Mind Mosaic

Μια ομάδα παιδιών της δευτέρας γυμνασίου περιγράφουν, αναλύουν και αξιολογούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Mind Mosaic. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2009 -2010, μετά από προτροπή των εκπαιδευτικών Κακκάβα Σ. και Χατζηπανταζή Μ., καθηγήτριες Εικαστικών και Οικιακής Οικονομίας αντίστοιχα.

«Τα δικαιώματα των ανθρώπων είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, που μας αφορά όλους και μας απασχολεί όλο και περισσότερο στις μέρες μας. Γι” αυτό και όταν μας προτάθηκε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Mind Mosaic, δεχθήκαμε όλοι με μεγάλο ενθουσιασμό. Το πρόγραμμα αφορούσε σε ευαίσθητα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, την ισότητα.

Σαν ομάδα έπρεπε να δημιουργήσουμε μικρά κείμενα ή ζωγραφιές σχετικά με την ισότητα – ένα θέμα που επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία από την πλειοψηφία των μαθητών/τριών.

    Το κάθε παιδί επέλεξε μια καρτέλα με κάποια υποκατηγορία της ισότητας όπως για παράδειγμα οι φυλετικές διαφορές, η διαφορετικότητα ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη κ.α. Πάνω στις καρτέλες ο κάθε μαθητής/τρια εξέφρασε τη γνώμη του για το συγκεκριμένο θέμα, είτε με ένα σύντομο κείμενο, είτε με μια συμβολική ζωγραφιά. Όλες οι καρτέλες τοποθετήθηκαν στο χάρτη Mind Mosaic – το χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για να σταλεί στους διοργανωτές του διαγωνισμού.

Παράλληλα, και με αφορμή το πρόγραμμα, η ομάδα μας επισκέφθηκε τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και θαύμασε την υπέροχη έκθεση του γιατρού Ι. Κατσίγρα, όπως και την έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου φωτογράφου της πόλης, Τάκη Τλούπα. Μέσω αυτής της επίσκεψης μπορέσαμε να θαυμάσουμε μερικούς από τους ωραιότερους πίνακες της συλλογής και να γνωρίσουμε από κοντά την τέχνη της φωτογραφίας με ξεναγό την Βάνια Τλούπα, κόρη του γνωστού καλλιτέχνη -φωτογράφου.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έπρεπε απλά να περιμένουμε την έγκριση της εργασίας μας που με τόσο ενθουσιασμό προσπαθήσαμε να είναι όσο το δυνατόν αρτιότερη. Δυστυχώς δεν προκριθήκαμε. Το γεγονός αυτό όμως πέρα από την αρχική αναπόφευκτη απογοήτευση δεν μας άφησε καμία πικρία. Είχαμε δει και είχαμε μάθει τόσα πολλά, είχαμε γελάσει, είχαμε συνεργαστεί, είχαμε δημιουργήσει…! Ήταν τελικά μια πολύ όμορφη εμπειρία!

Κατερίνα Δάσιου, Ματίνα Γκουκγουλιά,
Κατερίνα Ζέππου, Μαρία Εξάρχου,
Σταυριάννα Δεδικούση.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κα Κακάβα Σ. και την κα Χατζηπανταζή Μ. για την υποστήριξη και τη βοήθειά τους.

 

Σχολιάστε

Top