Ζεστή μεσογειακή σαλάτα λαχανικών από τις Κουτσού Χριστίνα και Κωστουλίδου Ανδριάνα

ΜΙΚΡΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

     Στις 15 Νοέμβρη ξεκίνησε η περίοδος της Σαρακοστής, η οποία θα μας οδηγήσει στην παραμονή των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τη μικρή Σαρακοστή , μία από τις μικρότερες νηστείες που θεσπίστηκαν επίσημα, με σκοπό την προετοιμασία των πιστών για την έλευση της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής, των Χριστουγέννων.

Το διάστημα αυτό παραδοσιακά οι πιστοί αποφεύγουν το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αλλά η Εκκλησία έχει θεσπίσει ένα αρκετά πολύπλοκο πρόγραμμα διατροφής: τις πρώτες 33 ημέρες (όσες και τα χρόνια του Χριστού), μέχρι δηλαδή τις 17 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται το ψάρι εκτός από Τετάρτες και Παρασκευές αλλά και στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Παναγίας. Από τις 18 μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων καταλύεται ο οίνος και το λάδι, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.

Η νηστεία του Σαρανταήμερου συμπίπτει με με μια ωραία ποικιλία εποχικών υλικών: Μανιτάρια, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί, λαχανικά και δημητριακά γίνονται πίτες, ζυμαρικά, σούπες,  λαδερά,  και σιροπιαστά  γλυκά . Έτσι, τα φαγητά της νηστείας συνδυάζουν  έναν απίθανο πλούτο προϊόντων που δίνουν τρομερή ποικιλία και γεύση στο νηστίσιμο φαγητό.

Εμείς σας προτείνουμε  την παρακάτω συνταγή:

ΖΕΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Υλικά:


500 γρ. φασολάκια, πλατιά

3 πιπεριές Φλωρίνης

2 μελιτζάνες

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. ξίδι, λευκό

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κ.σ. βασιλικό

100 γρ. ελιές

100 γρ. παξιμάδια

100 γρ. ντοματίνια

200 γρ. νηστίσιμο λευκό τυρί

 

Εκτέλεση:

 Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.

Βάζουμε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και βράζουμε 15 λεπτά.

Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τις πιπεριές. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά να ψηθούν και να πάρουν καπνιστό άρωμα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κομμάτια κυδωνάτα με πάχος 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε και τις μελιτζάνες στη γκριλιέρα μαζί με τις πιπεριές. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Αφαιρούμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από τη φωτιά και σουρώνουμε τα φασολάκια. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες και τα φασολάκια σε ένα μπολ και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια και τις αφήνουμε ολόκληρες. Ραντίζουμε με 1 κ.γ. ξίδι και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στο μπολ σερβιρίσματος τα φασολάκια, από πάνω τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον βασιλικό ψιλοκομμένα, τις ελιές, τα παξιμάδια, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το τυρί σε κυβάκια, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ξίδι και σερβίρουμε.

  zesth_salata

ΚΩΣΤΟΥΛΙΔΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ

ΚΟΥΤΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης