μπαμπά σου και τον θείο σου, όσες στιγμές μπορούσα να ξεκλέψω έτρεχα να είμαι μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Προσπάθησα παράλληλα, για να μην επηρεάσουν οι μεταθέσεις μου την πορεία των παιδιών μου σαν μαθητές, να πηγαίνω εγώ συχνά μακριά και να μην μετακομίζει η οικογένεια μαζί μου.

 

Δημοσιογράφος: Γενικά, σου άρεσε το επάγγελμα του στρατιωτικού; Από όταν βγήκες στη σύνταξη, το επιθύμησες καθόλου; Έχεις κρατήσει φίλους από τη δουλειά σου;

Παππούς: Ποτέ δεν μετάνιωσα για το επάγγελμα που ακολούθησα. Μου έδωσε ψωμί και το τίμησα με τον καλύτερο τρόπο. Αγάπησα και αγαπώ τον στρατό. Έκανα πολλούς φίλους, και νομίζω ότι η πειθαρχία και ο οργανωμένος τρόπος ζωής και σκέψης με έκανε καλύτερο άνθρωπο στην κοινωνία και καλύτερο οικογενειάρχη. Με έμαθε να εκτιμώ τις αρχές της οικογένειας, της θρησκείας και της πατρίδας, καθώς και να μαθαίνω να ζω με αυτά που πρέπει και όχι σπάταλα, αλλά και να ζω βοηθώντας τον συνάνθρωπό μου. Ναι, από όταν βγήκα στη σύνταξη το επιθύμησα, αλλά έχω τώρα τον μπαμπά σου και τον θείο σου, και τα δύο μου παιδιά να έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και μάλιστα σαν αξιωματικοί καριέρας να έχουν γίνει καλύτεροι από εμένα. Τους καμαρώνω, όπως πιστεύω καμάρωνε και για μένα ο δικός μου πατέρας που δεν ζει πια. Από τη δουλειά μου έχω κρατήσει φίλους, που μιλάμε όποτε μπορούμε, απλά οι φίλοι αυτοί λιγοστεύουν δυστυχώς γιατί λόγω ηλικίας σιγά-σιγά ξεκινάνε για το μεγάλο τους ταξίδι. Εκεί που θα ταξιδέψω αναπόφευκτα και εγώ κάποια στιγμή, μαζί με τη γιαγιά σας, που όμως μέχρι τότε θέλω να μπορώ να έρχομαι σε επαφή συνεχώς με τα παιδιά και τα εγγόνια μου και να χαίρομαι και να ευχαριστώ το θεό που τα βλέπω να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι

 

Δημοσιογράφος: Παππού, με συγκίνησες. Αν ξαναγεννιόσουν θα άλλαζες τίποτε στη ζωή σου και το επάγγελμα σου του στρατιωτικού;

Παππούς:      Είμαι ευχαριστημένος από το Θεό. Μου τα έδωσε απλόχερα. Είμαι ολιγαρκής. Δεν θα άλλαζα τίποτε από τη ζωή μου. Μπορεί να μην μου δόθηκε αγάπη όταν ήμουνα μικρός, μπορεί να μην ένιωσα το χάδι της μάνας, αλλά εγώ μπόρεσα και κατάλαβα σε βάθος την αξία της αγάπης, και έδωσα τα πάντα στην οικογένειά μου. Και πίστεψέ με αγαπημένη μου εγγονούλα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να προσφέρεις. Να προσφέρεις άδολη αγάπη.

Συνέντευξη από την Εύα Σπυροπούλου αθλήτρια παιδικής αγωνιστικής κοριτσιών

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝimageστη Σταυρούλα Κουτάκου (Στ2)

 

Δημοσιογράφος: Πώς αισθάνθηκες όταν σε πήραν στην αγωνιστική;

Αθλήτρια: Ένιωσα πολλή χαρά, αλλά παράλληλα και μεγάλη ευθύνη  για να αποδείξω στην προπονήτρια μου ότι έκανε καλά που με πήρε.

Δημοσιογράφος: Πότε ξεκίνησες ενόργανη;

Αθλήτρια:: Ξεκίνησα από 3 χρονών.

Δημοσιογράφος: Πώς αισθάνεσαι που έχεις πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο εξαιτίας της ενόργανης;

Αθλήτρια: Στην αρχή με ενοχλούσε που δεν μπορούσα να παίξω ή να χαλαρώσω όσο ήθελα, αλλά τώρα το έχω συνηθίσει.

Δημοσιογράφος: Έχεις ασχοληθεί ποτέ με κάποιο άλλο άθλημα;

Αθλήτρια:: Ναι, έκανα δύο χρόνια στίβο, αλλά με κέρδισε η ενόργανη.

Δημοσιογράφος: Ποια αθλήτρια θαυμάζεις;

Αθλήτρια: Θαυμάζω τη Βασιλική Μιλούση γιατί έχει πετύχει πολύ μεγάλες διακρίσεις σε πολύ μικρή ηλικία. Επίσης προερχόμαστε από τον ίδιο σύλλογο.

Δημοσιογράφος: Πόσες ώρες κάνεις προπόνηση;

Αθλήτρια: Προπόνηση κάνω 6 μέρες από 4 ώρες.

Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο στόχος σου για το 2019;

Αθλήτρια: Ο στόχος μου για το 2019  είναι μία καλή θέση στο φετινό πρωτάθλημα που θα γίνει στην Αθήνα.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το αγαπημένο σου όργανο στην ενόργανη (ίππος, δοκός, έδαφος, δίζυγο, μονόζυγο, τραμπολίνο);

Αθλήτρια: Όλα τα όργανα για εμένα είναι αγαπημένα, αλλά τα δύο πιο ξεχωριστά για τον εαυτό μου είναι η δοκός επειδή έχω καλή ισορροπία και το δίζυγο μου αρέσει χωρίς κάποιο λόγο.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη σου εύχομαι καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα.

Top