Το πρόγραμμα Προ.Θε.Συ από την εκπαιδευτικό Μαρία Παρανού

Το πρόγραμμα Προ.Θε.Συ

 γράφει η εκπαιδευτικός  Μαρία Παρανού

Την Δευτέρα 13  Μαϊου,  τα τμήματα Α1 και Α4 του σχολείου μας, επισκέφθηκαν τον Λευκό Πύργο  με τη συνοδεία των κυριών Λιθαρή Αριστέας και Παρανού Μαρίας, που διδάσκουν Αγγλικά και της κ. Χρήστου Ζωής που διδάσκει το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε για να επιβραβευτούν τα παιδιά για την υποδειγματική τους συμπεριφορά στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικών Συμπεριφορών» ή για λόγους συντομίας ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ. Το σχολείο μας ήταν μέρος ενός δικτύου σχολείων που εφάρμοσε το πρόγραμμα αυτό, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην επίσκεψη με τις κ. Α. Λίθαρη και Ζ. Χρήστου

Μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην επίσκεψη με τις κ. Α. Λιθαρή και Ζ. Χρήστου

Το πρόγραμμα αποτελεί μια καινοτόμο δράση σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη χρονιά που εφαρμόζεται σε Γυμνάσια της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί η εφαρμογή του προγράμματος σε πλήθος δημοτικών σχολείων με θετικές εντυπώσεις. Στο εξωτερικό το πρόγραμμα αυτό είναι διαδεδομένο και έχει αποδεδειγμένα θετικό αντίκτυπο στο σχολικό κλίμα, για αυτό και αποφασίστηκε να εφαρμοστεί και στο σχολείο μας. Η ομάδα-στόχος του προγράμματος ήταν η Α’ τάξη, καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πιο δεκτικά σε τέτοιες παρεμβάσεις.

Βάση του προγράμματος είναι η πεποίθηση ότι το σχολείο είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά εκτός από γνώσεις διδάσκονται και κανόνες σωστής συμπεριφοράς ή αλλιώς, κοινωνικές δεξιότητες. Η διαφορά του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι πρώτον,   δεν θεωρεί δεδομένη την γνώση της σωστής συμπεριφοράς από την μεριά των μαθητών και δεύτερον, επιδιώκει να διδάξει την σωστή συμπεριφορά με θετικό τρόπο. Τέλος, το πρόγραμμα στηρίζεται σε ηθικές αξίες, τις οποίες συνδέει με την επιθυμητή συμπεριφορά. Κάθε σχολείο μπορεί να επιλέξει διαφορετικές αξίες. Στο σχολείο μας οι αξίες που επιλέχθηκαν ήταν ο σεβασμός, η ευγένεια και η υπευθυνότητα.

Στην αφίσα που φιλοτέχνησε η κ. Α. Διθαρή βλέπουμε τους κανόνες που έπρεπε να τηρήσουν οι μαθητές/τριες

Στην αφίσα που φιλοτέχνησε η κ. Α. Λιθαρή βλέπουμε τους κανόνες που έπρεπε να τηρήσουν οι μαθητές/τριες

Στην αρχή του προγράμματος έγινε εκτεταμένη συζήτηση πάνω σε κάθε αξία προκειμένου τα παιδιά να πειστούν για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα των αξιών αυτών στη ζωή τους και στο σχολείο. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις συζητήσεις και κατανόησαν τη σημασία των ηθικών αξιών. Στη συνέχεια τα παιδιά με τις εκπαιδευτικούς που εκπόνησαν το πρόγραμμα συμφώνησαν στον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρονται μέσα στην τάξη και διατυπώθηκαν κάποιοι κανόνες οι οποίοι σχετίζονταν με τις αξίες του σεβασμού, της ευγένειας και της υπευθυνότητας . Οι κανόνες διαβάστηκαν στις τάξεις και τοιχοκολλήθηκαν προκειμένου να είναι ορατοί από τους μαθητές. Από το σημείο αυτό και μετά, ξεκίνησε η κύρια φάση του προγράμματος στην διάρκεια της οποίας τα παιδιά λάβαιναν πόντους, τους οποίους ονομάσαμε αστεράκια, από όλους τους καθηγητές σε κάθε μάθημα όποτε συμπεριφέρονταν σύμφωνα με τους κανόνες που είχαν τα ίδια διατυπώσει. Στο σημείο αυτό καθοριστική ήταν η συμβολή όλων των καθηγητών που διδάσκουν στην Α’ Γυμνασίου καθώς το πρόγραμμα δεν θα είχε προχωρήσει χωρίς την στήριξή  τους.

Οι πόντοι που λάβαιναν τα παιδιά καταμετρούνταν κάθε εβδομάδα και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα ανακοινώθηκαν τα τμήματα που είχαν κερδίσει το έπαθλο το οποίο ήταν η διδακτική επίσκεψη στον Λευκό Πύργο. Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει πριν τις διακοπές αλλά αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα των μαθημάτων μετά το Πάσχα, οπότε και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η έννοια της επιβράβευσης η οποία κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχία του. Η συγκεκριμένη επιβράβευση ήταν προτίμηση των ίδιων των παιδιών, τα οποία έδειξαν αξιοσημείωτο ζήλο στη διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να συλλέξουν τους πόντους που θα τους εξασφάλιζαν την πολυπόθητη διδακτική επίσκεψη.

Αν και το πρόγραμμα είχε σύντομη διάρκεια, προκάλεσε θετική εντύπωση και φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον. Η βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών είναι ζητούμενο στα περισσότερα σχολεία και έχει πολλαπλά οφέλη για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και όλους τους καθηγητές που το στήριξαν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης