Στήλη: Προβληματισμοί

ΤΟ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ …

1 Θ ΤΟ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕΤΟ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ …

Οι αρχές  του Ολυμπισμού είναι κάτι παραπάνω από τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων πιστεύει πως οι ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα μέσο για να αναδειχθεί η καλύτερη χώρα αθλητικά αλλά και ένα μέσο ανταγωνισμού. Όμως αν κατανοήσουμε τι συμβαίνει θα καταλάβουμε πως οι αγώνες αυτοί έχουν στόχο τη συμφιλίωση και επανασύνδεση μιας όμορφης ατμοσφαίρας. Στους ολυμπιακούς αγώνες μαθαίνεις εκτός από το να αθλείσαι μαθαίνεις  να σέβεσαι τους συναθλητές σου και να γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους.

Η φιλία , ο σεβασμός και η ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους αγώνες είναι ένα πολύ βασικά στοιχεία για το ευ αγωνίζεσθαι . Η συμμετοχή σε αυτή την τεράστια διοργάνωση, η προσπάθεια να πετύχεις το καλύτερο , ο σεβασμός στον εαυτό μας αλλά και στου αντιπάλου μας. Το πιο σημαντικό στις αθλητικές διοργανώσεις είναι να αγωνίζεσαι ισότιμα . Δηλαδή αν κάποιος είναι παχύσαρκος και δεν μπορεί να τρέξει , μπορεί να ασχοληθεί με την άρση βαρών. Γενικά οι αθλητές έχουν πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη. Γυμνάζονται καθημερινά , τρώνε υγιεινά τρόφιμα για να έχουν ενέργεια . Αυτό επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και την συμπεριφορά τους διότι παίρνουν αρχές και αξίες που είναι εφόδια για τη ζωή τους . Υπάρχουν και άλλες αξίες που απορρέουν από τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα όπως η ειρήνη, η δημοκρατία , ο σεβασμός στο περιβάλλον και ο αλτρουισμός .

Δυο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις , οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αγώνες έχουν και πρέπει να έχουν πάντα τις ίσες αθλητικές ευκαιρίες για όλους.

 

Φιλιάνα Κορτσαλού , Αγγελική Δρυ ,Γιάννης Κοκκινίδης (ΣΤ1)

 

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ

1 Ν Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣΗ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πολλά οφέλη τα οποία γίνονται εφόδια για το μέλλον της ανθρωπότητας . Η φιλία , η ισότιμη συμμετοχή, το ευ αγωνίζεσθε , η ειρήνη και η συνύπαρξη των λαών είναι κάποια από τα οφέλη , όχι μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και των Παραολυμπιακών . Είναι μια ευκαιρία για όλες τις χώρες και τις Ηπείρους να συνεργαστούν . Επίσης δίνεται η δυνατότητα συνάντησης και γνωριμίας όλων των αθλητών . Πάντα θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς ανταγωνισμό γιατί σημαντικό είναι η διασκέδαση , η εμπειρία και όχι απαραίτητα η νίκη .

Δυστυχώς , τα τελευταία χρόνια αμαυρώνεται η εικόνα του αθλητισμού . Τα αναβολικά και το ντόπινγκ είναι η μάστιγα των αθλητών . Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακάλυψε σε εξετάσεις αίματος που κάνει , ότι πολλοί αθλητές στο βωμό του χρήματος και της δόξας παίρνουν διάφορες ουσίες που αυξάνουν για λίγο τις επιδόσεις τους . Αυτές οι ουσίες κάνουν κάποιους αθλητές να νικήσουν πιο εύκολα τους συναθλητές τους, που αγωνίζονται μόνο με τις σωματικές και αθλητικές τους επιδόσεις . Αρκετοί προπονητές διοχετεύουν στους αθλητές τους αναβολικά με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν σοβαρά . Αυτό είναι αντιαθλητική συμπεριφορά . Βέβαια πίσω από τα αναβολικά κρύβεται η εμπορευματοποίηση . Φαρμακευτικές κερδοφόρες εταιρείες με μοναδικό στόχο μόνο το χρήμα.

Μια ακόμη γκρίζα πλευρά των αγώνων γενικότερα είναι η βία και ο φανατισμός , που δυσφημεί ακόμη περισσότερο την εικόνα του αθλητισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί αθλητές δεν παίρνουν μέρος στους αγώνες για την συμμετοχή και την δόξα όπως στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά, για χρήματα και για την γενικότερη επαγγελματική τους καταξίωση .

Η υποσχέσεις εξτρά χρημάτων και η ανάδειξη διασημοτήτων μέσα από αθλητικούς αγώνες είναι και ευθύνη της πολιτείας και του εκάστοτε πολιτικού συστήματος .

Αν αυτό συνεχιστεί θα χαθεί το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων . Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτές τις σημαντικές διοργανώσεις είναι τα οφέλη που προσφέρουν και όχι όλα αυτά που τις δυσφημούν .

Βάσια Καπελλέ , Σταυρούλα Κουτάκου , Περικλής Κυριακού (ΣΤ1)

ΑΓΩΝΑΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ!

1 Ι ΑΓΩΝΑΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ

Οι παραολυμπιακοί αγώνες γίνονται κάθε 4 χρόνια αμέσως μετά τους ολυμπιακούς αγώνες και είναι εξίσου σημαντικοί , αλλά και πιο ιδιαίτεροι . Στους παραολυμπιακούς αγώνες σου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσεις ανθρώπους με κινητικές , οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες να μάχονται για τη νίκη όχι μόνο σε αθλητικούς αγώνες αλλά και σε αγώνες θέλησης.

Δυστυχώς πολλοί αθλητές που αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα δεν είχαν την ευκαιρία της συμμέτοχης . Αυτό άλλαξε το 1948 στο Στόουκ Μάντεβιλ στην Αγγλία. Εκεί διεξήχθησαν οι πρώτοι  παραολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές που αντιμετώπιζαν κινητικές , οπτικές και άλλες αναπηρίες .Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις . Επιπλέον την ίδια χρονιά έγιναν οι πρώτοι χειμερινοί παραολυμπιακοί αγώνες  στην Σουηδία . Η συμμετοχή των Ελλήνων στους παραολυμπιακούς αγώνες ξεκίνησε από το 1976 ενώ από το 1988 συμμετείχαν στους αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές .

Στο αγωνιστικό μερος των θερινών παραολυμπιακών  συμπεριλαμβάνονται 22 θερινά αθλήματα ποικίλων κατηγοριών όπως η αντισφαίριση , η ξιφασκία και η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο . Ακόμα συμπεριλαμβάνονται η άρση βαρών σε πάγκο , η κολύμβηση , η ποδηλασία , η σκοποβολή, ο στίβος . Στα χειμερινά αθλήματα είναι το αλπικό σκι , σκι αντοχής , χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο.

Όλοι  αυτοί οι αθλητές υπερβαίνουν και τον ίδιο τους τον εαυτό κάποιες φορές για να τιμήσουν τη χώρα τους . Οι συμμέτοχες αυτών των ανθρώπων αξίζουν το μεγαλύτερο χειροκρότημα από όλους μας για την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν.  Γι’  αυτό πρέπει να τους δείχνουμε εκτίμηση και σεβασμό .

 

Κορίνα Γεωργοπούλου , Σεβίνα Βασιλακιώτη , Θανάσης Ιωακειμίδης (ΣΤ1)

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

1 Λ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ βΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 «Όλοι έχουμε δικαίωμα σε κάτι»

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαριάννα .

Η Μαριάννα γεννήθηκε στην Αίγυπτο και φυσικά το χρώμα του δέρματός της είναι σκούρο καφέ. Μετά από ένα μήνα στη χώρα της φίλης μας έγινε πόλεμος . Στον πόλεμο αυτό πολέμησε και ο πατέρας της Μαριάννας με αποτέλεσμα να πεθάνει . Έτσι η μαμά της,  την πήρε και ήρθαν στην Ελλάδα . Στο σχολείο ήρθε στη μέση της σχολικής χρονιάς . Η πρώτη μέρα στο σχολείο ήταν πολύ άβολη για αυτήν . Δεν ήξερε τη γλώσσα, δεν γνώριζε κανέναν , είχε άλλο χρώμα άλλες συνήθειες. Μια μέρα που είχαν θρησκευτικά κάποια αγόρια της είπαν να βγει από την αίθουσα πριν έρθει η δασκάλα.  Η Μαριάννα τι να κάνει .. βγήκε από την τάξη και πήγε σπίτι της κλαίγοντας.  Η Μαριάννα ήταν μουσουλμάνα.

 

Δέσποινα Κουρουμάλου (Ε1)

 

 

«Λίγο διαφορετικός»

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένα παιδί που είχε πολύ μεγάλα αυτιά .Στο σχολείο του όλοι τον κορόιδευαν γι’ αυτό . Τα γέλια καθημερινά γίνονταν όλο και πιο δυνατά . Μέχρι που μια μέρα δεν άντεχε τις κοροϊδίες και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει .

Πρέπει να προσπαθούμε να καταπολεμάμε το ρατσισμό γιατί τα αποτελέσματα κάποιες φορές είναι τραγικά και οδηγούν τους ανθρώπους σε βιαστικές αποφάσεις .

Κωνσταντίνος Δημητριάδης (Ε1)

 

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι ηθικές αρχές που φτιάχνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και προστατεύονται από το εθνικό και το διεθνές δίκαιο. Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία , την ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα , όπως το δικαίωμα στην εργασία , στην υγεία , στην τροφή,  στην κατοικία, στην ιατρική περίθαλψη , στην εκπαίδευση, το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από όλα ισότητα για όλους . 

Σταματία Βουρλάτου (Ε1)

 

 

Δικαιώματα

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα αλλά κάθε δικαίωμα «γεννάει» μια υποχρέωση. Υπάρχουν μερικά δικαιώματα όπως αυτό της ελεύθερης δουλειάς , της ελεύθερης γνώμης , της πρόσβασης σε καθαρό νερό και φαγητό και της υγείας .

Αυτά τα δικαιώματα πρέπει όλοι να τα έχουμε και αν δεν μπορούμε πρέπει να μας τα παρέχει το κράτος . Γιατί αν δεν έχουμε νερό και φαγητό δεν θα μπορούμε να ζήσουμε. Επίσης όλοι πρέπει να είμαστε υγιείς  στη ζωή μας γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα !

Βασίλης Κολιαράκης (Ε1)

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ

1 Κ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να δουν τους ολυμπιακούς αγώνες . Γίνονται κάθε 4 χρόνια . Οι αθλητές κάνουν την προετοιμασία τους για να κερδίσουν ή να πάρουν την δεύτερη ή την τρίτη θέση . Τα αθλήματα βοηθάνε στην πειθαρχία, στην ευεξία στην σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία . Επίσης σε πεισμώνει να πέτυχεις ότι καλύτερο μπορείς . Όμως οι ολυμπιακοί αγώνες βοηθάνε και στις σχέσεις των ανθρώπων . Οι περισσότεροι αθλητές κάνουν φιλίες με αθλητές από τις άλλες χώρες . Μεταξύ των αθλητών υπάρχει μια αλληλεγγύη και αδελφοσύνη. Υπάρχει επίσης ισότιμη συμμετοχή όλων , ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου, πολιτισμού ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης .

Τέλος, υπάρχουν και οι παραολυμπιακοί αγώνες όπου εκεί συμμετέχουν άτομα με προβλήματα υγείας . Αξίζει να τους δουν όλοι οι άνθρωποι γιατί είναι κάτι μοναδικό .

 

Μαριλένα Καστανά (ΣΤ1)

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

earth-160383_1280

“Δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη από όσα λες, όμως θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να μιλάς ελεύθερα’’

Δικαιώματα: πράγματα που δικαιούσαι ή που σου επιτρέπονται, εγγυημένες ελευθερίες.

Ανθρώπινα δικαιώματα.. όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.

Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιους αφορούν;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν τους πάντες , παιδιά, ηλικιωμένους, φτωχούς, δασκάλους, ράπερ, χριστιανούς, μουσουλμάνους, Αλβανούς, Αφρικανούς, βουδιστές, τον γείτονα σου, τους γονείς σου κ εσένα. Αφορούν τους πάντες κ παντού , όπου κ αν είναι.

Με άλλα λόγια είναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ.

Ποια είναι όμως ;

Η πρώτη προσπάθεια να καταγραφούν ή να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα έγινε χιλιάδες χρόνια πίσω από τον Κύρο ο οποίος κατέγραψε σε έναν κύλινδρο ότι οι σκλάβοι ήταν ελεύθεροι και ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει .

Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χιλιάδες χρόνια μετά συμπληρωθήκαν και άλλα στην Αγγλία, όπως ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο , προστατεύοντας έτσι τους φτωχούς. Χρόνια μετά συμπληρώθηκαν και άλλα  και πήραν την τελική τους ονομασία «ανθρώπινα δικαιώματα».

Έως τότε αφορούσαν μόνο την Ευρώπη και σιγά σιγά μπήκαν και άλλα κράτη, και μόλις το 1945 (!!!!) ενώθηκαν και δημιούργησαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου ο σκοπός του ήταν “’να επικυρώσει την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην αξιοπρέπεια και στην αξία των ανθρώπινων όντων.’’

Υπό την επίβλεψη Ρούσβελτ καταγράφηκαν και τελικά το 1948 πήραν επίσημη μορφή και ισχύουν για όλους τους ανθρώπους από την ημέρα που γεννιούνται.

Μερικά από αυτά τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα είναι:

 

1. Ελευθερία σκέψης

 

2. Ελευθερία έκφρασης

 

3. Φαγητό και στέγη για όλους

 

4. Δικαίωμα στην εκπαίδευση

 

5. Δικαίωμα για δίκη

 

6. Όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου

 

7. Ελευθερία κίνησης

 

8. Δικαίωμα να παίξεις

 

9. Όλοι μας έχουμε γεννηθεί ελεύθεροι και ίσοι

 

10. Κανείς δεν μπορεί να σου αφαιρέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σου

 

Το ερώτημα είναι εφόσον υπάρχουν και έχουν καταγραφεί και έχουν υπογραφεί από όλα τα κράτη της γης, γιατί 1 παιδί πεθαίνει κάθε 5 δευτερόλεπτα από την πείνα, εφόσον όλοι έχουμε δικαίωμα στην τροφή και στη στέγη;

 

Γιατί χιλιάδες που εξέφρασαν τη γνώμη τους είναι στη φυλακή, εφόσον υπάρχει ελευθερία στον λόγο;

 

Γιατί αν υπάρχει απαγόρευση της σκλαβιάς , περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε καταστάσεις δουλείας  ακόμη και από το 1800;

 

Kι αν δικαιούμαστε όλοι εκπαίδευση γιατί πάνω από 1.000.000.000 ενήλικοι δεν ξέρουν να διαβάζουν;

 

 

 

Ποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;  Ποιος μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις λέξεις και να τις μετατρέψει σε πράξεις;

 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει τον μικρόκοσμό του. Εάν σεβόμαστε τον διπλανό μας και βοηθάμε ο ένας τον άλλον, τότε όλοι αυτοί οι μικρόκοσμοι μπορούν να ενωθούν σε παζλ και επιτέλους να υπάρξει ένας καλύτερος κόσμος όπου πραγματικά θα είμαστε όλοι ίσοι.

 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει . Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι κομμάτι του παζλ.

 

Από εμάς του ίδιους ξεκινάει το σωστό για την γειτονιά μας, για το σχολείο μας , για τους αγνώστους στον δρόμο μας , για τους συμμαθητές μας, για τους φτωχούς της ενορίας μας, της μικρής μας κοινωνίας.

 

Δεν περιμένουμε να βρεθεί κάποιος να τα αλλάξει όλα.

 

Ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη μικρή ή μεγάλη για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

Μυρτώ Διαμαντοπούλου (E1)

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

human-rights

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

“Παιδιά” θεωρούνται όλα τα κορίτσια και τα αγόρια από 0 έως 18 ετών.
Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις.

Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών, είναι η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 που την έχουν υπογράψει 191 χώρες και είναι νόμος στη χώρα μας.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.) , π.χ., η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει και να φροντίζει τα παιδιά, αν οι γονείς τους δεν μπορούν να το κάνουν ή αν προέρχονται από ξένη χώρα. Επίσης, θα πρέπει να τα προστατεύει από την παράνομη  απομάκρυνσή τους από τη χώρα τους.
  •  Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.). Όλα τα παιδιά του κόσμου θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας να ξεκουράζονται, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να παίζουν, να ψυχαγωγούνται και να ασχολούνται με πράγματα που τους ενδιαφέρουν.
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.) Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αναζητούν, να μαθαίνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες, και να εκφράζονται ελεύθερα, μέσα από τον γραπτό ή προφορικό λόγο, την τέχνη ή άλλους τρόπους και να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σκέφτονται ελεύθερα και να πιστεύουν σε μια θρησκεία.

 

Γιώργος Βασίλαινας

Η ΚΟΝΣΟΛΑ

23 Η ΚΟΝΣΟΛΑΗ  ΚΟΝΣΟΛΑ

 

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν αφοσιωθεί τον τελευταίο καιρό παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια , όπως το «Fortnite». Θεωρείται ένα διάσημο παιχνίδι.

Η κονσόλα είναι επίσης ένα ωραίο παιχνίδι που μπορείς να το εφαρμόσεις στις ώρες που έχεις ελεύθερο χρόνο ή όταν δεν έχεις καθόλου σχολείο. Σε όλα τα παιχνίδια όμως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Η πολύωρη ενασχόληση με αυτά μπορεί να επικαλύψει τις ώρες διαβάσματος ή τον πραγματικό χρόνο που πρέπει να διαθέτεις με την οικογένειά σου.

Αυτό που διαπιστώνεται στους καιρούς μας είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές του δημοτικού αλλά και του γυμνασίου αφιερώνουν πολλές ώρες σε αυτά τα παιχνίδια. Συμφωνώ ότι η «κονσόλα» σε ψυχαγωγεί και σε διασκεδάζει αλλά η πιο καλή ψυχαγώγηση είναι μια χαλαρή βόλτα ή μια εκδρομή με τους γονείς μας. Το υπουργείο Παιδείας  από πέρσι έχει εφαρμόσει το μέτρο «η τσάντα στο σχολείο» κάποια Σαββατοκύριακα του μήνα. Τα παιδιά αντί να εκμεταλλευτούν  αυτό το χρονικό διάστημα στη δημιουργία σχέσεων με τους γονείς (όπως αρχικά είναι) , δαπανούν αυτόν τον χρόνο στην «κονσόλα» και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πιστεύω πως σε αυτό το κομμάτι έχουν ευθύνη και οι γονείς.

Τέλος, μαθητές όλων των ηλικιών ας αφιερώσουν λίγο παραπάνω από τον χρόνο τους στο διάβασμα (σχολικό ή εξωσχολικό) και λιγότερο σε παιχνίδια του Διαδικτύου. Επίσης μια παρέα με φίλους είναι πολλές φορές καλύτερη επιλογή από την «κονσόλα».

Η κονσόλα «ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ»

 

Νίκος Κοτσιώλης (ΣΤ1)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

           17 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

 

Στις μέρες μας όλα τα παιδιά και οι μεγάλοι έχουν τουλάχιστον  μια ηλεκτρονική συσκευή. Συνήθως οι ανήλικοι αποκτούν μία  μετά την ηλικία των εννέα .Η χρήση τους πολλές ώρες την ημέρα , δεν προκαλεί ευχάριστα αποτελέσματα. Τα παιδιά γίνονται επιθετικά προς τους γονείς τους. Κάποια συμπτώματα είναι τα κακά όνειρα (οι εφιάλτες) και η θαμπή όραση.

Η τεχνολογία έχει όμως και πλεονεκτήματα. Με αυτήν μπορούμε να μετακινούμαστε και να επικοινωνούμε με πολλή ευκολία. Με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημερωνόμαστε άμεσα και μπορούμε ωφεληθούμε από τις δυνατότητές τους.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία αλλά με μέτρο και προσοχή!!!

 

Εύη Σαββάδη (Ε2)

ΕΘΙΣΜΟΙ

24 ΕΘΙΣΜΟΙΕΘΙΣΜΟΙ

Ο εθισμός είναι κάτι σαν «ασθένεια» όπου μπορούν να την πάθουν μικροί και μεγάλοι. Όταν κάποιος έχει εμμονή με κάτι και το μόνο που σκέφτεται είναι να βρει χρόνο για να ασχοληθεί με αυτό σταδιακά γίνεται αρρώστια. Τους εθισμούς σπάνια τους αντιλαμβάνονται οι χρήστες γιατί νομίζουν ότι μπορούν να το ελέγξουν. Συνήθως όμως δεν είναι έτσι και καταλήγουν σε θεραπείες ψυχολογικές και ιατρικές. Υπάρχουν διάφορα κέντρα που θεραπεύουν αυτά τα άτομα. Όμως πρέπει να έχουν κοντά τους ανθρώπους που να τους στηρίζουν ψυχολογικά σε αυτή την προσπάθεια γιατί είναι πολύ εύκολο να ξανά εθιστούν. Όπως είπαμε είναι κάτι σαν ασθένεια . Δεν ακριβώς ασθένεια και αν πάρεις αντιβίωση θα σου περάσει.

Σας παραθέτω κάποια είδη εθισμού που έχω ακούσει.

  • Το κάπνισμα
  • Το αλκοόλ
  • Τα ναρκωτικά
  • Το καζίνο
  • Η κλεπτομανία
  • Τα τυχερά παιχνίδια (ξυστό)
  • Το φαγητό
  • Η τηλεόραση – βιντεοπαιχνίδια

 

Θα αναφερθώ σε ένα είδος εθισμού που πιστεύω ότι είναι ισάξιος με πολύ άσχημες καταστάσεις. Η κλεπτομανία είναι ένα είδος εθισμού που βασανίζει το μυαλό του ανθρώπου χωρίς κάποιο όφελος. Κλεπτομανείς μπορεί να είναι και άνθρωποι πλούσιοι, ή άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη το αντικείμενο που κλέβουν. Αυτοί κλέβουν οτιδήποτε (χρήσιμο ή άχρηστο) προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτή την εμμονή στο μυαλό τους.  Μπορεί όμως να κλέψουν και κάποιον/οια που έχει πραγματική ανάγκη τα χρήματά του , το στυλό του , την τσάντα του .. οτιδήποτε.

Η κλεψιά είναι κάτι σαν το έγκλημα γιατί αφαιρείς από τον συνάνθρωπο σου κάτι δικό του που μπορεί να προσπάθησε πολύ για να το αποκτήσει.

Πέτρος Ευδαίμων (ΣΤ2)

Top