ΔΙΑΒΑΣΑ…

…το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ «Το φαντασιακό στο Μεσαίωνα» (Μετάφραση Νικόλαος Γκοτσίνας, Κέδρος 2008)
    Η πρώτη εγγύηση γι’ αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο είναι το όνομα του συγγραφέα του: Ζακ Λε Γκοφ: από τους σημαντικότερους ειδικούς της ιστορίας των Μέσων Χρόνων με παγκόσμια αναγνώριση, διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας, συνδιευθυντής των Annales.
    Αποτελείται από δοκίμια που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς. Μερικοί τίτλοι: «Το θαυμαστό στη Μεσαιωνική Δύση», «Η έρημος-δάσος στη μεσαιωνική δύση», «Σώμα και ιδεολογία στη μεσαιωνική δύση», «Ο χριστιανισμός και τα όνειρα».

…το «Προφητολόγιον. Τα Λειτουργικά Αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη»
Ελληνική Βιβλική Εταιρία, Αθήνα 20092(Επιστημονικός υπεύθυνος Μιλτιάδης Κωνσταντίνου)

    Ένα καλαίσθητο βιβλίο που περιέχει το πρωτότυπο κείμενο των Ο΄ της Παλαιάς Διαθήκης και τη μετάφρασή του στη νεοελληνική των λειτουργικών αναγνωσμάτων που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Αντιγράφω από τον πρόλογο του καθηγητή του ΑΠΘ Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης: «Προφητολόγιον ονομάζεται το λειτουργικό βιβλίο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο οποίο περιέχονται οι περικοπές από την Παλαιά Διαθήκη που διαβάζονται κατά τις ιερές ακολουθίες του εκκλησιαστικού έτους, επειδή μέσα από τα κείμενα αυτά αποκαλύπτεται το σχέδιο του Θεού για τον κόσμο και προαναγγέλλεται η σωτηρία που μας φέρνει ο Χριστός».

Νίκος Παύλου

 

Σχολιάστε

Top