Ο Ναός του Απόλλωνα

Ο Ναός του Απόλλωνα

Αν ποτέ επισκεφθείτε τους Δελφούς πρέπει να δείτε τον ναό του Απόλλωνα, ο οποίος πρόκειται για το σημαντικότερο μνημείο που σώζεται από το ιερό του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε στο ίδιο σημείο που βρισκόταν κατά το παρελθόν οι μυθικοί ναοί του Απόλλωνα που ανάλογα με την περίοδο ήταν κατασκευασμένοι από κλαδιά δάφνης, κερί μελισσών και χαλκό.

Χτίστηκε το 510π.Χ. με τις χορηγίες πολλών Ελλήνων και ξένων ηγεμόνων, αλλά και την καταλυτική συνδρομή της αθηναϊκής οικογένειας των Αλκμεωνίδων. Η αρχιτεκτονική ήταν δωρικού ρυθμού με 6 κίονες στην πρόσοψη και 15 στις πλευρές. Είχε εξαιρετικά γλυπτά ως διακόσμηση που αποδίδονταν στον Αντηναγόρα και τα αετώματά του παρουσίαζαν σκηνές που απεικόνιζαν τον ίδιο το θεό Απόλλωνα και τη γιγαντομαχία. Για το εσωτερικό του ναού οι επιστήμονες γνωρίζουν πως περιλάμβανε τον ομφαλό, μια χάλκινη εικόνα του Ομήρου και ένα βωμό του Ποσειδώνα ενώ στο βαθύτερο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς καθώς εκεί εκτυλίσσονταν η μαντική διαδικασία.

Ο ναός σήμερα έχει υποστεί αναστηλώσεις ενώ κάποια μέρη των αετωμάτων του φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Mikedakisan
Περί Mikedakisan 11 Άρθρα
Υπάρχω. (nice :P)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης