ΤΡΙΚΑΛΑ
Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.
Βρίσκεται πολύ κοντά στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα και στον ορεινό όγκο της νότιας Πίνδου όπου βρίσκονται γνωστοί προορισμοί (Ελάτη, Περτούλι και Πύλη). Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ’άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας καθώς εκεί έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης.
Οι έντονες επιρροές από τον πολιτισμό και την μουσική, τόσο της Δύσης, όσο και της Ανατολής καθώς και ο πλούσιος πολιτισμός της ευνόησαν την ενασχόληση με τον τομέα της μουσικής. Επιπλέον, το γεγονός ότι η περιοχή ήταν ο τόπος τον οποίο επισκέπτονταν πλανόδιοι μουσικοί θίασοι, ενώ από τα μισά του 19ου αιώνα το καφέ-αμάν με γυναίκες τραγουδίστριες και χορεύτριες, συνετέλεσε στην διάδοση της ανατολίτικης και βαλκανικής μουσικής στην περιοχή και επομένως στην ένταξη στοιχείων τους στον μουσικό πολιτισμό της. Η πιο γνωστή μουσική των Τρικάλων είναι το ρεμπέτικο.
Η πόλη των Τρικάλων έχει κάποια ιδιαίτερα έθιμα τα οποία την κάνουν ξεχωριστή:
- Η γουρνοχαρά
Σε κάθε τρικαλιώτικο σπίτι που σφάζει γουρούνι, μαζεύονται οι συγγενείς και οι φίλοι να φάνε και να γλεντήσουν. Το τελετουργικό θέλει αφού σφάξουν τον χοίρο, την νοικοκυρά να παίρνει έναν τσίγκο, να βάζει επάνω μερικά κάρβουνα και θυμίαμα και να περνάει μπροστά από τους άνδρες, που βρίσκονται γύρω από το σφαγμένο γουρούνι.
Τους θυμιατίζει και αυτοί με το χέρι τους αερίζουν την φωτιά και εύχονται για υγεία, ενώ στη συνέχεια ρίχνει τα κάρβουνα με το θυμίαμα στον κομμένο λαιμό του γουρουνιού για να το θυμιατίσει κι αυτό.
- Ρογκατζάρια
Ανήμερα των Θεοφανείων οι πιστοί μεταμφιέζονται, φορώντας μάσκες με τρομακτική όψη, φέρουν κουδούνια και περιφέρονται στα χωριά, κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους. Το συγκεκριμένο έθιμο συμβολίζει τον καθαρμό και την εκδίωξη των δαιμονικών όντων και των κακοποιών στοιχείων του δωδεκαημέρου.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και προσαρμόστηκαν επί τουρκοκρατίας στα χρόνια της σκλαβιάς.
Και κάποια άλλα ενδεικτικά:
- Το έθιμο της Χάσκας
- Οι Λαζαρίνες
- ο φανός της Αναστάσεως
- Η πουσπορίτσα στο Νεραϊδοχώρι, και πολλά άλλα.
Επίσης, η πόλη των Τρικάλων είναι ιδιαίτερα γραφική με χαρακτηριστικά αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος:
- Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης.
- Το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης
- Το τζαμί του Οσμάν Σαχ
- Η παλιά πόλη
- Ο λόφος του προφήτη Ηλία
- ο Ληθαίος ποταμός, που διασχίζει το κέντρο και χωρίζει την πόλη στα δύο
- Ο μύλος Ματσόπουλου (μύλος των ξωτικών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων)
- Το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ
Τα Τρίκαλα φημίζονται και για τη γαστρονομία τους με τις εξαιρετικές τοπικές συνταγές! Για αυτό εμείς σας προτείνουμε τον πασίγνωστο «Χαλβά Φαρσάλων»!
Χαλβάς Φαρσάλων
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι νισεστέ
- 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 και 1/2 φλιτζάνια νερό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το νισεστέ με το νερό σε ένα μπολάκι.
Βράζουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει η καραμέλα μας σκούρο ξανθό χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το μείγμα του νισεστέ μέσα στην καραμέλα.
Ανακατεύουμε γρήγορα και πολύ προσεκτικά – επειδή το μείγμα πιτσιλάει – μέχρι να δέσει η κρέμα για 5 περίπου λεπτά.
Όταν αρχίσει να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, είναι έτοιμος.
Μεταφέρουμε το χαλβά σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος ή σε ταψάκι και τον αφήνουμε να κρυώσει (εκτός ψυγείου) για 1 περίπου ώρα.
Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε κομμάτια, με πολλά ψημένα και καραμελωμένα αμύγδαλα ή πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη.
Απολαύστε το!!!
Χατούδη Ελένη - Χατζηαναγνώστου Παρασκευή