Ένα ακόμα πρόβλημα στη λίστα μας…

Στις μέρες μας που όλοι ισχυρίζονται πως το περιβάλλον αργοπεθαίνει και η μάστιγα της  ρύπανσης πλήττει τις μεγαλουπόλεις – και πλέον και την επαρχία – ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στη λίστα μας!!! Πρόκειται για το κυκλοφοριακό χάος και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κάποιος καθημερινά όταν πρέπει να εγκαταλείψει την ασφάλεια και τη σιγουριά του σπιτιού του και να γίνει ένα με την ασφυκτική ζωή στο κέντρο της πόλης. Τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους είναι πολλά:

Πέρα από το περιβαλλοντικό πρόβλημα - που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας κάνοντας απλά πράγματα- υπάρχουν κίνδυνοι για τη σωματική μας ακεραιότητα. Και κυρίως των μικρών παιδιών. Κανένας δεν μπορεί να κινηθεί άφοβα πλέον μέσα στην πόλη και αυτό ενισχύει τους δισταγμούς και τις ανησυχίες των γονιών ειδικά αυτών που τα παιδιά τους είναι σε νεαρή ηλικία.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Σε πολλά επικίνδυνα σημεία δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, ένα απαραίτητο μέσο-στήριγμα του πεζού για να διασχίσει με ασφάλεια το δρόμο. Ακόμα όμως κι όταν υπάρχουν, η ασφάλεια του πεζού εξαρτάται και από την  ευσυνειδησία του οδηγού. Γιατί αν ο οδηγός δεν έχει την πεποίθηση ότι πρέπει να υπακούσει, τότε είναι πολύ δύσκολη η αποφυγή ατυχημάτων. Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη παρόλλο που τιμωρείται πολύ αυστηρά και με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας.

Η συμβολή της δημοτικής αρχής στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστική. Σε συνεργασία πάντα με τους πολίτες, που οφείλουν να τηρούν τους νόμους, θα πρέπει να υπάρξει λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα μειώσουν τους κυκλοφοριακούς κινδύνους.

Τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι δημοτικοί άρχοντες είναι πολλά. Θα μπορούσαν να υιοθετήσουν το μέτρο της εκ περιτροπής της κυκλοφορίας – χωρίζοντας τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και ορίζοντας ημέρες που θα κυκλοφορούν οι μονοί και άλλες που θα κυκλοφορούν οι ζυγοί – κάτι που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαμορφωθούν περισσότεροι χώροι στάθμευσης ώστε να ελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από τα αυτοκίνητα ασυνείδητων οδηγών, για να μπορούν οι πεζοί και κυρίως οι άνθρωποι «με ειδικές ικανότητες» να κυκλοφορούν με άνεση.

Τέλος, θα ωφελούσε πολύ να υιοθετήσουμε μια νέα νοοτροπία και να μην χρησιμοποιούμε συνεχώς αυτοκίνητο. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές μεγαλουπόλεις γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, καθώς το ποδήλατο είναι ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικό και σύμφωνο με το «σύγχρονο» τρόπο ζωής.

Καταλήγοντας, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην θετική εξέλιξη της πόλης μας, υιοθετώντας πρακτικές και αξίες που θα μας οδηγήσουν ώστε να κάνουμε τη ζωή μας όσο πιο ευχάριστη και ασφαλή μπορούμε!

 Ζιώγα Νικολέττα

Σχολιάστε

Top