Εφηβική Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι ένα πολύ συχνό -δυστυχώς- φαινόμενο στις μέρες μας. Έχει διάφορες μορφές. Άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να κλαίνε κάθε μέρα, να μην έχουν ενέργεια, να νοιώθουν κενοί, ανίκανοι, χωρίς αξία, να θέλουν να ουρλιάξουν, να κάνουν κακό στον εαυτό τους ψυχικά και σωματικά, ή μπορεί και να δείχνουν στους γύρω τους το πρόσωπο ενός χαρούμενου και ευτυχισμένου ανθρώπου, ώστε έτσι να μην καταλάβουν πως πάσχει από την ασθένεια αυτή, μα η μάσκα της ευτυχίας βγαίνει μόλις φτάσουν σπίτι.

         Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για την εφηβική κατάθλιψη. Με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και περισσότεροι έφηβοι προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια αυτή. Από τι μπορεί να προκληθεί όμως; Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, κακοί βαθμοί, έλλειψη προσοχής από γονείς και φίλους, αλλαγή περιβάλλοντος κατοικίας, κλπ. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως τα παιδία σαν κι εμάς δεν έχουν τέτοιες έγνοιες, αλλά ξέρετε πόσα παιδιά έχουν αυτοκτονήσει, έχουν προσπαθήσει ή έχουν σκοπό να το κάνουν; Πόσοι άλλοι κάνουν κακό στον εαυτό τους σωματικά προκειμένου να απελευθερώσουν τα άσχημα συναισθήματά τους; Πόσοι ακόμα αναρωτιούνται τι θα γίνει στο μέλλον, αν υπάρχει νόημα στην ζωή τους, αν αξίζουν σας άνθρωποι αν υπάρχουν για έναν σκοπό ή αν απλά ήρθαν στον κόσμο για το τίποτα. Τι ήρθαν να κάνουν; Τι θα πετύχουν; Θα είναι ευτυχισμένοι; Μικρές αποτυχίες στην ζωή τους τούς καθορίζουν ως ενήλικες;

         Τα παιδία έχουν πολλές απορίες. Στην εφηβεία αναθεωρούν τα πάντα. Αποκτούν απόψεις σε σοβαρά θέματα και χρειάζεται να μάθουν κάποια σημαντικά πράγματα. Τι χρειάζεται να μάθουν όμως; Πως η ζωή είναι ωραία, πως μια αποτυχία στο σχολείο δεν τους καθορίζει σαν ανθρώπους,  πως ό,τι και να κάνουν, ό,τι επάγγελμα και να έχουν, το τι θα πετύχουν θα είναι υπεραρκετό. Δεν υπάρχει το δεν προσπαθείς αρκετά.  Κάνεις τα πάντα με βάση τις δυνατότητες σου. Σε αγαπάνε, κάποτε θα κάνεις οικογένεια και θα είσαι ευτυχισμένος, θα βρεις νέους φίλους που θα σε κάνουν χαρούμενο. Αξίζεις πάρα πολλά. Μην βάλεις τέλος στην ζωή σου.

         Συχνά σημάδια της κατάθλιψης είναι: Πρώτων, ένας καλός μαθητής, ξαφνικά χάνει το ενδιαφέρον του για μάθημα. Να κάθεται κάποιος μόνος του στο μάθημα, να αρνείται να βγει έξω. Όλη μέρα να κοιμάται (με τον ύπνο μπορεί να νοιώθεις πως τα πάντα σταματάνε και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου). Κρίσεις πανικού, αδυναμία αναπνοής καθώς και πονόκοιλος, πονοκέφαλος κτλ.

Αν δε νοιώθεις ότι μπορείς να μιλήσεις σε γονείς ή κάποιο κοντινό σου άνθρωπο, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Δεν είναι ντροπή. Πρέπει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Να βλέπεις τα θετικά σημεία την ζωής. Μην κάνεις κακό στον εαυτό σου, θα το μετανιώσεις, η ανακούφιση θα είναι προσωρινή. Μετά θα ξανά πονάς. Χρειάζεσαι βοήθεια. Ακόμα και να μην νοιώθεις έτοιμος και ψυχικά ικανός να σηκωθείς από το κρεβάτι, είναι είδος κατάθλιψης. Μην το αφήσεις αυτό να σε καταβάλει. Οι έφηβοι βιώνουν μια πολύ περίεργη και ταυτόχρονα ωραία φάση της ζωής τους. Δεν πρέπει να τους υποτιμάτε. Είναι και αυτοί άνθρωποι με προβλήματα, και θέλουν βοήθεια. Κάποιον στο πλευρό τους, κάποιον που να τους καταλάβει και να νοιάζεται για αυτούς.

         Δεν είναι μια φάση. Δεν είναι υπερβολές. Δεν είναι βλακείες. Είναι κατάθλιψη και χρειάζεσαι βοήθεια.

Προνοΐτη Ευα

Νέστορας Μάνος

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης